Per Užgavėnes iš kiemo varoma žiema galingai spirs atgal – gali atšalti ir iki 17 laipsnių šalčio

Prieš 1 metus 56

Antradienį, Užgavėnių dieną lietuviai įvairiais būdais bando išvyti žiemą iš kiemo. Tačiau kaip LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ ir LRT RADIJO laidai „Ryto garsai“ sakė meteorologas Silvestras Dikčius, žiema kiemo ne tik nepaliks, bet ir spės iškrėsti pokštų – kai kur gali atšalti ir iki 17 laipsnių.

Pirmadienio vakaras ir antradienio naktis Lietuvoje pasižymėjo itin neįprastais orais – vakarop temperatūra pradėjo kilti ir apie vidurnaktį pasiekė 4-5 laipsnius šilumos. Tačiau ir šis atlydys netruks ilgai – vakare vėl pradės šalti, o vėliau žiema trumpam sugrįš su trenksmu, sako S. Dikčius.

Trečiadienio naktį Lietuvą pasieks pirmasis gana staigus šalto oro pliūpsnis. Temperatūra kris iki 2-7 laipsnių šalčio, vietomis, pragiedrėjus, atšals ir iki 9 laipsnių. Turėtų pasnyguriuoti.

Diena turėtų būti truputį malonesnė. „Vėjas šiek tiek silpnesnis, tai bent jau to žvarbumo neturėtų labai smarkiai jaustis“, – pažymi pašnekovas. Bet išliks šalta – visoje šalyje temperatūra laikysis tarp 1 ir 6 laipsnių šalčio.

Ketvirtadienio naktis numatoma dar šaltesnė, temperatūra daug kur pasieks dviženkles reikšmes. Atšals iki 8-13 laipsnių, o šiaurės rytų Lietuvoje gali sukaustyti ir 17 laipsnių šaltis.

Diena didesnėje šalies dalyje išliks šalta, nors po truputį pradės šilti – vakarų Lietuvoje gali net sušilti iki 2 laipsnių šilumos.

Penktadienį žiemiški orai trumpam iš šalies pasitrauks – dieną vyraus mišrūs krituliai, o temperatūra kops net iki 5 laipsnių šilumos, nors naktį dar turėtų atšalti iki 2-7 laipsnių šalčio. „Grįžtame prie šiam vasariui įprasto vaizdo“, – apibendrina S. Dikčius.

Šeštadienis šalyje taip pat bus ne pats maloniausias – netrūks kritulių, o temperatūra dieną svyruos apie nulį.

Sekmadienį ir pirmadienį orų švytuoklė vėl nusvirs žiemos naudai – šalį pasieks šalto oro banga, tačiau ji išsilaikys vos kelias dienas.

Kaip teigia S. Dikčius, tokius permainingus orus šalyje lemia Lietuvos geografinė pozicija

„Tai yra šiuolaikinės lietuviškos žiemos klasika. <...> Ir tai, kad mes esame orų sankryžoje, kur gali atklysti oras iš šiaurės tik pasisukus vėjo krypčiai, arba iš pietų“, – aiškina pešnekovas.

Būtent tai lemia, kad vieną dieną orus šalyje formuoja Atlanto, o kitą – Sibiro ar Arkties oro masės.

„Ar prie to įmanoma priprasti? Vargu, tai tiesiog yra nemalonu“, – šypsosi S. Dikčius.

Vis dėlto, jo žodžiais, tokie orai Lietuvoje yra normalūs.

Visą orų prognozę su S. Dikčiumi žiūrėkite LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ arba LRT RADIJO laidoje „Ryto garsai“.

Daugiau apie orus – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Skaityti visą pranešimą