Po LRT.lt publikacijos – absurdiškos situacijos atomazga: Baltarusijoje įstrigusi Sviatlana ir jos dukrelė pagaliau galės atvykti į Lietuvą

Prieš 1 metus 97

Mėnesį Baltarusijoje su vienerių dukrele įstrigusi Sviatlana gali lengviau atsipūsti – jau netrukus ji galės atvykti į Lietuvą. Sviatlanos gyvenimo draugas Virginijus tikino, jog bandant spręsti iškilusią problemą, jis atsimušė į institucijų duris, o ledai pajudėjo tik po to, kai situacija susidomėjo LRT.lt.

Kaip liepos 5 dieną skelbė LRT.lt, Virginijaus gyvenimo draugė, Baltarusijos pilietė Sviatlana yra gavusi leidimą gyventi Lietuvoje, bet jo atsiimti negali, nes mūsų šalis jos neįsileidžia – pasibaigus vizos galiojimui moteris su dukrele išvyko į Baltarusiją, o iš naujo gauti vizos negali, nes Baltarusijos piliečiams šiuo metu vizos nėra išduodamos.

Tad nuo birželio pradžios Sviatlana, kartu su judviejų dukrele, Lietuvos pilietybę turinčia Emilija, yra įstrigusi Baltarusijoje. Virginijus portalui LRT.lt tuomet pasakojo, kad kelias dienas praleido su telefonu rankoje, skambindamas institucijoms ir ieškodamas būdų, kaip padėti Sviatlanai atsiimti jai išduotą leidimą gyventi Lietuvoje.

Migracijos departamentas, kaip tvirtino Virginijus, šeimos problemoms buvo kurčias, o padėti siūlėsi Lenkijos ambasada.

Visą Sviatlanos istoriją galite perskaityti čia – Biurokratinės pinklės įklampino Sviatlaną ir jos vienerių metų dukrelę Baltarusijoje: moteris gali gyventi Lietuvoje, bet į ją įvažiuoti – ne.

Tačiau praėjus savaitei po LRT.lt publikacijos pasirodymo Virginijus pasidalino džiugia žinia – jam pavyko atsiimti Sviatlanai priklausantį dokumentą ir visa šeima netrukus vėl bus kartu Lietuvoje. Vyras tvirtino, kad pagalbos sulaukti iš Lietuvos institucijų pavyko tik po to, kai situacija ėmėsi domėtis portalas LRT.lt.

Dokumentą atsiimti pavyko

Antradienį kalbėdamas su LRT.lt Virginijus pranešė, kad vyksta atsiimti Sviatlanai išduoto leidimo gyventi Lietuvoje. Savaitgalį jis ketina nugabenti dokumentą savo gyvenimo draugei, tad netrukus visa šeima bus kartu mūsų šalyje.

Vyras tikino – anksčiau jam nebuvo leista už Sviatlaną atsiimti jai priklausančio dokumento, tačiau po to, kai LRT.lt kreipėsi į Migracijos departamentą su klausimais, tokia galimybė buvo suteikta. Kad ieškos būdų, kaip padėti Sviatlanai, portalui LRT.lt teigė ir paties Migracijos departamento atstovai.

„Praėjo keletas dienų [po LRT.lt publikacijos], suskambo telefonas, pakėliau, skambino iš Migracijos departamento Alytaus skyriaus. <...> Jie pridėjo, kad jei užsienietis prašo, kad atsiimtų dokumentą kitas žmogus, atsiranda atskira lentelė, kurioje įrašo atsiimančio žmogaus vardą, pavardę, asmens kodą ir be jokių trikdžių galima atsiimti.

Man paskambino, pasakė, kad užpildžiau tą lentelę ir bus galima atsiimti. Bet prieš tai to nebuvo, kol jūs neįsikišote, to nebuvo, niekas nejudėjo“, – portalui LRT.lt kalbėjo Virginijus.

Vyras prisiminė, kad dar kovo mėnesį, kuomet Sviatlana užpildė prašymą gauti leidimą gyventi Lietuvoje, jis klausė Migracijos departamento atstovų, ką reikės daryti, jei pagaminus dokumentą ji jau negalės būti Lietuvoje, nes birželio 11 dieną jos viza nustoja galioti. Tuomet Virginijui buvo atsakyta, kad problemų kilti neturėtų. Tačiau kilo.

