Po išspyrimo iš partijos – gelbėjimo operacija Seime? Į Majausko pusę stoja opozicija, turi planą, kuris suerzins konservatorius

Prieš 1 metus 56

Konservatoriams metant Mykolą Majauską lauk iš partijos bei pareigų Biudžeto ir finansų komitete (BFK), veiksmų ėmėsi Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė. Parlamentarė parengė nepasitikėjimo M. Majausku projektą ir jau renka reikalingus parašus. Tiesa, nors projektas ir yra „dėl nepasitikėjimo“, A. Širinskienė mano, kad Seimui balsuojant, dauguma politikų pasisakytų pasitikintys BFK pirmininku.

Portalas LRT.lt primena, kad praėjusią savaitę Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas priėmė sprendimą rekomenduoti parlamento konservatorių frakcijai skirti naują BFK pirmininką vietoje M. Majausko. Negana to, pirmadienį posėdžiavęs TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė šalinti M. Majauską iš partijos.

Tokių bausmių BFK pareigas nuo kadencijos pradžios einantis politikas sulaukė dėl to, kad palaikė PVM lengvatos restoranams pratęsimą, kuriam prieštaravo Vyriausybė.

Pats M. Majauskas nuo pat pradžių tikino nematantis dalykinio pagrindo trauktis iš užimamų pareigų. Panašu, kad poreikio jam trauktis nemato ir opozicijos atstovai.

Lietuvos regionų frakcijos narė A. Širinskienė parengė nepasitikėjimo M. Majausku projektą ir jau pradėjo rinkti reikalingus Seimo narių parašus. Pirmasis apie tai pranešė portalas delfi.lt. Paruošto nutarimo projektą gavo ir portalas LRT.lt.

Nutarimo projekte nurodoma, kad nepasitikėjimo procedūra sudarys visas sąlygas atsakyti į klausimą, kodėl BFK pirmininku M. Majausku nepasitiki valdančioji TS-LKD partija, ir įvertinti tą nepasitikėjimą sukėlusias aplinkybes, jų reikšmę tolesniam BFK darbui bei gauti M. Majausko paaiškinimus.

„Tolesnis BFK pirmininko M. Majausko darbas bus apsunkintas ar netgi taps neįmanomu, jei į pasitikėjimo juo klausimą neatsakys visas Seimas in corpore ir jis neturės atramos Seime savo, kaip BFK pirmininko, darbui.

Siekdami, kad, patyrus jį delegavusios partijos nepasitikėjimą, BFK pirmininkui M. Majauskui būtų sukurtos prielaidos pasitikrinti pasitikėjimą juo Seime, pareiškiame, kad siūlome Lietuvos Respublikos Seimui atleisti BFK pirmininką Mykolą Majauską dėl nepasitikėjimo“, – rašoma A. Širinskienės parengtame projekte.

Mano, kad pasitikėjimą turi

Tiesa, A. Širinskienė sakė mananti, kad Seimas balsų dauguma parodytų, jog BFK pirmininkas pasitikėjimą išlaiko ir pareigas gali eiti toliau. Ji taip pat priminė Seimo statute esančią išimtį, kuri numato, jog vadovauti šiam komitetui gali ir mažumai priklausantis Seimo narys.

„Situacija Seime išties yra labai kontraversiška. Iš vienos pusės, mes turime BFK narius, kurie visi, taip pat ir opozicijos atstovai, kas keisčiausia, visą laiką remia kolegą Majauską. Ir remia ne tik dabar, kai prasidėjo jo krizė su konservatorių partija, bet rėmė ir anksčiau, taip pat ir jo iniciatyvas, vykdomas reformas.

Komitetas, kas yra labai keista, net ir sudėtingais finansiniais klausimais randa sutarimą. Tai geresnio įrodymo, kad komiteto darbas vyksta gerai, iš tikrųjų negali būti. Pati kažkada dirbau komiteto pirmininke ir žinau, kiek pastangų reikia tam bendram sutarimui“, – portalui LRT.lt komentavo A. Širinskienė.

Ji pabrėžė, kad M. Majauską į BFK pareigas skyrė ne patys konservatoriai, o Seimas, balsų dauguma prieš dvejus metus pritaręs jo kandidatūrai. A. Širinskienė prisiminė ir pati tuomet balsavusį už M. Majausko skyrimą į BFK vadovus.

