Partijos užsimojo prieš politinius komitetus? Merai ir opozicija tvirtina – didieji žaidėjai jau nukentėjo ir bijo konkurencijos ateityje

Prieš 1 metus 78

Seimas pritarė prezidento Gitano Nausėdos veto – politiniai komitetai kituose savivaldos rinkimuose turės daugiau laiko įsiregistruoti. Dėl kito prezidento veto – politinių organizacijų įstatymui – kyla daugiau diskusijų – valdantieji rudenį ketina jį atmesti, nes yra įsitikinę, kad politiniams komitetams taisykles griežtinti reikia.

Rokiškio meras rinkimuose dalyvavo ne su partija, o rinkimų komitetu. Jis sako, kad Seimas siūlydamas naujus įstatymus sunkina komitetų galimybes rinkimuose.

„Lieka daug nelygybės – jei partijos naudojasi valstybės lėšomis, dotacijos, tai komitetams nėra“, – teigia Rokiškio rajono meras Ramūnas Godeliauskas.

Penki su rinkimų komitetais išrinkti merai dėl siūlomos tvarkos kreipėsi į prezidentą.

„Partijos du sezonus pamatė, kad nenueina konkuruoti – komitetai akivaizdžiai veržlesni, geriau atliepia lūkesčius, tada sumanė naudoti tam tikrus instrumentus“, – sako Šiaulių meras Artūras Visockas.

Prezidentas neseniai vetavo Politinių organizacijų įstatymą, kuriuo sugriežtinti reikalavimai steigiant politinius komitetus dalyvauti Europos Parlamento ir savivaldos rinkimuose. Įstatymas numato, kad EP rinkimuose dalyvauti norinčiam politiniam komitetui reikėtų ne mažiau kaip 1000 steigėjų, o savivaldos rinkimams – mažiausiai 0,1 proc. tos savivaldybės gyventojų. Pasak prezidento, minimalaus steigėjų skaičiaus didinimas apsunkina politinių komitetų steigimą.

G. Nausėda aiškina, kad naujame įstatyme dauguma pareigų vienodos tiek partijoms, tiek komitetams, bet biudžeto asignavimai gali būti skiriami tik partijoms.

Valdantieji šio veto ketina imtis rudenį ir planuoja atmesti.

„Prezidentas siūlo skirti komitetams finansavimą, mes nemanome, kad yra sąmoningas dalykas – demokratinėse valstybėse pagrindas yra partijos“, – tikina darbo grupės dėl rinkimų sistemų vadovas Andrius Vyšniauskas.

O opozicija pritaria prezidentui.

„Daugelis partijų, kurios yra parlamente, ypač konservatoriai ir socialdemokratai nuo komitetų veiklos nukentėjo“, – sako Seimo narė Agnė Širinskienė.

Šiandien nesutarimų nebuvo – Seimas pritarė Nausėdos veto Rinkimų kodeksui, kuriuo sugriežtinta politinių komitetų veikla.

Šalies vadovas pasiūlė įstatymą papildyti nuostata, kad reikalavimas politinius komitetus įregistruoti ne vėliau kaip likus 180 dienų iki rinkimų būtų netaikomas kitų metų rinkimuose. Juose galės dalyvauti ne vėliau kaip prieš 85 dienas iki rinkimų įregistruoti politiniai komitetai.

„Yra taisomos klaidos, kuras paliko valdantieji sąmoningai, norėdami padaryti komitetų veiklą neįmanomą“, – teigia A. Širinskienė.

Seimo priimtas Rinkimų kodeksas į vieną teisės aktą sutraukė visus rinkimų įstatymus, taip pat politiniams komitetams nustatė reikalavimus, panašius kaip ir partijoms.

„Iš 10 sėkmingiausių komitetų praeituose rinkimuose 4 prisijungė prie partijų, 4 turi problemų su teisėsauga, du merai kažkokį stabilų veikimą“, – sako A. Vyšniauskas.

Skaityti visą pranešimą