Po reformos kai kurios savivaldybės bijo likti be teismų

Prieš 1 metus 77

Teisingumo ministerijos rengiamoje reformoje – apylinkių teismų jungimas. 5 teismo pastatai išvis bus uždaryti. Suvienodinti teisėjų darbo krūvį rekomenduoja Valstybės kontrolė.

Tačiau savivaldybių, kuriose nebeliks teismų, vadovai nuogąstauja, kad gyventojams teisingumą pasiekti bus sudėtingiau, o ir patys teisėjai teigia nežinantys, kur jiems teks persikelti.

Po apylinkės teismų reformos nuo kitų metų pakruojiškiams teisinių paslaugų tektų ieškoti kituose miestuose. Teismas uždaromas.

„Čia didžiausia problema bus. Žmonės pinigų neturi, važiuoti reikia visur“, – mintimis dalinasi viena pakruojiškė.

„Kad ir tų advokatų nėra pas mus, vis tiek mes važiuojam arba į Šiaulius, arba į Panevėžį. Nieko čia nebeliko“, – LRT TELEVIZIJAI sakė kita Pakruojo gyventoja.

Apie teismo uždarymą kalbėta prieš kelerius metus. Pakruojo savivaldybė jau pusantrų metų prisideda finansiškai prie didžiulio teismo pastato išlaikymo. Manyta, kad to pakaks, kad jis ir toliau dirbtų. Todėl žinia, jog teismo nebelieka, buvo netikėta.

Teisėjai iš Pakruojo būtų iškelti į Radviliškį, tačiau ten jau šiuo metu nėra laisvų darbo kabinetų.

„Nuskriausti mūsų žmonės. Kurie tikrai turės papildomų sunkumų, trukdžių dėl nuvykimo, – tvirtina Pakruojo meras Saulius Margis. – Dar viena problema, manom, taip pat bus ir saugumo problema. Kai kuriuos asmeninis turi pristatyt į teismą ir tai daro policija. Tai policija tam tikru atžvilgiu taps kaip taksi.“

Meras nuogąstauja, kad pakruojiečiams gali pradėti trūkti teisinių paslaugų. O anot teisininkų, rajone pirminės teisinės pagalbos prašymų pastaraisiais metais daugėja.

„Yra sprendžiami tam tikri buitiniai klausimai. Aktualiausi nesikeičia, tai šeimos santykiai, santuokos nutraukimas, vaikų išlaikymas, tos liūdniausios temos, paveldėjimo klausimai“, – sako Pakruojo rajono savivaldybės Teisės ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jovita Kirdeikienė.

Pasak teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos, pagal siūlomą reformą numatyta atsisakyti penkių teismo pastatų: be Pakruojo, dar Pasvalyje, Lazdijuose, Akmenėje ir Skuode.

Tačiau tikina, kad gyventojams iki teismo pastato nereikės važiuoti toliau negu 60 kilometrų. Be to, nemažai teismų vyksta ir nuotoliu.

„Tie, kurie tikrai neracionaliai išnaudojami, kur neretai mes matome atvejį, kai dirba tik vienas arba du teisėjai ir aptarnaujančio personalo yra turbūt kelis kartus daugiau, kai kurias atvejais netgi 20 žmonių aptarnauja būtent vieną teisėją“, – sako ministrė E. Dobrowolska.

Teisėjų taryba teigia, kad pagrindinis reformos tikslas yra paskirstyti teisėjų darbo krūvį tarp visų apylinkių teismų, kad teisėjams tektų vienodas darbo krūvis. Todėl dalis apylinkės teismų bus ir sujungti.

„Rūmų sujungimas reiškia, kad bylos bus paskirstomos tuose rūmuose visiems esantiems teisėjams, nepriklausomai nuo to, kurioje darbo vietoje jie dirba, – sako Teisėjų tarybos pirmininko pavaduotoja Egidija Tamošiūnienė. – Tai yra, ar dirbs Ukmergės pastate, ar jie dirbs Utenos ar Anykščių pastate. Žmonėms į bylą reikės atvykti ten, kur jiems bus patogiau, kur bus artimesnė vieta.“

Pasak Teisėjų tarybos, reforma leistų sutaupyti lėšų, kurios būtų panaudojamos personalo darbui apmokėti ir darbo sąlygoms gerinti.

Skaityti visą pranešimą