Parlamentarai balsuos dėl Rūdninkų poligono pripažinimo ypatingos svarbos projektu

Prieš 2 metus 141

Seimas ketvirtadienį ketina Rūdninkų poligoną Šalčininkų rajone pripažinti ypatingos svarbos projektu.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) teigimu, tai leistų nuo kelerių metų iki pusmečio sutrumpinti poligono įrengimą.

Šiuo metu kariniuose poligonuose treniruojasi tiek Lietuvos, tiek kitų Lietuvoje esančių NATO šalių kariai, tačiau turimų poligonų nepakanka tinkamai priimti sąjungininkus.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pabrėžė, kad Rūdninkų poligonas yra vienas iš strategiškai labai svarbių objektų siekiant sustiprinti visą gynybinę ir atgrasymo architektūrą.

Steigiamo poligono plotas siektų beveik 17 tūkst. hektarų. Kaip anksčiau kalbėjo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas, į poligono teritoriją patenka 48 privačios žemės sklypai ir jie sudaro 2 proc. viso ploto, t. y. apie 350 hektarų. A. Anušauskas patvirtino, kad likusi ploto dalis, 98 proc., yra valstybinė žemė.

Projekte numatyta, kad privačios žemės sklypai patikėjimo teise Krašto apsaugos ministerijai būtų perduodami tik tada, kai būtų atliktos žemės sklypų paėmimo visuomenės poreikiams procedūros ir įregistruota valstybės nuosavybės teisė.

KAM duomenimis, poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 naujų darbo vietų.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą