Nuvilniję Landsbergio žodžiai sukėlė audrą, bet aistros rimsta: Raskevičius nori ne atsiprašymo, o balsų Seime

Prieš 1 metus 49

Interviu homoseksualumą su pedofilija sugretinęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis sukėlė Laisvės partijos narių pasipiktinimą. Tačiau iš pradžių reikalavę visos partijos atsiprašymo, progresyvieji koalicijos partneriai ėmė kalbėti švelniau.

Reikalavo konservatorius atsiriboti nuo garbės pirmininko žodžių

Skandalą sukėlusius žodžius V. Landsbergis pasakė interviu portalui tv3.lt, komentuodamas tikimybę, jog partijos viduje buvo nutekinta informacija apie prokuratūros atliekamą tyrimą dėl mažamečių ir nepilnamečių asmenų prievartavimo bei tvirkinimo. Įtarimai jame pareikšti buvusiam Seimo nariui, su TS-LKD išrinktam Kristijonui Bartoševičiui.

„Tėvynės Sąjungoje labai daug žmonių yra tiesiog padorūs žmonės. Kodėl jie turi kokiam nors pedofilui pranešinėti perspėjimus? Gal jie patys slapti pedofilai, nu ką aš galiu pasakyti. Juk to būna, to būna... Aš žinau, ir kaimyninėse šalyse vienas ministras pirmininkas buvo išaiškintas. Aš nežinau, ar pedofilas, ar tiesiog homoseksualas? Tai nu yra tų žmonių...“ – interviu svarstė V. Landsbergis.

Į tai sureagavo Laisvės partijos narė, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius, kiti visuomenės veikėjai, aktyvistai ir politikos apžvalgininkai.

E. Dobrowolska prabilo apie tai, kad partija turėtų atsiriboti nuo nekorektiško V. Landsbergio pasisakymo sugretinant pedofiliją, sutrikimą ir nusikaltimą, bei homoseksualumą, seksualinę orientaciją.

„Homoseksualumas – ne sutrikimas, ne nusikaltimas, o seksualinė orientacija, neretai meilė tos pačios lyties atstovui. Labai tikiuosi, kad partija nedviprasmiškai atsiribos nuo partijos garbės pirmininko pasisakymų, kurie ne tik klaidina, bet ir kaltina dalį visuomenės“, – pirmadienį vakare rašė ministrė.

Vėliau vakare V. Landsbergis „Facebook“ paskelbė atsiprašymą. Apie tariamą homoseksualumo ir pedofilijos ryšį jis yra pasisakęs ir Europos Parlamente 2010 m., būdamas jo nariu.

Vienas iš V. Landsbergio pasisakymą sukritikavusių žmogaus teisių ir LGBT aktyvistų Simonas Bartulis sukritikavo ir atsiprašymą, ir koalicijos partnerių Laisvės partijos laikyseną.

„Po V. Landsbergio įrašu daug „ačiū“, net ir iš Laisvės partijos, kuriems tokia retorika turėtų būti visiškas politinis užribis. Tiesą pasakius, aš irgi visada noriu tikėti kitų, net ir politikų, atsiprašymais. Tačiau <...> ne visada „atsiprašau“ yra magiškas žodis, kuris turi viską nuplauti. Yra tinkama neatleisti, ypač jeigu žmogaus veiksmas ar įžeidimas buvo neproporcingai didelis. Homoseksualų lyginimas su pedofilais man prie to artėja, ypač todėl, kad žurnalistė davė Landsbergiui galimybių pasakyti, kad žmogus susimaišė“, – rašė jis „Facebook“.

Antradienį „laisviečių“ pozicija tapo nuosaikesnė

Antradienį paklausti, ar tokioTS-LKD garbės pirmininko atsiprašymo partijai pakanka, „laisviečiai“ situaciją komentavo nenoriai.

E. Dobrowolska, paklausta, ar jai pakanka V. Landsbergio asmeniško atsiprašymo, ar vis dar sieks visos partijos pareiškimo, sakė susilaikanti nuo komentaro.

