Pajūrio gyventojai sunerimo dėl dangų skrodusių naikintuvų, tačiau kariškiai ramina: vyksta sąjungininkų pratybos

Prieš 1 metus 108

Ketvirtadienio vakarą Klaipėdoje ir Palangoje buvusiems gyventojams nerimo sukėlė padangę skrodę naikintuvai. Netrukus po manevrų žmonės suskubo dalytis vaizdais internete ir diskutuoti apie išvystą reginį, tačiau Lietuvos kariuomenė ramina – neįvyko nieko neplanuoto, žmonės tapo sąjungininkų pratybų liudininkais.

Apie neįprastą reginį danguje žmonės klausimus kelti ėmė kiek po 21 val. socialiniuose tinkluose netruko atsirasti daugybė vaizdo įrašų ir nuotraukų, kuriose užfiksuoti naikintuvų manevrai.

Žmonės vieni kitų klausinėjo, kas vyksta, domėjosi, ar daug žmonių užfiksavo naikintuvų skrydį. Kai kurie internautai sunerimusiuosius ramino, jog veikiausiai vyksta karinės pratybos ir nerimauti nėra ko, būta ir svarsčiusių, jog galbūt naikintuvai pakilo palydėti „nuklydusio“ kaimyninės šalies lėktuvo.

„21.30 virš Klaipėdos centro praskrido naikintuvas, jis skrido ratu paskui 2 lėktuvus (vienas didesnis, kitas mažesnis). Jie padarė lanką virš marių ir pasuko į šiaurinę Klaipėdos pusę. Iš centro žiūrint kažkur virš ligoninių (sunku ore nustatyti atstumą, bet toje pusėje) blykstelėjo it geltonos spalvos žaibas didesniojo lėktuvo uodega ir jis krito žemyn. Kas tai buvo? Ar kas nors dar pastebėjote?“ – socialiniame tinkle į gyventojus kreipėsi Klaipėdos savivaldybės tarybos narė Nina Puteikienė.

Naikintuvai ketvirtadienio vakarą užfiksuoti ne tik virš uostamiesčio centro, bet ir Palangoje. Apie 22 val. savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje apie tai užsiminė kurorto meras Šarūnas Vaitkus.

„Gyventojai sunerimę dėl žemai skraidančių NATO lėktuvų, kurie skrido gan žemai ir vijosi kitą lėktuvą. Sužinojome, kad vyko karinės pratybos“, – rašė Š. Vaitkus.

Politikas, kaip ir dalis internete diskutavusiųjų, taip pat išreiškė nuostabą, jog apie pratybas nebuvo informuota visuomenė, oro uostas, policija.

„Žmonės dabar labai jautriai reaguoja, telefonas buvo raudonas. Ramios nakties“, – rašė Š. Vaitkus.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų vyresnioji lietenantė Milda Gudaitytė LRT.lt patvirtino, kad gyventojai tapo pratybų liudininkais ir ramino, jog nenutiko nieko neplanuota, joks lėktuvas nebuvo numuštas.

„Vyksta planiniai skrydžiai. Viskas tvarkoje, viskas suplanuota. Tiesiog treniruojasi mūsų sąjungininkai“, – teigė M. Gudaitytė.

Į nerimo žinutes internete sureagavo ir saugumo ir tarptautinių santykių ekspertas dr. Egidijus Papečkys, kuris ragino žmones nurimti.

„Noriu nuraminti visus, kurie sunerimo pamatę lėktuvus virš Palangos – vyksta Lietuvos Karinių oro pajėgų ir Baltijos policijos misijoje esančių ispanų naikintuvų pratybos“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašė E. Papečkys.

Skaityti visą pranešimą