Paskelbti Metų Europiečiai: už besąlygišką pasiaukojimą apdovanoti režisieriai Kvedaravičius ir Bilobrova

Prieš 11 mėnesius 106

Gegužės 9 dieną, Vilniaus Rotušės aikštėje vykusiame Europos dienos renginyje paskelbti jau tradicija tapusių Metų Europiečių rinkimų nugalėtojai. Metų Europiečiais 2023 išrinkti dokumentinio filmo „Mariupolis 2“ autoriai – šviesaus atminimo režisierius Mantas Kvedaravičius ir Hanna Bilobrova, rašoma Europiečių judėjimo pranešime žiniasklaidai. 

Specialiu, Vilniaus miesto 700-ųjų metų jubiliejui paminėti skirtu apdovanojimu „Už Vilniaus vardo garsinimą Europoje“ pagerbta dr. Ieva Plikusienė. Metų Europiečių rinkimus jau 3 metus iš eilės organizuoja Europiečių judėjimas, kartu su Užsienio reikalų ministerija ir Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje.

M. Kvedaravičius ir H. Bilobrova apdovanojimą pelnė už savo besąlygišką pasiaukojimą, kad pasaulis pamatytų Rusijos vykdomų nusikaltimų žmoniškumui mastą.

„Šis apdovanojimas primena mums visiems, kad mūsų veiksmai turi reikšmę, taip pat suteikia atsakomybę – neturime tylėti susidūrę su neteisybe. Būkime vieningi, kad nebūtų prarasta daugiau gyvybių ir kad tokius veiksmus vykdantys asmenys būtų patraukti atsakomybėn. Kurkime Europą, kurioje būtų vertinama kiekviena gyvybė, išklausoma kiekviena istorija ir niekada nepamirštamos žmonių aukos“, – teigė prie apdovanojimų ceremonijos nuotoliu prisijungusi H. Bilobrova.

Vietoj negalėjusios atvykti Hannos apdovanojimą atsiėmė M. Kvedaravičiaus sesuo Jurga Arustienė. Apdovanojimą įteikė Europos Komisijos narys Virginijus Sinkevičius kartu su Europiečių judėjimo valdybos pirmininke Gaja Šavele.

Vasario pabaigoje išgirdę apie katastrofišką žmonių padėtį Mariupolyje, kino kūrėjas, antropologas M. Kvedaravičius su sužadėtine H. Bilobrova nedvejodami dėl savo saugumo išvyko padėti nuo Rusijos kariuomenės kenčiantiems žmonėms ir įamžinti rusų karo žiaurumų, kur buvo nužudytas 2022 m. kovo 30 d. Po režisieriaus mirties, misiją parodyti pasauliui Rusijos karo nusikaltimų veidą bei kuo gyvena Ukrainos žmonės Rusijos okupuotose teritorijose tęsia jo H. Bilobrova. „Mariupolis 2“ – paskutiniai Manto ir Hannos nufilmuoti kadrai liudijantys pasauliui tiesą, Europos kino apdovanojimuose buvo paskelbtas geriausiu 2022-ųjų Europos dokumentiniu filmu.

Metų Europiečio (-tės) už Vilnaus vardo garsinimą Europoje apdovanojimą dr. I. Plikusienė pelnė „už mokslo proveržį Vilniuje ir paskatą jaunosioms mokslininkėms bei mokslininkams“. Už mokslinius tyrimus, atskleidžiančius, kaip koronaviruso antigenai sąveikauja su antikūnais, 2022 metais dr. I. Plikusienė pelnė tarptautinį pripažinimą. Mokslininkė Paryžiuje apdovanota prestižiniu Tarptautiniu kylančių talentų apdovanojimu už indėlį kuriant ir tobulinant optinius biologinius jutiklius svarbių ligų nustatymui.

„Šiandien esu laiminga, nes atstovauju naują, nepriklausomoje Lietuvoje užaugusią, tikrų europiečių mokslininkų kartą. Lietuvos tapimas ES nare atvėrė mūsų šalies mokslui kelią ne tik į Europą, bet ir į visą pasaulį. Šiandien galime garsiai kalbėti, kad mūsų šalis turi didelį potencialą, nes mūsų auksas – tai žmonių protas“, – atsiimdama apdovanojimą teigė dr. I. Plikusienė. Apdovanojimą mokslininkei įteikė užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė.

Europiečių judėjimovaldybos pirmininkė Gaja Šavelė, sveikindama renginio dalyvius ir svečius pakvietė visus prisiminti solidarumo ir žmogiškumo svarbą ne tik švenčiant Europos dieną – bet ir visiems kartu kurti teisingesnį ir taikų pasaulį kasdien.

Apdovanojimais siekiama pagerbti prie Europos vertybių puoselėjimo Lietuvoje prisidėjusius asmenis. Metų Europiečių 2023 rinkimus Europiečių judėjimas organizavo kartu su Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje ir LR užsienio reikalų ministerija.

2022-ais metais šiuo apdovanojimu pagerbtas visuomenininkas, „Blue / Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas. Specialiu Europos jaunimo metams skirtu prizu pernai „Metų jaunąja Europiete“ buvo išrinkta Panevėžio jaunuolių dienos centro savanorė Roberta Beleckaitė.

Skaityti visą pranešimą