„Vakar jau viešai pareiškiau savo poziciją, todėl platesnio komentaro nenorėčiau <...> Esu tikra, kad yra svarbi pati mintis dėl žodyno vartojimo, ir platesnio komentaro nenorėčiau teikti“, – sakė ji.

Ar klausimas perbėgo kelią skersai koalicijos partnerių, neatskleidė ir „laisviečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

„Mano kolegos pasakė viską, ką galvoja <...> Labai svarbu atidžiai ir tiksliai kalbėti apie su tokia rezonansine byla susijusias aplinkybes“, – sakė jis.

Paklaustas, ar partijoje kils pretenzijų konservatoriams, V. Mitalas atsakė lakoniškai – „šitos temos neplėtosiu“.

Kito partiečio, Žmogaus teisių komiteto pirmininko T. Raskevičiaus teigimu, konservatorių patriarcho pasisakymas atskleidžia platesnę problemą ir tai, kad koalicijos partneriai iš esmės nesutaria pamatiniais programų klausimais.

„Nematau pridėtinės vertės, – sakė jis, pasiteiravus, ar sieks visos partijos atsiprašymo. – Išsakytas pozicijas turi įvertinti visuomenė, o tikrąją poziciją konservatoriai turės parodyti balsuodami už Civilinės sąjungos įstatymą.“

Tačiau ar galima tikėtis, kad koalicijos partneriai bus palankūs tokiam įstatymui, jei jau dabar pasigirsta tokios frazės apie homoseksualumą?

„Čia jų reikalas, ne mano. Projektas turi grįžti į Seimo salę nieko nelaukiant“, – sakė T. Raskevičius.

Jo teigimu, dviprasmiški pasisakymai apie LGBT bendruomenę TS-LKD yra simptomiški.

„Noriu atkreipti dėmesį į konservatorių kandidatės į Kelmės rajono merus poziciją. Ji dėl jos taip pat atsiprašė, bet tai yra analogiška. Pasakysiu taip: man reikia ne atsiprašymo, man reikia darbų. Vienintelis darbas, kurio šioje vietoje reikėtų iš konservatorių, yra balsavimas už ir priėmimas Civilinės sąjungos įstatymo pavasario sesijoje.

Galime atsiprašinėti, galime teisintis, bet kai girdžiu ne garbės pirmininko, ne kandidato į merus, o konservatorių frakcijos narių pasamprotavimus, kodėl, pavyzdžiui, tos pačios lyties asmenų šeimose negalėtų augti vaikai, tai yra tos pačios fundamentaliai kalidingos ir LGBT bendruomenę žeminančios prielaidos, kad pedofilija lygi homoseksualumui, pasekmė“, – sakė T. Raskevičius.

Atsiprašymo pirmadienį taip pat reikalavęs „laisvietis“ Kasparas Adomaitis antradienį taip pat buvo nuosaikesnis. Jo teigimu, „homosesualius žmones V. Landsbergis labiau siekia ginti“, tuo jis esą įsitikino po jo viešo atsiprašymo.

„Tai tiesiog galima pavadinti nesusipratimu <...> Nenorėčiau temos plėtoti, nes ji jautri, [buvo] ne taip suprasta, neteisingai suformuluoti sakiniai. Tai nėra pozicija, pavadinčiau tai nesusipratimu“, – sakė Seimo narys.

TS-LKD frakcijos narys Paulius Saudargas LRT.lt sakė, kad partijoje apie atsiprašymą nekalbama.

„Ne, negirdėjau jokių kalbų, mačiau tik diskusiją viešojoje erdvėje <...> Mačiau „laisviečių“ pasisakymus, tarsi reikalavimus paaiškinti. Manau, profesorius V. Landsbergis atsakė, paaiškino <...> Tai, ką pasakė ar nepasakė, komentuoti gali tik jis pats“, – sakė jis.

Skaityti visą pranešimą