Po Seimo nario pasidalintų vaizdo įrašų – VSAT reakcija: pateikė paaiškinimą ir pasiūlė remtis faktų kalba

Prieš 2 metus 209

Valstybinės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) viešojoje erdvėje paskleistą informaciją apie neva pareigūnų panaudotas ašarines dujas prieš mažamečius vaikus neigia ir sako, kad vaizdo įrašai yra kelių mėnesių senumo, o migrantai ne vieną kartą sukeldami neramumus vaikus panaudoje kone kaip „gyvuosius skydus“.

Vaizdo įrašais viešojoje erdvėje, kuriuos antradienio vakarą pakomentavo VSAT atstovai, pasidalino Seimo narys Vytautas Bakas.

„Rytoj ketinu kreiptis į prokurorus, kad migrantų stovyklos netaptų smurto ir patyčių stovyklomis“, – socialinėje erdvėje reagavo parlamentaras.

Pasak VSAT, tai senas įrašas. Jis darytas 2021 m. lapkričio 8 d. Medininkų Užsieniečių registracijos centre, kuomet čia gyvenantys migrantai sukėlė riaušes.

„Migrantai gadino centro infrastruktūrą, mėtė į stovyklą saugančius pareigūnus įvairius daiktus, grasino sudeginti stovyklą, reikalavo nedelsiant paleisti juos į laisvę ir susitikimo su prezidentu“, – į Seimo nario pasidalintus vaizdo įrašus sureagavo VSAT atstovai.

Socialinėje erdvėje jie teigia, kad kilusių riaušių metu į centrą buvo iškviestos papildomos Viešojo saugumo tarnybos, policijos ir VSAT Specialiosios paskirties skyriaus pareigūnų pajėgos.

„Užsieniečiams buvo pasiūlyta nurimti ir išsiskirstyti, nes priešingu atveju bus panaudotos specialiosios priemonės siekiant nutraukti viešosios tvarkos pažeidimus, turto gadinimą ir išvengti masinio užsieniečių pabėgimo. Dalis stovyklos sureagavo ir išsiskirstė, tačiau šeimų sektorius, kuriame buvo ir mažamečiai vaikai, raginimą nutraukti riaušes ignoravo“, – teigiama VSAT atstovų įraše.

Pasak jų, riaušių metu kai kurie tėvai visur demonstratyviai vedėsi vaikus, kai kurie jų buvo ir nepilnamečiai, ir taip patys sukėlė jiems grėsmę.

Tai, anot VSAT, nėra pirmas kartas, kuomet migrantai vaikus panaudoja kaip „gyvuosius skydus“.

Tokių atvejų fiksuota ir kituose centruose, kur yra nepilnamečių.

„Vaizdo įraše matyti, kad filmavimui pasiruošta iš anksto. Langas atlapotas, filmuota iš už nugaros, vaikas, kuris dėl savo ūgio yra vos matomas iš lauko, specialiai pastatytas arčiausiai lango. Dujos naudotos prieš suaugusį vyrą, o ne prieš vaiką. Vyras nekart buvo įspėtas nusiraminti, uždaryti langą. Tai jis ignoravo“, – situaciją ir vaizdo įrašą aiškina VSAT atstovai.

Pasak pasieniečių, dėl riaušių organizavimo buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir buvo sulaikyti 7 asmenys.

„Šiuo metu tyrimas yra tęsiamas, jį atlieka policija, o yra įtarimai pareikšti 4 užsieniečiams“, – rašoma VSAT paskyroje socialinėje erdvėje.

„Ir pabaigai. Dažną migrantų istoriją Lietuvoje lydi emocijų, o kartais ir akivaizdaus melo banga. Tai kažkam naudinga. Mes labiau vertiname faktus. Tiesiog“, – tokiu situacijos vertinimu į Seimo nario pasidalintą vaizdo medžiagą dalinasi VSAT.

Skaityti visą pranešimą