Nepaisant teismo sprendimo, Elektrėnai bandys išsaugoti vandenlenčių parką

Prieš 1 metus 71

Dokumentai, leidę Elektrėnų mariose įrengti vandens pramogų parką, prieštarauja įstatymams ir turi būti panaikinti, nutarė teismas. Miesto meras sako, kad nepalankų sprendimą skųs ir sieks išsaugoti žmonių traukos centrą, kuris pakeitė akis ilgai badžiusį šabakštyną.  

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) balandžio 17-ąją patenkino prokuratūros skundą dėl viešojo intereso gynimo ir panaikino Elektrėnų savivaldybės ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) dokumentus, tarp jų – ir 2018 metų gegužės tarybos sprendimą, kuriuo leistos parko paslaugos.

„Teisinis reguliavimas nesuteikia teisės ginčo žemės sklype vykdyti sprendime numatytos veiklos“, – teigiama teismo nutartyje.

Teismas pažymėjo, kad dokumentai prieštarauja Žemės ir Teritorijų planavimo įstatymams. Taip pat panaikintas ir šių įstatymų neatitinkantis NŽT sutikimas Elektrėnų mariose įrengti nesudėtingas konstrukcijas.

Prieš penkerius metus atidarytą vandenlenčių parką „Away“ valdo įmonė „Veiksmo poilsinė“. Jame taip pat veikia kavinė, inventoriaus parduotuvė ir nuomos punktas, persirengimo kambariai, dušai.

Elektrėnų meras Gediminas Ratkevičius BNS sakė, kad vietoj apleistos teritorijos įrengtas parkas yra naudingas visuomenei.

„Mes manome, kad naudingas tas parkas visuomenei, jam ten kaip tik ir vieta yra. O toje vietoje buvo anksčiau šabakštynai, niekam jie nerūpėjo, buvo netvarkinga, apleista teritorija, tai tas parkas teritoriją sutvarkė, išvalė šiukšles ir želdinius sutvarkė, padarė visuomenei patrauklią veiklą, visuomenė iki šiol tomis paslaugomis naudojasi“, – sakė meras.

„Mes manome, kad tos paslaugos yra reikalingos, norėtume, kad jos tęstųsi. Tai savivaldybė galvoja apie apskundimą šio sprendimo“, – pridūrė G. Ratkevičius.

Jis praėjusioje kadencijoje buvo administracijos direktorius ir tvirtino žemės sklypų panaudojimą parkui. Meras siūlo rasti kitą išeitį, pavyzdžiui, taisyti klaidas, jeigu tokios buvo padarytos.

„Jeigu ten nurodyti kažkokie veikos trūkumai, tai juos reikėtų šalinti – ar detaliuose planuose, ar teritorijų planavimuose kažkas negerai padaryta. O jeigu negerai padaryta, tai tas negeroves keisti. Jeigu yra klaidų, jas tiesiog reikia taisyti“, – sakė G. Ratkevičius.

Vilniaus apygardos prokuratūra į teismą dėl vandenlenčių parko kreipėsi dar 2021 metų kovą – jos teigimu, valstybinės žemės sklypas ir marių dalis yra naudojami pažeidžiant teisės aktus, todėl tai leidę sandoriai turi būti pripažinti negaliojančiais, nuomos aukcionas nutrauktas, o statybų padariniai pašalinti.

Prokuratūra nustatė, kad Elektrėnų savivaldybė neteisėtai sudarė jungtinės veiklos sutartį ir hektarą valstybinės žemės, kurią valdo panaudos pagrindu, perdavė naudotis tretiesiems asmenims.

Teismo sprendimas gali būti skundžiamas per 30 dienų. Pasak mero, savivaldybė, tikėtina, jį skųs.

Skaityti visą pranešimą