Perpildyti konteineriai kauniečių nedžiugina, bet „Kauno švara“ teigia turinti išmanų sprendimą (foto)

Prieš 1 metus 88

Kauniečiai ir vėl turi nusiskundimų „Kauno švaros“ darbu. Eigulių mikrorajone atliekų konteineriai panašūs į mažus sąvartynus, o toks vaizdas kauniečių prieš pat Velykas tikrai nedžiugina. Tuo metu „Kauno švara“ apeliuoja į pačių gyventojų sąmoningumą – atliekų rūšiavimo kultūra Kaune prasta.

„Kauno švara“ taip rūpinasi Ukmergės gatvės gyventojų švara ir maloniu vaizdu prieš Velykas, kad net šiukšlių išvežimo grafike pasiėmė sau laisvą dieną pirmadienį. Dar dvi paras niekas neišveš šiukšlių. Primena laikus, kai būdavo stumdomi konteineriai su ant jų/šalia paliktu sąvartynu“, – naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ antradienį skundėsi skaitytojas Simonas.

Atliekų išvežimo grafikas Ukmergės g. / Skaitytojo nuotr.

Anot „Kauno švaros“ marketingo specialistės Kristinos Parachomikienės, Ukmergės g. bendrojo naudojimo konteineriai buvo ištuštinti šiandien, balandžio 5 dienos rytą.

„Visada atsižvelgiame į nusiskundimus, siekiame gerinti teikiamų paslaugų kokybę gyventojams. Ukmergės g. bendrojo naudojimo konteinerius „Kauno švara” ištuština 3 kartus per savaitę. Konteineriai buvo ištuštinti šiandien ryte“ , – teigė K. Parachomikienė.

Įmontuota išmanioji sistema

„Kauno švaros“ marketingo specialistė papasakojo ir apie naujovę, kuria bus matuojamas atliekų užsipildymo lygis konteineryje.

„Mišrių ir kitų atliekų konteinerių ištuštinimas laiku yra efektyvaus atliekų tvarkymo dalis, todėl Ukmergės g. bendrojo naudojimo atliekų konteineriuose įmontavome daviklius, skirtus atliekų užsipildymo lygiui konteineryje matuoti. Išmanioji sistema matuos konteinerių užsipildymo lygį ir tokiu būdu praneš kiek konteineryje yra atliekų. Programa ne tik persiunčia visus duomenis belaidžiu ryšiu, tačiau prognozuoja kada atliekų konteineris bus pilnas“, – pasakojo K. Parachomikienė.

Ji atkreipė dėmesį ir į svarbią problemą – atliekų rūšiavimo kultūrą.

„Užfiksuotoje nuotraukoje aiškiai matoma, kad šalia bendrojo naudojimo konteinerių paliktos neleistinos atliekos, dėl kurių susidaro mini „sąvartynai“. Taip pat, kartoninės pakuotės yra nesulankstytos ir nesuspaustos, dėl ko jos užima kur kas daugiau vietos. Į mišrių komunalinių atliekų konteinerį galima mesti po pirminio rūšiavimo likusias nepavojingas buitines atliekas, kurios nebetinka perdirbti ar pakartotinai panaudoti“, – teigė „Kauno švaros“ atstovė.

Šiukšlės Ukmergės g. / Skaitytojo nuotr.

Randa neleistinų atliekų

K. Parachomikienė primena, kad stambiagabaritės atliekos turi būti vežamos į atliekų priėmimo aikšteles, o žaliosios – į žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelę (adresu: Nemajūnų g. 15). Šiose aikštelėse atliekos iš fizinių asmenų priimamos nemokamai.

„Tuštindami Ukmergės g. bendrojo naudojimo atliekų konteinerius (tiek antrinių žaliavų, tiek mišrių komunalinių atliekų) dažnai randame neleistinų atliekų – tiek stambiagabaričių atliekų, tiek statybinių atliekų, tiek žaliųjų atliekų, kas gerokai apsunkina mūsų darbuotojų darbą. Dedame visas pastangas siekdami sudrausminti neleistinai atliekas paliekančius gyventojus, šioje atliekų surinkimo aikštelėje įrengta vaizdo stebėjimo kamera“, – teigė K. Parachomikienė.

Šiukšlės Ukmergės g. / „Kauno švaros“ nuotr.

„Kauno švaros“ darbuotojai prašo gyventojų supratingumo – į ir/ar šalia konteinerio nedėti neleistinų atliekų, o jeigu pastebi šiukšlintojus, fiksuoti pažeidėjus ir kreiptis į skubiosios pagalbos tarnybą telefonu 112 (visą parą) arba per policijos elektroninių paslaugų sistemą ePolicija.lt, taip pat informaciją galima pateikti Aplinkos apsaugos departamentui, Viešosios tvarkos skyriui arba pačiai „Kauno švarai“.

K. Parachomikienė priminė, kad Kauno miesto savivaldybės tarybos patvirtintų Tvarkymo ir švaros atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimas (ne vietoje sukrautos atliekos, žaliųjų, statybos ar didžiagabaričių atliekų palikimas ne vietoje ir pan.) vadovaujantis Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimų kodeksu užtraukia įspėjimą arba baudą iki 140 eurų, o nusižengimas, padarytas pakartotinai – nuo 140 iki 600 eurų.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Skaityti visą pranešimą