Ohmanas: 2023-ieji bus labai sudėtingi metai – Putinas nori plėsti konfliktą, įtraukti kitus

Prieš 1 metus 105

„Tai bus labai sudėtingi metai ir, deja, iki kokio lygio jie gali blogėti, mes turbūt patys nenorime suvokti“, – LRT TELEVIZIJAI 2023-iuosius metus apibūdina organizacijos „Blue / Yellow“ įkūrėjas Jonas Ohmanas. Pasak jo, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas siekia kuo labiau išplėsti karinį konfliktą, galimai net įtraukiant Kiniją ir Taivaną. 

Kalbėdamas apie situaciją fronte, J. Ohmanas tvirtina, kad yra teigiamų poslinkių ukrainiečių pusėje, bet Rusija taip pat telkia pajėgas, ypač Bachmute.

„Mūšiai vyksta kiekvieną dieną, ten padėtis yra gana sudėtinga. Iš vienos pusės yra teigiami poslinkiai, matau, kad tikrai Ukrainos kariuomenė labai gerai dirba, bet tuo pačiu rusai telkia savo pajėgas. Pavyzdžiui, dabar telkia geresnę kariuomenę jau prie Bachmuto, matome, kad gerėja jų kovinė kokybė“, – akcentuoja pašnekovas.

Jis priduria, kad būtina stebėti situaciją Baltarusijoje.

„Kaip tik dabar mūsų žmonės iš „Blue / Yellow“ yra prie Baltarusijos pasienio, jie ten važinėja, kalbasi su daliniais ir aiškinasi poreikius. Reikia sekti, kas ten bus – ne dabar, po poros, trijų mėnesių. Negali numatyti“, – tęsia „Blue / Yellow“ įkūrėjas.

J. Ohmano teigimu, vienas yra aišku – Rusija nenusileis. Pasak jo, tai įrodo ir V. Putino naujametinė kalba. Pašnekovo įsitikinimu, ateinantys metai bus ypač sunkūs, kadangi V. Putino tikslas yra plėsti karinį konfliktą, į jį siekiant įtraukti net Kiniją ir Taivaną. O tai, pasak jo, būtų „labai didelis ir rimtas konfliktas“.

„Nepamirškime, kad neseniai Putinas susitiko su Kinijos vadovybe. Mano žiniomis, aš negaliu patvirtinti, bet Putinas prašo pulti Taivaną. Ir jeigu taip būtų, tada būtų tokia makalynė, tokia betvarkė. Ir Putinas būtent to ir nori – jis nori plėsti konfliktą, nori įtraukti kitus. Čia yra Putino noras, nebūkime tokie naivūs“, – akcentuoja J. Ohmanas.

Tačiau Ukrainos žmonių vienybės netrūksta, nurodo jis.

„Žmonės yra motyvuoti, jie supranta, kad kito varianto neturi. Žmonės tiek fronte, tiek namuose nusiteikę kovingai. Per pokalbį su keletu draugu virš jų namo praskrido keli „Shahed“, bet jie tiesiog sakė ne, viskas, mes neturime variantų, mes kovosime iki galo, su jūsų pagalba. Labai žmonės pabrėžia būtent Vakarų, mūsų, Lietuvos, paramą. Dabar yra svarbiau nei bet kada“, – tvirtina pašnekovas.

Todėl J. Ohmanas akcentuoja, kad būtina tęsti paramą Ukrainai: „Būti, pabūti ir padaryti iki galo“.

Svarbiausia šiuo metu, anot jo, Ukrainai suteikti tankus – amerikietiškus „Abrams“ ir vokiškus „Leopard“.

„Mes turime nugalėti Rusiją būtent Ukrainoje. O po to žiūrėsime. Atiduoti net milimetro Ukrainos žemės mes negalime“, – tvirtina J. Ohmanas.

Skaityti visą pranešimą