Nuo šilumos rekordo iki arktinio šalčio: praėjusios 24 valandos Lietuvoje stebino orų kontrastais

Prieš 1 metus 56

Praėjusią parą Lietuvoje užfiksuotas neeilinis reiškinys – dieną Druskininkuose pasiektas šilumos rekordas, o dar tą pačią naktį šalį pasiekė arktinis šaltis. Klimatologas pastebi, kad panašių ryškių oro temperatūrų svyravimo atvejų daugėja dėl klimato kaitos, o panaši situaciją į praėjusios paros gali pasikartoti jau ateinančios savaitės pradžioje.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba skelbia užfiksavusi, kad sausio 5-oji Pietų Lietuvoje buvo neįprastai šilta – Druskininkuose oro temperatūra siekė 8 laipsnius šilumos. Paaiškėjo, kad tokios šiltos sausio 5-osios Lietuvoje nebuvo 16 metų.

Iki šios savaitės ketvirtadienio sausio 5 dienos šilumos rekordas priklausė Nidos meteorologijos stočiai, kurioje 2007 m. sausio 5 d. buvo išmatuota 7,4 laipsnių šiluma.

Matyti, kad praėjusią parą Lietuvoje vyravo itin kontrastingi orai – nuo dieną pasiekto šilumos rekordo iki vakare atslinkusio arktinio šalčio, kai daug kur spaudė daugiau nei 10 laipsnių šaltis, o, pavyzdžiui, Zarasuose atšalo iki 18,2 laipsnių.

Šilčiausia buvo vakariniuose ir pietvakariniuose rajonuose, kur oro temperatūra siekė apie 7–12 laipsnių šalčio, nors dieną ten dar vyravo teigiama ar 2 laipsnių žemiau nulio žymos nepasiekusi temperatūra.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimato ir tyrimų skyriaus vedėjo dr. Donato Valiuko teigimu, tokių ryškūs temperatūros svyravimai Lietuvoje nėra naujiena, tačiau pastebima, kad dėl klimato kaitos šie reiškiniai dažnėja.

„Tokių kontrastų atsiranda vis daugiau. Jų dažnėjimas susijęs su klimato kaita. Tokių pasikeitimų būdavo ir anksčiau, bet jie būdavo retesni. Klimato kaita lemia, kad jie dažnėja“, – sakė pašnekovas.

D. Valiuko teigimu, yra pasitaikę ir tokių kontrastų, kai vienu metu Lietuvoje gana ryškiai, netgi iki keliolikos laipsnių, skirdavosi oro temperatūra.

Neatmetama, kad panašių kontrastų, koks fiksuotas sausio 5 dienos ir sausio 6 dienos naktį gali ir vėl pasitaikyti artimiausiomis dienomis. Šiuo metu šalį kaustantis arktinis šalis išsilaikyti turėtų iki ateinančios savaitės pradžios ir tuomet vėl įsivyraus teigiama temperatūra.

„Tas toks, ko gero, bus šokinėjimas, kad sausio pradžia – rekordiškai šilta, tada trys šaltos dienos ir vėl įžengiame į pliusą ar apie nulį. Jeigu per dieną nukrenta kokiais 10 laipsnių, tai yra, ko gero, pakankamai daug, bet nežinau, ar tai yra ekstremalu“, – aiškino D. Valiukas.

Klimatologas pastebėjo, kad į tokius ryškias ir staigias orų permainas gali sureaguoti ir gamta – ilgiau užsibuvus teigiamai temperatūrai gali prasidėti augalų vegetacija, o netikėtai spustelėjus šalčiui, jų lauktų žūtis.

„Tie svyravimai – užšąla, atšyla – įvairiems infrastruktūros objektams, keliams gali padaryti įvairios žalos. Tai tikrai nėra gerai tiek gamtai, tiek infrastruktūrai“, – sakė D. Valiukas.

Skaityti visą pranešimą