menu
Debiuto Paryžiuje laukiantis raitelis Vitkauskas: tyliai audžiame dideles mintis
Debiuto Paryžiuje laukiantis raitelis Vitkauskas: tyliai audžiame dideles mintis

9

BJ Barbora Jakilaitė, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt 2024.06.10 11:35

Aistis Vitkauskas Aistis Vitkauskas / LŽSF nuotr.

00:00 | 00:00

00:00

Pirmą kartą mūsų šalies istorijoje Lietuva Paryžiuje turės net du žirginio sporto atstovus. Vienas jų – trikovės raitelis Aistis Vitkauskas ir jo žirgas Commander VG.

Prieš Paryžiaus olimpines žaidynes LRT pradeda specialų ciklą „Lietuvos olimpiečiai“, skirtą supažindinti su visais Lietuvos atstovais žaidynėse. Pasakojimai apie juos – visose LRT platformose.

Vaikystėje A. Vitkauskas išbandė kelias sporto šakas: būdamas šešerių jis lankė plaukimą, vėliau irklavimą, o paauglystėje atrado žirginį sportą. „Tai aš keturiolikos metų metęs normalius sportus nuėjau joti“, – sako jis.

A. Vitkauskas trikovės jojimą pamilo ne dėl pradžioje buvusių sportinių ambicijų, bet dėl meilės gyvūnams: „Mūsų šeimoje kažkaip visada, ypač man su tėčiu buvo visą laiką svarbūs gyvūnai – ar tai šunys namuose, ar paukščiai. Tai tie žirgai buvo daugiau kaip gyvūnai, o ne kaip sportas, aš tiesiog norėjau joti, tai buvo kažkas tokio, kad va, su žirgais joti man buvo įdomu“, – prisiminęs vaikystę pasakojo raitelis.

A. Vitkauskas taip pat prisimena įvykį, po kurio suprato, jog būtent trikovės jojimo rungtis, kurią sudaro dailusis jojimas, konkūras ir kroso jojimas, bus tai, ką jis norės daryti visą gyvenimą. Raitelis prisimena, kaip paauglystėje Belmonto žirgyne jis apsilankė trikovės jojimo varžybose, o po jų suprato, kad pats nori užsiimti būtent šia jojimo rungtimi.

„Žodžiu, buvo miškas, rūkas ir iš toli pasigirdo tas kanopų dundesys ir atjojo iš už posūkio prie tos kliūties ir ją labai įspūdingai peršoko Gediminas Pikūnas. Tas vaizdas man akyse stovi iki šiandien ir tada aš pasakiau, kad aš noriu taip joti, didžiuliu greičiu iš kažkur į kažkur per tas baisias kliūtis šokti. Ten buvo labai didelė kliūtis ir man iki šios dienos tai yra mano trikovės karjeroje vienas įsimintiniausių momentų. To žirgo vardas buvo Blokas“, – iki šiol šią patirtį su nostalgija prisimena raitelis.

Pirmasis A. Vitkausko trikovės jojimo treneris buvo Jonas Butkus, jis ir padėjo olimpiečiui pamilti šią rungtį. „Aš iš karto pataikiau į tą trikovės pasaulį, o dėl trenerio su jo inspiracija ir jo dėka taip ir likau tame trikovės sporte. Bet atėjau pas žirgus, ne į sportą“, – patikslino raitelis.

Dabar jis jau daugiau nei dvidešimt metų gyvena ir treniruojasi Danijoje, į šią šalį jis išvyko ieškodamas geresnių treniruočių sąlygų. Anksčiau trikovės jojimo rungtis buvo dominuojanti Lietuvoje, o dabar A. Vitkauskas yra vienintelis lietuvis, dalyvaujantis elitinėse varžybose Europoje. Raitelis sako, kad tai neturėjo jokios įtakos jo santykiui su Lietuva, tačiau sprendimas išvykti treniruotis svetur buvo geras, nes taip jam pavyko toliau tęsti trikovės jojimo karjerą.

„Pats sporto ir Lietuvos santykis ir mano, kaip lietuvio, santykis su Lietuva niekada nebuvo pasikeitęs, tiesiog adresas toliau. Šiuo atveju matau, kad neapsirikau ir neapsišoviau, mačiau, kaip kitiems buvo sunku, o rungtis, kuri buvo viena populiariausių tada, dabar labai sunkiai atsigauna. Man pavyko išlaikyti visą sportą ir lipti toliau.“

Vitkausko olimpinis partneris Commander VG pasižymi karštu sportiniu charakteriu, tai yra labai svarbu kroso rungtyje, nes žirgas taip išlieka stiprus iki galo, nepasiduoda. Tačiau dailiojo jojimo rungtyje, kuri reikalauja koncentracijos ir ramybės, tai gali pakišti koją, bet A. Vitkauskas teigia, kad žiemą atlikti namų darbai parodė, jog duetas eina teisinga linkme.