„Po to jiems pasakiau, kokie problemas jie man sukėlė“, – jau atsiėmęs gyvenimo draugei priklausantį dokumentą sakė Virginijus.

Žadėjo suteikti pagalbą

Portalas LRT.lt primena, kad Migracijos departamentas savo komentare nurodė, jog dėl laikino leidimo gyventi (LLG) Lietuvoje Sviatlana kreipėsi kovo 2 dieną.

„Prašymas buvo užpildytas nagrinėjimui bendra tvarka, nagrinėjimo bendra tvarka terminas yra 4 mėn., tai reiškia, jog užsienietės LLG prašymo nagrinėjimo termino pabaiga buvo 2022 m. liepos 2 d. Sprendimas dėl LLG išdavimo priimtas 2022 m. birželio 9 d., tą pačią dieną per MIGRIS komunikaciją užsienietei buvo išsiųstas pranešimas apie priimtą sprendimą“, – teigiama komentare.

Anot Migracijos departamento, išrašius leidimo laikinai gyventi kortelę ir išrašytą kortelę gavus Migracijos departamento teritoriniame skyriuje, buvo išsiųstas pranešimas apie pagamintą dokumentą.

„Užsienietė pirmą kartą kreipėsi dėl LLG išdavimo, jos gyvenamoji vieta Lietuvoje dar nėra deklaruota“, – dėstoma komentare.

Kaip teigė Migracijos departamentas, Sviatlana, užpildydama prašymą dėl leidimo gyventi Lietuvoje, nurodė, jog atvyksta gyventi pas vaiką, kuris yra Lietuvos pilietis. Skubos tvarka tokie prašymai nagrinėjami du mėnesius, o bendrąja tvarka – keturis. Kokia yra prašymo nagrinėjimo skuba, pasak departamento, renkasi jį pildantis užsienietis.

„Užsienietė turėjo nacionalinę vizą, galiojančią iki 2022 m. birželio 11 d. Kadangi užsienietė yra Baltarusijos pilietė, ji turėjo dvi galimybes gauti kitą nacionalinę vizą prieš pasibaigiant turėtos nacionalinės vizos galiojimui. Pirma, kreiptis dėl „laukimo“ nacionalinės vizos kaip pateikusiai prašymą išduoti leidimą laikinai gyventi ir šiuo atveju jai galėjo būti išduota nacionalinė viza, galiojanti iki 2022 m. rugpjūčio 2 d. (5 mėn. nuo prašymo išduoti leidimą laikinai gyventi priėmimo dienos).

Arba antra, kreiptis dėl nacionalinės vizos išdavimo supaprastinta tvarka kaip Baltarusijos pilietei ir šiuo atveju galėjo būti išduota nacionalinė viza, galiojanti iki 6 mėn. Užsienietė nepasinaudojo nė viena iš šių galimybių“, – teigė Migracijos departamentas.

Paklausus, kaip Migracijos departamentas siūlo spręsti Sviatlanos situaciją, buvo nurodyta, kad užsieniečiams, prisijungus prie savo MIGRIS paskyros ir per paskyrą rezervuojant vizitą dokumento atsiėmimui, yra galimybė nurodyti kitą asmenį, kuris už užsienietį atvyktų atsiimti išrašyto leidimo gyventi.

„Šiuo atveju reikia nurodyti asmens, kuris už užsienietį atvyks atsiimti išrašyto dokumento vardą, pavardę bei asmens kodą. Tokiu būdu išrašytą dokumentą atsiėmęs asmuo jį gali persiųsti užsieniečiui ir užsienietis į Lietuvos Respubliką gali atvykti jau su leidimu gyventi“, – rašoma komentare.

Portalas LRT.lt Migracijos departamento taip pat klausė, kaip jie vertina tai, jog Virginijus kreipėsi į skirtingus departamento skyrius prašydamas padėti išspręsti situaciją, tačiau jokios pagalbos, jo teigimu, nesulaukė. Į šį klausimą Migracijos departamentas neatsakė.

Skaityti visą pranešimą