Per Sausio įvykius 1991-aisiais žuvę ar sužeisti – ne Laisvės gynėjai? Žuvusiųjų artimieji stebisi statuso teikimo tvarka

Prieš 1 metus 67

Lietuvos Laisvės gynėjais per pusantrų metų pripažinti daugiau nei 200 asmenų. Speciali komisija Laisvės gynėjo statusą suteikia tik vos atkūrus nepriklausomybę Lietuvai prisiekusiems asmenims. Jais negali būti pripažinti žuvusieji ar sužeistieji Sausio 13-ąją. Artimieji sako nesuprantantys, kodėl tada Sausio 13-oji oficialiai vadinama Laisvės gynėjų diena. Įstatymo autorius prieštaros nemato ir sako, kad nukentėjusieji per sausio įvykius turi nepriklausomybės gynėjo statusą.

Gediminas Jankus 1991-ųjų sausį gynė parlamentą. Jis tada vadovavo šauliams. Praėjus daugiau nei 3 dešimtmečiams jis oficialiai pripažintas Laisvės gynėju. G. Jankaus teigimu, tai moralinis įprasminimas.

„To pasiaukojimo ir ryžto davusių priesaiką ir likusių ištikimais iki pat pabaigos“, – sako jis.

Prieš pusantrų metų Seimas apibrėžė, kas yra Laisvės gynėjai – tarnavę Aukščiausiosios Tarybos apsaugos skyriuje, Krašto apsaugos departamente, pasienio apsaugoje, savanoriškoje krašto apsaugoje, valstybės saugume, policijoje, taip pat buvę šauliai. Bet svarbiausia – prisiekę Lietuvai tarp 1990-ųjų kovo 11-osios ir 1991-ųjų rugpjūčio 21-osios.

„Tas laikotarpis laikomas rizikingu laikotarpis, žmonės rizikavo eidami į valstybines institucijas“, – paaiškina Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys, įstatymo rengėjas Arvydas Pocius.

Tačiau įstatyme numatyta Laisvės gynėjų sąvoka iškėlė klausimų žuvusiųjų per sausio 13-ąją artimiesiems, kadangi į per Sausio 13-osios įvykius žuvę ar sužeisti asmenys pagal įstatymą Laisvės gynėjai nėra įvardijami, nors būtent Sausio 13-oji oficialiai vadinama Laisvės gynėjų diena.

„Tokia gal nuostaba yra, kodėl viešai vadiname Laisvės gynėjais vienus žmones, o įstatyme jie kitaip apibūdinami?“, – stebisi žuvusiojo Sausio 13-ąją sūnus Robertas Povilaitis.

Prie parlamento tada budėjęs Seimo narys Eugenijus Jovaiša, pripažįsta, kad Laisvės gynėjo vardas svarbus.

„Man taip pat būtų svarbu – ir man, ir giminėms, ir artimiesiems“, – pažymi jis.

Įstatymo autorius prieštaros nemato ir sako, kad žuvę ir nukentėję Sausio 13-ąją pagerbti. Esą tie žmonės gavo nepriklausomybės gynėjo statusą.

Pasak A. Pociaus, nepriklausomybės gynėjai turėjo pasirinkimą – likti ginti ar pasitraukti, ko davusieji priesaiką negalėjo. Pasak paties Laisvės gynėjo, svarbūs buvo visi, tik vaidmenys skirtingi.

„Daug tokių buvo, jiems pagarba, bet jie ne mirtininkai. Ir ačiū Dievui, kad jie ne mirtininkai“, – dėsto Laisvės gynėjas G. Jankus.

Laisvės gynėjo statusą jau gavo 208 asmenys, 3 prašymai atmesti.

E. Jovaiša žada siūlyti, kad daugiau žmonių galėtų gauti Laisvės gynėjo vardą. A. Pocius sako nematantis tam pagrindo: pagerbti visi ir pabrėžia, kad Laisvės gynėjų statusas nesuteikia jokių lengvatų.

Skaityti visą pranešimą