Pirmasis naujojo Klaipėdos mero Vaitkaus darbas: iš centro „išplukdė“ miesto beskonybe tituluotą gėlių kompoziciją

Prieš 1 metus 68

Klaipėdos centre esančioje Atgimimo aikštėje neliks ne vienerius metus miestiečių diskusijas kursčiusios kompozicijos „Laivelis“. Viltasi, kad 15 metų gėlėmis puoštą karkasą norės priglausti miesto bendruomenės, tačiau pastaraisiais metais kiču ir beskonybe vadinto „Laivelio“ kol kas niekam neprireikė.

Pirmadienį popiet Klaipėdoje esančioje Atgimimo aikštėje – sujudimas: pradėti 15 metų čia stovėjusios gėlių kompozicijos „Laivelis“ išmontavimo darbai.

Ši kompozicija jau ne vienerius metus kaitino klaipėdiečių aistras. Dalis gyventojų „Laivelį“ vadino beskonybe ir kiču, kuriam miesto centre neturėtų būti vietos, o kiti tvirtino, kad kompozicija turi išlikti, nes tai yra miesto simbolis.

„Šis „Laivelis“ stovėjo 15 metų. Kol konstrukcija galėjo atlaikyti sodinamas gėles, tol ir stovėjo“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Inga Kubilienė.

Šių metų kovą uostamiesčio savivaldybė socialiniame tinkle surengė gyventojų apklausą ir prašė pasisakyti, ką gyventojai norėtų matyti vienoje pagrindinių miesto aikščių. Savo nuomonę šiuo klausimu išsakė keli šimtai žmonių. Dauguma jų pasisakė, kad „Laivelio“ vietoje turėtų būti pasėta veja.

Valdininkai sulaukė ir vieno siūlymo „Laivelį pastatyti“ vadinamajame Žvejybos uosto rajone, tačiau netrukus tokį prašymą pateikę žmonės jį atsiėmė.

„Konstrukciją laikinai saugosime Klaipėdos autobusų parke. Jeigu atsiras gyventojų arba bendruomenių, kurie norėtų priglausti, jeigu, žinoma, konstrukcija atlaikys, tai galės turėti savo kieme, gyvenvietėje. Jeigu neatsiras, tai tas „laikinai“ taip ir bus“, – dėstė I. Kubilienė.

Išardomos kompozicijos pirmadienio popietę atvyko pažiūrėti ir neseniai prisiekęs naujasis Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Anot jo, šiuo metu neplanuojama investuoti daug pinigų į naują kompoziciją „Laivelio“ vietoje, nes ateityje planuojama Atgimimo aikštės rekonstrukcija.

„Kol kas bendruomenės prašo žalios vejos. Tai, ko gero, taip ir bus. Nėra didelio noro investuoti į labai idealią ir gražią aplinką, todėl, kad tol, kol mes neišsprendėme konkurso ir techniniu-technologiniu keliu dėl Atgimimo aikštės projekto, tai investuoti didelių lėšų nesinorėtų“, – sakė A. Vaitkus.

Vis dėlto mero teigimu, šią vasarą aikštės estetinį vaizdą vis tiek reikia pagerinti – sutvarkyti ištrupėjusias ar išsikraipiusias plyteles.

Kompozicijos išardymo darbus atlikusios ir visus 15 metų „Laivelį“ prižiūrėjusius bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ vadovas Gediminas Valašinas pasakojo, kad kasmet rudenį ir pavasarį kompozicija pražysdavo keliais šimtais našlaičių žiedų, o vasarą būdavo sodinamos šiam metų laikui tinkamiausios gėlės.

„Kai statėme „Laivelį“, tai mūsų pirminė mintis buvo tokia, kad jeigu kas nors ateis ir nusifotografuos, tai rezultatas ir bus“, – prisiminė G. Valašinas.

Pasak pašnekovo, „Laivelio“ atsiradimo iniciatorius buvo politikas Eugenijus Gentvilas, kuris tuo metu dirbo Europos Parlamente.

„Laivelio“ demontavimas kainos apie 200–300 eurų.

Skaityti visą pranešimą