Penkiakovė klauso IOC rekomendacijų – sudarys kelią rusams grįžti į varžybas

Prieš 1 metus 59

Tarptautinė šiuolaikinės penkiakovės sąjunga (UIPM) paskelbė, kad remdamasi Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijomis sukurs reikalingus procesus tam, kad į jų varžybas kaip neutralūs atletai galėtų grįžti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

„UIPM šiandien skelbia, kad visiškai remia struktūrinį Rusijos ir Baltarusijos pasus turinčių sportininkų grįžimą į UIPM sporto varžybas, remiantis 2023 m. kovo 28 d. Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) paskelbtomis rekomendacijomis tarptautinėms federacijoms“, – rašoma UIPM puslapyje.

Nors UIPM savo pranešime pabrėžė palaikymą nuo karo kenčiančiai Ukrainai, tačiau teigė: „UIPM remia „nepriklausomų neutralių sportininkų“, turinčių Rusijos ir Baltarusijos pasus, grįžimo kelią, kad visų tautybių sportininkai galėtų kartu varžytis mūsų sporto šakose pagal Olimpinę chartiją ir ypač nediskriminavimo principą. Esame tvirtai įsitikinę, kad sportas turėtų būti politiškai neutralus ir dabar, labiau nei bet kada anksčiau, turi veikti kaip taikos priemonė ir sportininkų solidarumo simbolis.“

Teigiama, kad UIPM Vykdomasis komitetas priėmė sprendimą sudaryti nepriklausomą komisiją, kuri nustatys, ar atletai atitinka reikalingas sąlygas, o taip pat ir nustatys datas, kurios bus tinkamos minėtų šalių atstovų sugrįžimui.

Priminsime, kad penkiakovė kol kas nėra įtraukta į 2028 m. žaidynių programą.

Neseniai UIPM priėmė sprendimą dėl naujos rungties – kliūčių ruožo – pridėjimo į UIPM statutą ir formaliai patvirtino ją kaip naują rungtį.

Pašalinti žirgų sportą iš penkiakovės UIPM buvo priversta po Tokijo olimpinių žaidynių moterų varžybų, kuriose viena garsiausių atlečių Annika Schleu bandė priversti žirgą šokti per kliūtis kelis kartus smarkiai suduodama jam steku. Vėliau paaiškėjo, kad gyvūną mušė ir vokietės treneris. Per pasaulį kilo didžiulė pasipiktinimo banga ir UIPM ėmėsi veiksmų, kad išsaugotų penkiakovės sportą olimpinėse žaidynėse, kuriose jis yra dar nuo 1912 metų.

Priminsime, kad IOC neseniai tarptautinėms federacijoms ir tarptautinių sporto renginių organizatoriams rekomendavo leisti su kariuomene nesusijusiems sportininkams, „turintiems Rusijos arba Baltarusijos pasą, varžytis tik kaip individualiems neutraliems atletams“.

IOC taip pat nurodė, jog sprendimas dėl rusų ir baltarusių dalyvavimo kitų metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse bus priimtas atėjus tinkamam laikui.

Skaityti visą pranešimą