Nors turėjo įsigalioti prieš metus, bendra priėmimo į mokyklas sistema vis dar neveikia ir klaidina tėvus

Prieš 1 metus 55

Prasideda mokinių priėmimas į 1-5 klases. Kol šalyje neveikia bendra centralizuota sistema, savivaldybės priėmimą vykdo skirtingai. Nors Seimas prieš kelis metus jau yra patvirtinęs, kad tokia sistema turi būti, tačiau jos diegimas stringa. 

Panevėžietė Jolita, būsimos pirmokės mama, nuo ankstaus ryto atvyko į miesto Švietimo skyrių pateikti prašymą priimti jos atžalą į norimą mokyklą. Dokumentus priduoti galima ir elektroniniu būdu, tačiau moteris sako norėjusi juos atnešti pati.

„Per tuos kompiuterius, kur suvaikšto, viskas nelabai aišku būna, ar gavo jie tą prašymą, ar negavo, <...> plaukioja jie kažkur pasiklydę“, – sako moteris.

Į Panevėžio savivaldybės švietimo skyrių prašymai priimami juos atnešant arba siunčiant elektroniniu paštu. Juos gavusi specialistė kiekvieno duomenis sukelia į bendrą sistemą.

Į 10 Panevėžio mokyklų prašymai priimami centralizuotai, likusios 5 tai vykdo savarankiškai. Pradinės mokyklos direktorė sako, kad nors tokia tvarka galioja ne vienus metus, tėvai dar ne visada supranta kur ir kaip siųsti prašymus.

„Klausia, ar tikrai siųsti nurodyti paštu, ar į mokyklą galima atsiųsti – ir atsiunčia. Šiandien esame gavę du prašymus, turėjome informuoti tėvelius, kad ne į mokyklą reikia siųsti prašymus, o į švietimo skyrių“, – neslepia Panevėžio pradinės mokyklos direktorė Kristina Žaltauskienė.

Klaipėdos miesto savivaldybė mokinių priėmimą pradės vasario pabaigoje. Čia į visas mokyklas prašymai priimami centralizuotai jau kelerius metus. Savivaldybės atstovė sako, kad toks būdas itin pasiteisino.

„Tėvai neturi eiti į mokyklas ir rūpintis, ar bus priimti į mokyklas, ar nebus. Jie turi galimybę rinktis 3 mokyklas, į vieną iš jų jie bus priimti. Taip, prasmė tam yra“, – tikina Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus specialistė.

Panaši vieninga sistema visoje šalyje turėjo įsigalioti pernai sausio 1-ąją. Negavus finansavimo jos diegimui, įstatymo įsigaliojimas nukeltas iki 2024-ųjų. Tačiau iki šiol sistema dar net nepradėta kurti.

„Mes esame įsivertinę, kad reikėtų apytikriai pusantrų metų, kai jau žinome atsakymą, kad turime lėšas. Galvojant, kad mes dar šiandien to tikro atsakymo neturime, tai manyčiau, kad 2024 metų sausio 1 diena – nelabai realus terminas“, – pripažįsta Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovas Aidas Aldakauskas.

2020-aisiais, kai Seimas nusprendė, kad šalyje turi veikti vieninga centralizuota mokinių priėmimo sistema, paskaičiuota, kad tam reikės pustrečio milijono eurų. Dabar skaičiuojama, kad šios sumos neužteks.

Skaityti visą pranešimą