Po skandalingų politikų pareiškimų Urbonaitė kritikuoja partijas: kandidatų atrankos faktiškai nevyksta

Prieš 1 metus 195

Artėjant savivaldos rinkimams kandidatai pažeria nemažai kontroversiškų pasisakymų. Vienas politikas prakalbo apie „išprovokuotą“ karą Ukrainoje, kitoje diskusijoje cituotas Adolfas Hitleris. Nors politikai teisinasi, kad jiems „nuslydo liežuvis“, dažniausiai tai yra komunikacijos klaidos arba nuoseklūs jų įsitikinimai, paaiškina Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologė Rima Urbonaitė. Jos teigimu, kiekvienas aštrus politikų žodis reiškia smūgį partijai.

Politologė taip pat apžvelgė, kaip rinkėjai nusiteikę politikų atžvilgiu prieš savivaldos rinkimus.

„Nė viena iš partijų negali pasigirti gerais reitingais. Vis dar matyti, kad žmonės Seimu nepasitiki labiausiai“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Laba diena, Lietuva“ sakė R. Urbonaitė.

Viešumoje vis pasirodo skirtingų partijų užsakymu atliktos gyventojų apklausos. Politologė įspėja, kad tokias apklausas reikėtų vertinti kritiškai, mat paklaida itin didelė.

„Šiandien matėme – viena apklausa su bloga žinute konservatoriams, kita apklausa su gera žinute konservatoriams. Kas čia nutiko? Ne visada apklausos padaromos korektiškai. <...> Vienoje apklausoje paklaida buvo beveik 7 proc. – tai jau labai daug. Būkime budrūs“, – komentavo R. Urbonaitė.

LRT.lt primena, kad penktadienį portalas „Delfi“ paskelbė Laisvės partijos užsakymu atliktą „Norstat LT“ apklausą, kurioje dalyvavo 200 gyventojų, o paklaida siekė apie 6,9 proc. Apklausos duomenimis, vilniečių simpatijas prieš rinkimus susižėrė partijos „Laisvė ir teisingumas“ kandidatas Artūras Zuokas. Toliau rikiavosi Seimo narys, Laisvės partijos kandidatas Tomas Vytautas Raskevičius, Seimo narys Mykolas Majauskas ir konservatorius, dabartinis vicemeras Valdas Benkunskas.

Politologė: tai ne „liežuvio nuslydimai“, o realus kandidatų veidas

Savivaldos rinkimų debatuose pasigirsta aštrių ir kraštutinių pasisakymų, ne vienas jau sukėlė atgarsių visuomenėje. Pavyzdžiui, anksčiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į Vilniaus merus Stasys Jakeliūnas prabilo, kad karas Ukrainoje yra neteisėtas, bet esą „išprovokuotas“.

R. Urbonaitė tokius pasisakymus vertina kaip komunikacijos klaidas ir smūgius partijoms. Jos manymu, partijos neatrenka kandidatų skrupulingai ir dėl to nusvyla.

„Dažniausiai kandidatai sako: Nuslydo liežuvis. Girdime skubius pasitaisymus. Politikai aiškina: Jūs ne taip supratote ir iš konteksto buvo ištraukta. Jeigu kyla problema, vadinasi, neteisingai komunikuoji. Išgirdus pono Jakeliūno pasisakymą apie „išprovokuotą“ karą Ukrainoje, supranti, kad čia nuslydimo nėra.

Problema ta, kad savivaldos rinkimus matome kaip labiau ūkinius, buitinius ir kartais neužduodame kertinių klausimų. Partijos, keldamos kandidatus, jų iš esmės nepatikrina visapusiškai. Tada supranti, kad čia realus kandidatų veidas, o ne vadinamieji liežuvio nuslydimai“, – svarstė R. Urbonaitė.

Skandalingi politikų pasisakymai yra arba klaidos, padarytos nemąstant, arba nuoseklūs įsitikinimai, teigė ji.

„Tai yra partijos nusvilimų laikas ir baudos už tai, kad į kandidatus realių atrankų faktiškai nevyksta“, – nurodė politologė.

LRT.lt primena, kad ir kitų savivaldybių kandidatų debatuose neapsieita be skandalingų pasisakymų. Pavyzdžiui, pretendentas į Kauno merus, Krikščionių sąjungos kandidatas Darius Trečiakauskas diskusijų metu citavo A. Hitlerį.

Skaityti visą pranešimą