Pirmadienį šaukiami nenumatyti Seimo posėdžiai

Prieš 1 metus 78

Pirmadienį, birželio 27 d., šaukiami nenumatyti Seimo plenariniai posėdžiai. Juos sušaukti nutarė Seimo valdyba.

Posėdžio pradžioje Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriui Richardui Josephui Durbinui bus įteiktas Lietuvos Respublikos Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė.

Nenumatytų posėdžių darbotvarkėje – projektai, grįžtantys iš komitetų svarstymo stadijos, numatomi ir keli pateikimai.

Parlamentarai svarstys Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymo pataisas ir lydimuosius teisės aktus, kuriais siekiama sudaryti teisines galimybes asmeniui, kuris rūpinasi namuose slaugomu ar prižiūrimu asmeniu, ir toliau laikinai jį aprūpinti. Taip pat numatoma sudaryti teisines galimybes kreiptis į viešojo administravimo subjektus dėl neįgaliųjų socialinės integracijos paslaugų teikimo slaugomam ar prižiūrimam asmeniui; gauti, administruoti ir naudoti slaugomam ar prižiūrimam asmeniui skirtas tikslines kompensacijas, šalpos ir kitas išmokas, socialinio draudimo pensijas tik slaugomam ar prižiūrimam asmeniui aprūpinti, taip pat nustatyti, kad neįgaliųjų aprūpintojai turi teisę būti draudžiami valstybės lėšomis pensijų ir nedarbo socialiniu draudimu bei privalomuoju sveikatos draudimu.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektu siekiama įtvirtinti vaiko ar asmens, veikiančio jo vardu, teisę kreiptis į Jungtinių Tautų Vaiko teisių komitetą dėl vaiko teisių, įtvirtintų Konvencijoje ir jos fakultatyviuose protokoluose, pažeidimo.

Toliau numatoma svarstyti kandidatus į Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybą.

Posėdžių darbotvarkėje numatytas finansinių ir saugumo klausimų (Pakeitimo vertybiniais popieriais ir padengtųjų obligacijų įstatymo pataisų ir lydimųjų teisės aktų, Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų, Valstybei ir savivaldybėms priklausančių akcijų privatizavimo įstatymo pataisų ir lydimųjų teisės aktų) svarstymas.

Seimo nariai toliau svarstys siūlymą kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar prezidento 2022 m. kovo 29 d. dekreto nuostatos „Dėl teikimo Lietuvos Respublikos Seimui skirti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją“ neprieštarauja Konstitucijai, Teismų įstatymui, Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymui.

Nenumatytų posėdžių darbotvarkėje įrašytas Teritorijų planavimo įstatymo, Šiaulių miesto ir Šiaulių rajono savivaldybių teritorijų ribų keitimo įstatymo, Vietos savivaldos įstatymo pataisų, naujos redakcijos Žemės įstatymo projekto ir kitų klausimų svarstymas.

Pagal Statutą nenumatytas Seimo posėdis turi būti surengtas, jeigu to raštu reikalauja Respublikos Prezidentas, ne mažesnė kaip 1/3 visų Seimo narių grupė, Seimo valdyba, o Konstitucijos 89 straipsnio 1 dalyje nustatytais atvejais – Seimo pirmininkas. Nenumatytame Seimo posėdyje svarstomi tik tie klausimai, kuriuos pateikia posėdžio iniciatoriai.

Skaityti visą pranešimą