Noras paremti Ukrainą ar prekiavimas ginklais? Policija iš bendrovės areštavo oro gynybos sistemas

Prieš 1 metus 56

Įmonė „Altimus Tech“ teigia negalinti Ukrainai nusiųsti paramos – karinės technikos. Ją areštavo pareigūnai. Policija aiškina, kad įmonė negali nei turėti įrangos, nei jos kur nors siųsti, nes oro gynybos sistemas laiko ginklais. O leidimo juos laikyti įmonė neturi.

8 raketų paleidimo įrenginius ir kita techniką įmonė „Altimus Tech“, teigia, siekė padovanoti Ukrainai.

Įmonė pasakoja, kad pasiūlius paramą, Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas laišku patvirtino, kad tokia pagalba labai reikalinga.

Tačiau netrukus įmonė sulaukė policijos vizito. Ji kaltinama neteisėtu ginklų disponavimu. Oro gynybos sistemos areštuojamos. Pareigūnai aiškina, kad įranga – A kategorijos ginklas.

Įmonė sako, kad jokio pagrindo taip teigti nėra.

„Ekspertai, dalyvavę turto apžiūroje ir vertinime, aiškiai nustatė, kad išvados pateikti dėl priskyrimo ginklų kategorijai negali, nes tai karinė technika, kuriai įstatymas netaikomas“, – teigia „Altimus Tech“ teisininkė Vitalija Lapina.

Todėl įmonė laukia galutinės išvados.

„Dėl to ir atliekamas administracinis tyrimas, kurio metu bus gauta ekspertų išvada ir bus pasakyta, ar įranga priskirta ginklams, ar ne“ – aiškina policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Be to, policija tikina, kad pirmas įmonės tikslas buvo ne parama.

„Buvo informacija, kad įmonė iš pradžių norėjo parduoti ginklus, tačiau negavo tokio leidimo, kad galėtų eksportuoti. Pamačiusi, kad turi problemų su teisėsauga pasirinko kitą taktiką – pradėjo aiškinti, kad nori ginklus ne parduoti, o padovanoti Ukrainai“, – tikina A. Matonis.

V. Lapinos teigimu, iš pradžių susitarta įrangą perduoti partnerių įmonei, kuri esą padeda Ukrainos kariuomenei. Tačiau vėliau bendrovė, atstovės aiškinimu, nusprendė pati perduoti įrenginius.

„Altimus Tech“ karinę įrangą perėmė iš bendrovės „Litak-Tak“. Ją valdė tie patys akcininkai kaip ir naująją bendrovę,

„Litak-Tak“ Vyriausybė pripažino keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui. Pasak policijos, dėl to gauti licencijas naujai įmonei gali būti sudėtinga.

Kas laukia įrangos ir įmonės, anot policijos, svarstyti anksti. Leisti ar neleisti išvežti įrangos, sprendžia Ekonomikos ir inovacijų ministerija. Ji atsakė, kad klausimus spręs tik sulaukusi galutinės išvados iš Policijos departamento. Pasak pareigūnų, tyrimas baigsis artimiausiais mėnesiais.

Skaityti visą pranešimą