Nors pavasariški orai skubiai neateis, tačiau žiemiškų nagų vasario mėnesis nebeturėtų parodyti

Prieš 1 metus 50

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba (LHMT) skelbia, kad vasario 14-ąją iki naujo šilumos rekordo pritrūko vos 0,2 laipsnio. Tačiau meteorologas Silvestras Dikčius teigia – po pavasarį priminusių antradienio orų Lietuvos lauks gausių kritulių porcija. 

LHMT duomenimis, Skuodo automatinėje meteorologijos stotyje antradienio popietę (apie 15 val.) sušilo net iki 9,3 laipsnių šilumos. Labai šilta buvo ir Pagėgiuose – 9 laipsniai šilumos. Tačiau, LHMT pažymi, kad vasario 14-osios rekordas nebuvo pagerintas. Jis tebepriklauso Kybartams, kur 1995 m. vasario 14 d. oras sušilo iki 9,4 laipsnių šilumos.

Meteorologas S. Dikčius teigia pirmasis vasario dešimtadienis buvo daugiau nei 2 laipsniais šiltesnis už vidutinę daugiametę normą.

„Bet vidutiniškai vis tik neigiama buvo, apie 1 laipsnį. Kritulių turėjome mažiau nei įprasta. <...> Saulė spindėjo maždaug tiek, kiek ir vidutiniškai būna šį mėnesį, vos, vos mažiau. Bet vėlgi, rytuose jos buvo nedaug, tarkime, Vilniuje išmatuota apie 10–15 valandų, mažiausiai Varėnoje – 9,5 val., o daugiausia Nidoje – 37 val. Šiaip Nida yra saulėčiausia vieta Lietuvoje“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ komentuoja jis.

S. Dikčius tvirtina, kad tikimybė, jog vasario mėnesį ilgesniam laikui įsiverš šaltis, yra labai menka, o antroji mėnesio pusė irgi turėtų būti šiltesnė už vidutinę daugiametę normą.

„Taip staigiai pavasaris vis tik neateis. Kai jau pripratome prie šilumos, atrodo, kad nieko čia labai šilto, bet iš tikrųjų dabar yra labai šilta, lyginant su tuo, kaip paprastai būna vasarį“, – visgi priduria jis.

Meteorologas aiškina, kad klimatologinė žiema yra labiausiai sutrumpėjęs laikotarpis, pavasaris šiek tiek pailgėjęs, o labiausiai išilgėjęs laikotarpis – vasara.

„Slenka taip – žiema trumpėja, laikotarpis su sniego danga trumpėja, laikas, kai turime žemesnę už 0 laipsnių oro temperatūrą, taip pat trumpėja. Tai pavasaris Lietuvoje ilgėja ir tai stebima keletą dešimtmečių“, – sako pašnekovas.

Orai ketvirtadienį, Vasario 16-ąją, bus visai neblogi. Naktį vietomis, didesnė tikimybė šiaurės rytiniuose rajonuose, numatomi nedideli krituliai. Kai kur gali formuotis rūkas. Pūs pietinių krypčių vėjas, jo greitis sieks 2–7 m/s. Žemiausia temperatūra bus nuo 2 laipsnio šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Dieną vietomis numatomi nedideli krituliai. Rytą kai kur bus rūkas. Vėjas bus pietų, pietvakarių krypčių, jo greitis sieks 4–9 m/s. Aukščiausia temperatūra – 0–5 laipsniai šilumos

Penktadienį daug kur iškris krituliai, daugiausia – šlapdriba ir lietus. Naktį vietomis formuosis plikledis, galima silpna lijundra. Vėjas naktį bus pietryčių, pietų, pereinantis į pietvakarių kryptį, jo greitis sieks 4–9 m/s. Dieną jis pūs pietvakarių, pietų kryptimis, jo greitis bus 7–12 m/s.

Temperatūra naktį svyruos nuo 1 laipsnių šalčio iki 4 laipsnių šilumos, o dieną – tarp 1–6 laipsnių šilumos.

O jau šeštadienį Lietuvą pasieks gausesni krituliai.

„Sakau „krituliai“, nes ten visko gali būti: vienur – šlapdribos, kitur – sniego, bet daugiau turbūt lietus tikėtinas“, – aiškina S. Dikčius.

Vėjas naktį bus pietvakarių, vakarų, o dieną – vakarų, šiaurės vakarų krypčių, prie jūros vėjo gūsiai sieks 15–20 m/s greitį.

Temperatūra naktį svyruos tarp 0–5, dieną – 1–6 laipsnių šilumos.

Sekmadienį bus kiek mažiau kritulių, pasirodys pragiedruliai. Vėjas naktį bus vakarų, šiaurės vakarų krypties, dieną – šiaurės vakarų, jo greitis sieks 9–14 m/s, daug kur gūsiai 15–20 m/s, o pajūryje – ir iki 23 m/s.

Temperatūra naktį ir dieną bus nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 laipsnių šilumos.

Skaityti visą pranešimą