„Šiuo atveju, mano galva, būtų prasmingiausia kolegai Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą visame Seime ir pasižiūrėti, ar, vis dėlto, yra tik vienetai Seimo narių, kurie nepasitiki, ar yra tam tikra susiformavusi dauguma, kuri jo veiklą ir darbą komitete remia.

Manau, kad pasitikėjimo pasitikrinimas būtų reiškmingas ir vėliau, konservatorių frakcijai bandant pašalinti arba bandant kažką kitą paskirti. Galbūt privers apsigalvoti, nes, iš tikrųjų, kiek aš girdžiu, pasitikėjimo iš esmės esama“, – sakė parlamentarė.

Kaip sakė A. Širinskienė, nepasitikėjimo procedūra leistų tiek pačiam M. Majauskui paaiškinti visas susidariusias aplinkybes, tiek Seimo nariams užduoti rūpimus klausimus.

Paklausta, ar iš konservatorių gretų išmestam M. Majauskui atsirastų vietos Lietuvos regionų frakcijoje, kurios nare ir yra A. Širinskienė, politikė nusijuokė ir teigė, kad tai nėra susiję su užimamomis pareigomis. Ji priminė, kad Seimo statutas numato, kaip Audito komitetui, taip ir BFK gali vadovauti daugumai nepriklausantis politikas. Tad, jei M. Majauskas paliks konservatorių frakciją, jis ir toliau galėtų, turėdamas Seimo pasitikėjimą, vadovauti BFK.

E. Gentvilas abejoja A. Širinskienės nuoširdumu

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas portalui LRT.lt sakė abejojantis nepasitikėjimo projektą parengusios A. Širinskienės nuoširdumu ir siekiu padėti M. Majauskui.

„Visi žinome, koks yra A. Širinskienės nuoširdumas. Sugebėjimas išvartalioti taip pat žinomas. M. Majauskas yra konservatorių deleguotas, o Seimas tik patvirtino pirmininkų ir pavaduotojų sąrašą. Jis tvirtina 14 komitetų pirmininkus ir pavaduotojus. Toks yra Seimo vaidmuo šitoje statutinėje situacijoje – daugiau techninis, mechaninis.

Paprastai visada patvirtinamas bendras nutarimas. Šiuo atveju įklampina į pelkes ir iškelia Majausko ir konservatorių problemą aukščiausiu lygiu. Tai aiškūs opozicijos žaidimai. Visas problemas konservatoriai turi išspręsti komiteto viduje ir stengtis kuo mažiau į tai įvelti visą Seimą“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Kaip balsuotų dėl nepasitikėjimo M. Majausku, liberalų seniūnas kol kas pasakyti negalėjo. Anot jo, šią situaciją reikia aptarti su koalicijos partneriais. Tiesa, jis teigė, kad konservatorių partijos veiksmai M. Majausko atžvilgiu yra suprantami ir pateisinami. Visgi, E. Gentvilas pabrėžė, kad spręsti tokius klausimus konservatoriai turėtų patys, neįveldami į tai viso parlamento.

Idėją palaiko

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūnas Lukas Savickas portalui LRT.lt kalbėjo, kad tai, kas šiuo metu vyksta dėl M. Majausko, yra vidinės konservatorių partijos intrigos. Pasak L. Savicko, būtų neatsakinga vidines vienos partijos intrigas perkelti į Seimą.

„Ypač kalbant apie vienas iš atsakingiausių pareigų Seime – BFK pirmininko. Seimas apsisprendžia skirdamas ir Seimas, girdėdamas visus argumentus ir dalykines pastabas, turėtų apsispręsti, ar jis toliau tinkamas eiti pareigas.

Manau, kad būtų gana prasminga sudaryti galimybes išsakyti visas pastabas, jeigu tokių yra, sudaryti galimybes pačiam komiteto pirmininkui atsakyti į tas pastabas ar klausimus. Tuomet Seimas galėtų priimti sprendimą dėl to, ar šis komiteto pirmininkas gali toliau eiti pareigas“, – sakė L. Savickas.

Jis kalbėjo, kad M. Majauskas yra vienas darbščiausių parlamentarų šioje kadencijoje, o dar svarbiau yra tai, kad BFK visi sprendimai priimami bendru sutarimu, ieškant kompromisų. L. Savickas sakė abejojantis, kad vykstant slaptam balsavimui, Seimas pritartų nepasitikėjimui M. Majausku.