„Tai yra normalu mūsų sporte, mūsų rungtyje, kad žirgams norisi bėgti, kai jie turėtų susikoncentruoti, arba atvirkščiai. Tam reikia laiko ir patirties ir aš manau, kad jis sėkmingai juda į priekį, manau, kad taip, mes padarėme didelį žingsnį teisingo progreso linkme po žiemos“, – aiškina jis.

Vis dėlto raitelis tikisi, kad būtent olimpinėse žaidynėse jo partneris bus geros nuotaikos ir neteks suklupti: „Kad tų tokių, sakykime, paklupimų su juo gali būti, tai čia jau yra jo savybė, todėl reikia tikėtis, kad tomis dienomis jo nuotaika bus geriausia, bet jis yra toks, yra rizikos dalelė.“

Commander VG ruošdamasis aukščiausio lygio varžyboms ne tik juda žirgams įprastu būdu, bet ir lanko plaukimo treniruotes, kurios padeda vystyti jo vidinius raumenis, atsigauti po sunkių varžybų.

„Dabar jau trečius metus plaukiame du kartus per savaitę, tai dabar jau matau, kad tai yra be galo teigiamas dalykas. Ypač tarp varžybų, kai reikia poilsio sąnariams, sausgyslėms, kaulams, o raumenynas turi būti aktyvus. Plaukimas man yra absoliučiai tobulas dalykas. Aš dabar jau įtraukiau savo antrą žirgą, tai jau jie abu plaukia du kartus per savaitę reguliariai. Jie plaukia ganėtinai daug, bet aš matau tik teigiamus dalykus ir matau, kad jiems patinka.“

Iki šiol vyriausias Lietuvos olimpietis buvo 48 m. šaulys Rolandas Račinskas, dalyvavęs Rio de Žaneire vykusiose olimpinėse žaidynėse, 51-erių A. Vitkauskas Paryžiuje pagerins šį rekordą.

„Mes, žirgininkai, gi žinome, kad žirginis sportas, jei tu palaikai gerą formą ir pats išvengi traumų ir prisižiūri, tai na, kaip sakyti, tai vis tiek nėra nei bėgimas, nei šuolis į tolį. Aš visada sakiau ir sakysiu, kad mes esame laimingiausi sportininkai pasaulyje su savo sportu, be sporto, mes galime daryti kas dieną tai, ką mes be galo mėgstame. Bėgikas kartais nekenčia bėgti, plaukikas kartais nenori šokti į vandenį blogą dieną, o mes kiekvieną dieną einame su džiaugsmu joti, todėl mūsų situacija yra šiek tiek išskirtinė, dėl to mes ilgaamžiai“, – šypsosi raitelis.

Vitkauskas per plauką nepateko į Tokijo olimpines žaidynes, todėl po daugybės metų bandymų raitelis ne tik džiaugiasi bilietu į žaidynes, bet ir tikisi gerai pasirodyti, nes turi žirgą, kurį vienu geriausių kroso žirgų pasaulyje laiko ne tik pats sportininkas, bet ir kiti. „Jeigu pasvajotume ir pafantazuotume, tai ne tik dalyvauti norėtųsi nuvažiuoti, nes žirgas yra vienas geriausių kroso rungties žirgų pasaulyje, ir čia yra ne mano nuomonė, čia jau yra svari tarptautinė nuomonė, nes iš tikrųjų jis kroso rungtyje yra išskirtinis, o ten vėlgi, sakykime, viskas priklauso nuo kroso sudėtingumo, nuo dizainerio, kas ten tame Paryžiuje stovės, kiek bus galima greitai judėti, kokia bus oro temperatūra. Bet kaip ir minėjau, tikslas yra tikrai ne tik ten pabūti, nes žirgas gali parodyti aukštą rezultatą, todėl tyliai galvoje audžiame dideles mintis.“

Dabar A. Vitkauskas iki Paryžiaus olimpinių žaidynių bandys išlaikyti savo žirgą Commander VG aukščiausios formos ir sėkmingai nuvykti į Versalio rūmus, kuriuose ir vyks žirgų sporto rungtys: „Svarbiausia dabar išbūti geros formos, gerai nuvykti. Dabar ko nors naujo nebesugalvosime, bet aš esu ganėtinai pozityviai nusiteikęs, nes yra tinkamas amžius, tinkamas metas, tinkamas žirgas.“

JŪSŲ REAKCIJA?

Komentarai

https://lietuvoskrastas.lt/assets/images/user-avatar-s.jpg

0 comment

Write the first comment for this!