Po pernai rekonstruotu pylimu prasiskverbusi Minija pagrasino užlieti gyventojų sodybas – vanduo upėje pakilo kelis metrus

Prieš 1 metus 65

Po praėjusiais metais rekonstruotu pylimu prasiskverbusi Minijos upė grasina užlieti gyventojų sodybas. Vandens lygis upėje pakilo kelis metrus. Su technika bandoma prisikasti iki vietos, kur ėmė plūsti vanduo. 

Gyventojai į pievą greta pylimo besiveržiantį vandenį pastebėjo praėjusią savaitę – išsigando, kad bus kaip pernai, kai skendo rūsiai, vandens buvo net namuose, sumirko kūrenti skirtos pjuvenos.

„Keturios tonos pjuvenų briketų, padėta buvo ant padėklų, nežinau... Aišku, kad bijojom, vaikai buvo atvažiavę, pakėlė aukščiau. Dabar sustojo, pašalo, nelyja. Gal bus geriau“, – viliasi gyventoja Irena.

Šįkart vanduo rūsių užsemti nespėjo: gyventojai operatyviai apie potvynį pranešė seniūnijai.

„Matom, šalia pylimo atsirado bala – jau didelė bala, kuri pradėjo šiek tiek veržtis į artimiausią kiemą, bandėm su siurbliais išpumpuoti iš čia vandenį, mums talkino ir priešgaisrinė tarnyba, ir seniūnijos darbuotojai – visa komanda mes čia darbavomės“, – pasakoja Priekulės seniūnė Daiva Bliūdžiuvienė.

Kol kas žmonės apsaugoti, vanduo užšalo. Dabar ieškoma, per kur jis po pylimu prateka. Pernai pylimas rekonstruotas, tai kainavo 50 tūkstančių eurų.

„Pagrindai nebuvo keisti, jis tik buvo paaukštintas iki projektinių aukščių, sutvirtinti šlaitai, išpjauti krūmai, rangovas nieko tikrai su pagrindais nedarė. Pralaužtas, kaip ir minėjau, nebuvo“, – sako Žemės ūkio skyriaus vedėja Aurelija Latakienė.

Pasak seniūnės, jai dirbant Minija niekada nėra pakilusi virš 3 metrų pylimo. Upė ir dabar dar pakilusi, tačiau gyventojams esą grėsmės nėra. Prisikasti iki pratekėjimo vietos bus nelengva – vanduo ėmė tekėti greta elektros stulpo.

Skaityti visą pranešimą