Konservatoriai planuoja atskirą balsavimą

TS-LKD nusprendus pašalinti M.Majauską iš konservatorių gretų, politiko likimas BFK dar nėra nuspręstas. Nepaisant to, jog dar praėjusią savaitę partijos Prezidiumas pavedė frakcijai Seime deleguoti naują kandidatą į BFK pirmininko postą, pats M. Majauskas tvirtina, kad jo vadovaujamas BFK dirba itin efektyviai, todėl jis nemato „jokio dalykinio pagrindo trauktis“ iš pareigų.

Buvusio konservatoriaus laikysena dėl pirmininkavimo BFK apsunkina naujo pirmininko paskyrimo procedūras. Kaip numato Seimo statutas, pirmininką renka patys komiteto nariai, o vėliau kandidatūra tvirtinama Seimo salėje. Šiuo atveju, M. Majauskui nesitraukiant, o opozicijai reiškiant vis stipresnę paramą tolimesniam jo darbui komitete, konservatoriams teks imtis kitokių sprendimų.

„Seimo statute yra abstrakčiai paminėta tokia galimybė, kad pirmininko pakeitimas yra galimas kitais atvejais – paprastu Seimo narių daugumos atviru balsavimu, priimant atitinkamą Seimo nutarimą. Aš manau, kad frakcija naudosis ta galimybe, nes tos kitos galimybės – per nepasitikėjimą – jos šiai situacijai nebūtų logiškos ir tinkamos“, – Eltai kalbėjo konservatorių seniūnės pavaduotojas Jurgis Razma.

„Kadangi frakcija turi teisę deleguoti savo atstovus į komitetus, į jo narius ir į pirmininkus, logiška, kad frakcija turi turėti teisę ir atšaukti. Žinoma, per Seimo sprendimus, per nutarimus. Matyt, toks kelias būtų, o detalės priklausytų nuo to, kokius sprendimus frakcija priims – ar jis išliks frakcijos nariu, ar ne“, – nurodė jis.

Visgi, J. Razma nesiryžo prognozuoti, kaip toks balsavimas Seimo salėje galėtų baigtis, tačiau šiuo klausimu tikisi valdančiosios koalicijos susitelkimo.

„Aš nesitikiu, kad opozicinės frakcijos gerbtų mūsų frakcijos teisę deleguoti ir atšaukti tam tikrus narius į komitetus, bet tikiuosi, kad valdantieji čia vieningai balsuotų – nepriklausomai nuo kažkokių asmeninių simpatijų. Vis dėlto, yra tam tikra politinė logika – jeigu yra valdančioji koalicija, tai koalicijos partneriai turi palaikyti savo kolegų politinius sprendimus“, – aiškino Seimo vicepirmininkas.

Pirmadienį TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė ne tik šalinti M. Majauską iš partijos, bet ir paragino konservatorius Seime apsispręsti ir dėl jo ateities frakcijoje.

Kaip Eltai teigė konservatorių seniūnė Seime Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, parlamentarai apsispręs dėl M. Majausko likimo konservatorių frakcijoje kitą savaitę. Visgi, akcentavo ji, tai nebūtinai reikš, kad tuo pačiu frakcija deleguos ir naują kandidatą į BFK postą vietoje M. Majausko. Anot jos, šis procesas gali kiek užtrukti. Pasiteiravus, ar kas nors jau pasiūlė savo kandidatūrą į BFK pirmininko kėdę, konservatorių seniūnė tvirtino dar nesulaukusi jokių kandidatūrų.

Tarp galimų kandidatų į užimti M. Majausko pareigas įvardijami Seimo nariai Andrius Vyšniauskas, Matas Maldeikis, Antanas Čepononis, Paulė Kuzmickienė, Mindaugas Lingė.

Gali pakartoti V. Pranckiečio istoriją

Opozicijos atstovai neabejoja – TS-LKD vadovybė dės visas pastangas, kad partijos nariai palaikytų siekį M. Majauską atstatydinti iš užimamų pareigų. Tačiau parlamentarai kelia klausimą, ar tikrai mažieji koalicijos partneriai atras argumentų nusisukti nuo jiems imponavusias iniciatyvas kėlusio BFK pirmininko.

