Paluckas: panašu, kad Seimo rudens sesiją pasitiksime interpeliacija Landsbergiui

Prieš 1 metus 73

Opozicinės Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos Seime seniūnas Gintautas Paluckas teigia, kad panašu, jog opozicija Seime dėl Kaliningrado tranzito istorijos inicijuos interpeliaciją užsienio reikalų ministrui, konservatorių lyderiui Gabrieliui Landsbergiui.

Socdemas tvirtino, kad jo vadovaujamos frakcijos atstovai su G. Landsbergiui apie Kaliningrado tranzito istoriją kalbėjosi neformaliai. Vis dėlto, anot jo, atsakymų į svarbiausius klausimus jie taip ir nesulaukė, tad, pasak G. Palucko, opozicija inicijuos interpeliaciją ministrui.

„Atsakymų vis tiek stokojame ir panašu, jog bus buriama konsultacinė grupė tarp opozicijos frakcijų ir rudens sesiją pasitiksime interpeliacija ministrui G. Landsbergiui“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė G. Paluckas.

Anot socdemo, iki galo nėra aišku, ar Lietuva prašė antro EK išaiškinimo dėl Kaliningrado tranzito, ar apie tai tinkamai buvo informuotos visos Lietuvos valdžios institucijos, kurios dirba užsienio politikos srityje. Pasak G. Palucko, būtina atidžiau išnagrinėti Kaliningrado tranzito istoriją dar ir dėl to, kad, jo įsitikinimu, užsienio reikalų ministro G. Landsbergio ir premjerės Ingridos Šimonytės versijos apie antrojo EK išaiškinimo atsiradimą skiriasi.

„Esminis dalykas – pačių procesų valdymo patikimumas ir informacijos teisingumas. Mes tikrai nuoširdžiai įtariame, jog ministrai slepia arba meluoja, arba manipuliuoja informacija“, – pažymėjo G. Paluckas.

Jo teigimu, konsultacinė grupė dėl interpeliacijos G. Landsbergiui pradės darbą jau šią savaitę.

EK naujomis gairėmis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per ES teritoriją, tačiau tik šio eksklavo poreikiams.

Pagal atnaujintas gaires, Lietuva ir kitos ES šalys narės turės tikrinti, ar tranzito kiekiai išlieka pastarųjų trejų metų kiekių ribose, taip siekiant užtikrinti, jog į Kaliningradą vežamos sankcionuotos prekės atitiktų realią paklausą vietoje ir nebūtų eksportuojamos į ES šalis.Šis sprendimas Lietuvoje buvo sutiktas kritiškai. Ekspertai tikino, kad Maskva tai įvertins kaip silpnumo ženklą, kiti rėžė – tai yra diplomatinė Lietuvos valdžios kapituliacija.

Dalies Rusijos prekių tranzitas į Kaliningradą sustojo, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą. Lietuvos ir EK atstovai pastarosiomis savaitėmis konsultavosi dėl sankcionuojamų prekių tranzito į Kaliningradą po to, kai Rusijos pasipiktinimą sukėlė birželį įsigalioję apribojimai plienui.

Lietuvos atstovai pareiškė vykdysiantys atnaujintas EK gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

Skaityti visą pranešimą