Per tris mėnesius gaisruose žuvus 40 žmonių, ugniagesiai pyksta dėl neatsakingumo: žmonės dūmų detektorius nudaužo, išjungia

Prieš 1 metus 61

Per tris šių metų mėnesius Lietuvoje gaisruose žuvo 40 žmonių. Tai – septyniais kartais daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. 

Pasak ugniagesių, pagrindinė žūčių priežastis – alkoholis ir neatsargus elgesys. Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Kęstutis Bautronis LRT RADIJUI sako, kad dažnai gyvybes išsaugoti padėtų dūmų detektoriai, tačiau pasitaiko, kad žmonės tiesiog patys juos atjungia.

„Neatsakingumas, alkoholio vartojimas ir nenoras sau padėti. Žmonės geria, rūko, tada suveikia detektorius, ima kaukti, turėtų tarsi išgelbėti, tai jie juos nudaužo, išjungia. Jiems trukdo, kad jų gyvybę gelbėja tokios priemonės.

<...> Ugniagesiams gelbėtojams svyra rankos. Kai norime išgelbėti žmones, o jie patys sau taip pasidaro“, – liūdną statistiką komentuoja Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas K. Bautronis.

Balandį Vidaus reikalų ministerija (VRM) pranešė, kad siekdama stiprinti gaisrų prevenciją siūlys būstuose šalinti trūkumus, užtikrinti saugą bei numatyti pagalbą tam tikroms asmenų grupėms.

Pasak VRM, į gaisrų prevenciją norima labiau įtraukti socialines paslaugas teikiančius darbuotojus ir savivaldybes.

Sausio–vasario mėnesiais iš VRM, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) atstovų sudaryta darbo grupė siūlo sukurti mechanizmą, kad pareigūnams gyventojų būstuose nustačius gaisrų riziką keliančius trūkumus būtų užtikrintas jų šalinimas.

Ministerijos teigimu, kol kas nėra aišku, kas šiuos trūkumus šalins.

„Siekiama, kad kiekvienas atvejis būtų vertinamas individualiai, o sunkiausiai gyvenantiesiems būtų teikiama pagalba išnaudojant esamus socialinės paramos teikimo mechanizmus. Trūkumus šalinti turėtų asmenys, turintys reikiamą kvalifikaciją“, – BNS naujienų agentūrai nurodė VRM.

Taip pat socialinę pagalbą teikiantiems darbuotojams siūloma leisti vizualiai įvertinti gyvenamosios vietos saugumo būklę, informuoti apie vykdomas gaisrų prevencijos priemones bei pranešti savivaldybei dėl asmens ar šeimos įtraukimo į Vienišų, senyvo amžiaus, neįgalių asmenų ir auginančių nepilnamečius vaikus asmenų, turinčių specialių poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose gyvenamuosiuose būstuose, sąrašus.

Kaip BNS nurodė ministerija, priemonėmis siekiama, jog iki 2030-ųjų žūčių gaisruose skaičius per metus neviršytų 30 asmenų.

Skaityti visą pranešimą