Ohmanas pastebi Ukrainos kontrpuolimo signalus: „Jau vyksta, mes tai matome, jaučiame, girdime“

Prieš 1 metus 61

„Blue / Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas teigia, kad kontrpuolimas Ukrainoje jau tam tikra prasme prasidėjo. Nors daugiau detalių jis sakė negalintis atskleisti, tvirtino, kad kontrpuolimo veiksmai vyksta, o prie viso proceso kartu prisideda ir lietuviai, padedantys Ukrainai aukomis. O štai Bachmutas, kad ir sunkiai, bet laikosi, sako J. Ohmanas.

Jo teigimu, situacija Bachmute išlieka labai sudėtinga.

„Bachmutas laikosi sunkiai, bet laikosi. Rusai dabar keičia taktiką, nori užimti naujus namus, naują teritoriją. Vyksta aršūs mūšiai. Sunku palyginti, galima nebent su Stalingrado mūšiu kokiu“, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ sakė J. Ohmanas.

Jis teigė palaikantis ryšius su 7 daliniais, esančiais Bachmute. Paklaustas apie patiriamus nuostolius, patvirtino, kad ukrainiečių nuostoliai nemenki, o rusų pusės netekčių skaičių išvis vadino „patologija“.

„Rusai šaudo su įvairiomis sistemomis. Raketomis naktį smogė per visą miestą. Tikrai karas vyksta visu pajėgumu“, – papildė pašnekovas.

Paklaustas apie kontrpuolimą, J. Ohmanas atsakė: „Jis jau prasidėjo kai kuriomis prasmėmis. <...> Tie dalykai jau vyksta, mes tai matome, jaučiame, girdime. Vyksta susiję veiksmai ir mes ten, aišku, esame.“

Įdomi detalė ta, kad Ukrainos daliniuose naudojami dronai buvo pavadinti Lietuvos miestų vardais: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Palanga, Druskininkai ir kt.

„Buvau sužavėtas, kad jie patys tai sugalvojo. <...> Jie mus iki kokio lygio vertina, nes mes esame labai arti, matome vaizdą, jie mumis pasitiki“, – minėjo J. Ohmanas.

Šiuo metu organizacija „Blue / Yellow“ renka lėšas dronams ir karo reikmėms naudojamai optikai, naktinio matymo įrangai, kuri bus perduodama Ukrainai.

Tuo tarpu kalbėdamas apie kontrpuolimą Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylas Budanovas „visai“ įmanomu vadina visų Rusijos okupuotų teritorijų atsikovojimą šiais metais. Šį karą galima užbaigti tik vienu keliu – atkuriant 1991 metų sienas, pareiškė jis interviu naujienų agentūrai „RBK Ukrajina“. Kito būdo sustabdyti karą esą nėra. „Ukraina niekuomet nesutiks atsisakyti kokios nors valstybės teritorijos dalies“, – pažymėjo K. Budanovas.

Pasirengimas ilgai lauktam pavasario puolimui esą toliau vyksta. „Manau, kad per šią operaciją bus atkovota pakankam teritorija“, – kalbėjo žvalgybininkas. Kokiomis kryptimis vyks puolimas, jis nepasakė.

Pasak K. Budanovo, kalbant futbolo terminais, dabar Rusijos ir Ukrainos karas yra etape tarp 72 ir 75 minutės. Tačiau jis nedrįstąs prognozuoti, ar prireiks pratęsimo ar vienuolikos metrų baudinių. „Tai žino tik Dievas“, – sakė K. Budanovas.

Kartu jis atmetė Rusijos branduolinio smūgio tikimybę, jei Ukraina atsikovos Juodosios jūros Krymo pusiasalį.

Ukraina jau 14 mėnesių priešinasi Rusijos invazijai. Šiuo metu Rusija, įskaitant 2014 m. aneksuotą Krymą, yra okupavusi apie 20 proc. Ukrainos valstybės teritorijos. K. Budanovas dar 2021 m. lapkritį įspėjo dėl invazijos.

Skaityti visą pranešimą