Taigi, konstatuoja opozicija, nereikėtų atmesti scenarijaus, kad M. Majauskas pakartotų praėjusioje parlamento kadencijoje „valstiečių“ iš Seimo pirmininko pareigų išversti bandyto Viktoro Pranckiečio istoriją. Pastarąjį atstatydinti iš pareigų pritrūko tų pačių valdančiųjų balsų.

O tai, kad balsavimas dėl M. Majausko likimo BFK pirmininko pareigose gali persikelti į Seimo salę – gana tikėtina. Opozicijai priklausantys Komiteto nariai leidžia suprasti, kad M. Majauskas jų parama turi, todėl galimas bandymas atšaukti jį iš pareigų komitete – veikiausiai nepavyktų.

„Mes vis dar galvojame kaip bus organizuojama jo atstatydinimo procedūra. Nes pagal Seimo statutą reikia, kad komiteto nariai nubalsuotų prieš. Bet šiai dienai aš matau, kad jie komitete tikrai neturi daugumos ir mes savo pozicijos laikysimės“, – Eltai teigė BFK narys Algirdas Butkevičius.

Opozicijai priklausantis politikas svarstė, kad konservatoriams problemų išmesti M. Majauską iš pareigų gali kilti ir tuo atveju jei šis klausimas būtų sprendžiamas Seimo salėje.

„Konservatoriai gali pateikti Seimui balsuoti, išreiškiant nepasitikėjimą komiteto pirmininku. Bet kadangi tai personalinis klausimas, turi būti slaptas balsavimas. Gali atsitikti taip, kaip atsitiko su Pranckiečiu praėjusioje kadencijoje. Taigi klausimas nėra pabaigtas“, – sakė A. Butkevičius.

Ir panašu, kad opozicijai ši opcija yra patraukli. Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė, kaip rašo Delfi, jau parengė nutarimo projektą dėl nepasitikėjimo partijos nemalonės sulaukusiu konservatoriumi. Tokia procedūra reikalautų slapto balsavimo ir tam, kad Seimo pareigūnas būtų atleistas, turi pasisakyti mažiausiai 71 parlamentaras.

Ir čia, akcentuoja kitas BFK narys – „darbietis“ Vytautas Gapšys – gali būti visko. Pasak jo, nors konservatorių vadovybė dės pastangas priversti partiečius balsuoti „tinkamai“, klausimas kaip šioje situacijoje elgsis koalicijos partneriai.

„Konservatoriai savo narius tikrai bus įbauginę. Tą jie moka meistriškai. Tačiau yra ir kitų frakcijų. Ta pati Laisvės frakcija, Liberalų sąjūdis, kurių prigimtiniai dalykai yra mažesni mokesčiai. Prisiminkime, Majauskas juk su PVM lengvatomis jų programos dalį įgyvendino. Kaip jiems sąžinė leistų balsuoti kitaip?“, – retoriškai klausė opozicijai priklausantis parlamentaras.

V. Gapšys pripažino, kad konservatoriai, žinoma, bandys išnaudoti visas priemones savo siekiams įgyvendinti.

„Gali būti įvairių instrumentų siekiant pašalinti Majauską. Pavyzdžiui, sakys, kad Majauskas neturi kvotos BFK. Tarkime, sakys, kad jeigu Majauskas nebėra frakcijos narys, kyla klausimas, kas jį deleguoja. Bet gal tada Mykolą mišri grupė deleguos. Yra įvairių niuansų“, – sakė V. Gapšys ir pridūrė, kad opozicija, apginant M. Majauską nuo konservatorių, taip pat nėra pėsčia.

„Be to ir Mykolas Majauskas Statutą skaito. Taigi bus bandymų padaryti priešingai negu, kad valdantieji nori. Tad sunku nuspėti koks bus galutinis rezultatas“, – apibendrino „darbietis“.

Pirmadienį TS-LKD Priežiūros komitetas nutarė ne tik šalinti M. Majauską iš partijos, bet ir paragino konservatorius Seime apsispręsti ir dėl jo ateities frakcijoje.Praėjusią savaitę partijos prezidiumas taip pat nutarė kreiptis į TS-LKD frakciją Seime, kad būtų deleguotas naujas BFK pirmininkas vietoje Mykolo Majausko.

Skaityti visą pranešimą