Parlamentinės partijos raginamos pradėti rengti Nacionalinį susitarimą dėl žemės ūkio

Prieš 2 metus 140

Atsižvelgiant į dabartinę geopolitinę situaciją ir žemės ūkio problemas, Darbo partija kviečia parlamentines partijas kartu pradėti rengti Nacionalinį susitarimą dėl žemės ūkio.

Iki šių metų balandžio 29 d. „darbiečiai“ prašo parlamentines partijas deleguoti savo atstovus į darbo grupę.

Darbo partijos pirmininko pavaduotojas, buvęs žemės ūkio ministras prof. dr. Vigilijus Jukna pabrėžia, kad žemės ūkis užima svarbų vaidmenį Lietuvos ekonomikoje, šioje srityje sukuriama apie 3 proc., o su apdirbamąja žemės ūkio pramone apima apie 10 proc. BVP. Anot parlamentaro, žemės ūkio sektoriuje dirba apie 11 proc. visų šalies dirbančiųjų, daugiausia iš jų regionuose, todėl šios srities atstovai daro didelę įtaką šalies regionų gyvybingumui, valstybės ekonomikai ir gerovei.

V. Juknos praėjusią savaitę surengtoje konferencijoje „Apsirūpinimas maistu – nacionalinio saugumo prioritetas“ dalyvavę žemės ūkio asociacijų vadovai ir nariai vieningai tvirtino, kad šiame sektoriuje įsisenėjusių problemų jau nebegalima palikti nuošalyje, o priešingai, būtina imtis priemonių ir siekti bendro, nacionalinio politinių partijų susitarimo dėl žemės ūkio ateities.

„Kaip tapo įprasta – pasikeitus politinei vadovybei vėl ir vėl keičiasi žemės ūkio kryptys ir prioritetai. Žemės ūkis be ilgalaikės vizijos ir prioritetų neskatina žemės ūkio tvarios plėtros, nėra patrauklus sektorius investicijoms bei jauniems žmonėms. Todėl nenuostabu, kad ūkių skaičius nuolat mažėja, ypač gyvulininkystės sektoriuje“, – sako Seimo narys V. Jukna.

Pasak Darbo partijos pirmininko, europarlamentaro Viktoro Uspaskicho, šios priežastys neigiamai veikia kaimo žmonių užimtumą, žemės ūkio produktų gamybą, eksportą, taip pat ir regioninės politikos gyvybingumą.

„Stengiantis spręsti iškilusias problemas, būtina imtis ilgalaikių stabilumą užtikrinančių sprendimų žemės ūkyje ir siekti bendro, nacionalinio politinių partijų susitarimo dėl žemės ūkio ateities, nubrėžiant aiškias jo vystymosi gaires ir viziją bent 10-čiai metų. Šiam tikslui pasiekti Darbo partija kviečia visas parlamentines politines partijas prisijungti prie Nacionalinio partijų susitarimo dėl žemės ūkio rengimo“, – sako V. Uspaskichas.

Politikas atkreipia dėmesį, kad pastarųjų metų COVID-19 pandemijos ir ypač dabar, karo Ukrainoje akivaizdoje, padidėjus trąšų ir energijos išteklių kainoms, akivaizdu, kaip svarbu užtikrinti šalies apsirūpinimą saugiu ir kokybišku maistu, pagamintu iš vietinių žaliavų. Taip pat, brangstant maisto produktams, jo teigimu, būtina užtikrinti ir maisto prieinamumą visiems gyventojams.

Skaityti visą pranešimą