„Pamirštama, kad kažkur yra žmogus”: rusniškiai prašo leisti valyti upes, sako, to nedarant didėja potvynis

Prieš 1 metus 67

Pamario gyventojai prašo leisti valyti upes. Pasak jų, vandens keliai užžėlę, trukdo laivybai, žuvų nerštui, pavasarį dėl to susigrūda ledai ir didėja potvynis. Upės jau kelerius metus nevalomos saugant įvairias augalų bei gyvūnų rūšis, nes patenka į Natura 2000 teritorijas.

Su dainomis ir plakatais kelios dešimtys rusniškių ir kitų pamario gyvenviečių atstovų Vilniuje prie Aplinkos ministerijos ir Saugomų teritorijų tarnybos prašo atkreipti dėmesį į nevalomas upes ir septynerius metus įstrigusias apžvalgos bokšto statybas.

„Mes turime Pakalnės upę, kuri arčiau marių pereina į Rusnaitės ir šitos ištakos šitos upės nebeturi gylio. Jeigu prieš mėnesį mes matavom, tai buvo numatytas gylis, rodė mums laive 70, 80, daugiausiai 90 centimetrų“, – sako Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė.

Gilios upės reikalingos pramoginei laivybai, žvejybai, žuvims per nerštą, prasidėjus pavasario polaidžiui, nes dabar ledai susigrūda ir patvenkia salą.

„Nėra žuvies upėse – dėl ko nėra, dėl to, kad ji neįplaukia neršti, ji lieka mariose. (...) Su estakados statyba potvynis niekur nedingo, jis tebėra ir jis didėja saloje pačioje, kadangi nevalomos šitos upės. (...) Kas iš mūsų Vorusnės yra likę – yra likę, kad vos praplaukiame baidarėmis“, – pasakoja Rusnės seniūnijos bendruomenės pirmininkas Saulius Bukantas.

Upių valyti be ichtiologinių tyrimų ir ornitologinio vertinimo neleidžia Saugomų teritorijų tarnyba – vidaus vandenų keliai yra „Natura 2000“ teritorijose su saugomomis buveinėmis.

„Neleidžiama, kad reikia vykdyti poveikio aplinkai vertinimą, gal ten kažkur kažkoks moliuskas gyvena. (...) Saugoma, saugoma, saugoma ir dar kartą saugoma, bet tam saugomume yra pamirštama, kad tarp šito saugojimo kažkur yra žmogus, nedidelis mūsų procentas, mes irgi nykstanti rūšis“, – piktinasi D. Drobnienė.

„Jau yra dveji metai, kai Pakalnės upės žiotis išėmėm iš rezervato, tai iniciavo savivaldybė, pakoregavo rezervato ribas, ir dabar dvejus metus mes negalime gauti niekaip leidimo visgi išvalyti šitas žiotis“, – sako Šilutės rajono meras Vytautas Laurinaitis.

Upės būdavo valomos žemsiurbėmis, taip pat tvarkomos pakrantės, šalinami pasvirę medžiai. Saugomų teritorijų tarnybos stalčiuose įstrigo ir Atmatos upės žiotyse žadėtas Nemuno deltos apžvalgos bokštas.

„Buvo galimybė sausuma pastatyti bokštą – būtų pinigų užtekę, taip, dabar viskas pabrango dvigubai, bet tada reikėjo padaryti darbą vyriškai“, – teigia Rusnės seniūnijos bendruomenės pirmininkas S. Bukantas.

„Mes jau investavome apie 900 tūkst., sutvarkėme 2 km pylimo, kad šituo pylimu galima būtų vežti turistus į bokštą – ar traukinuku, ar kažkokiu kitokiu transportu. Mes savo namų darbus įvykdėme“, – pažymi Šilutės rajono meras V. Laurinaitis.

Aplinkos ministras, susitikęs su rusniškiais, sako, kad bus suplanuoti gilinimo darbai kruopščiau ir kitąmet upės bus išvalytos.

„Pažadėkime Rusnei, kad tiek Pakalnė, tiek Rusnaitė bus išvalytos, bet reikia pasakyti, kad rusniškiai yra gamtos apdovanoti, jie gyvena unikalioj teritorijoj, bet koks ekskavatoriaus ar žemsiurbės siurbimas neturi pakenkti nei žuvivaisai, nei paukščių perėjimui“, – atkreipia dėmesį aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Vis dėlto norimo Nemuno deltos apžvalgos bokšto dar teks palaukti: planuota, kad bokštas atsieis 800 tūkst. eurų, dabar, pasak Šilutės rajono mero, reikėtų dukart tiek. Pabrango medžiagos, darbai, tad Europos Sąjungos pinigai padalyti kitiems projektams.

Skaityti visą pranešimą