Neegzistuojantis tiltas Balsių gyventojams trukdo statytis namus ir parduoti esamus

Prieš 1 metus 151

Prieš pusšimtį metų planai statyti Vilniuje tiltą per Nerį iki šiol guli stalčiuose. Savivaldybės atstovai teigia, kad galbūt tiltas niekada ir nebus pastatytas, tačiau šalia gyvenantys žmonės LRT GIRDI sako, kad dėl to negali statyti naujų pastatų, rekonstruoti esamų ar parduoti puikioje vietoje esančio nekilnojamojo turto.

Kelias į niekur, kaip jį vadina Balsių gyventojai, buvo suplanuotas prieš pusšimtį metų. Planuotas kelias turėjo per ten buvusius kolektyvinius sodus nuvesti link tilto per Nerį, kuris būtų tapęs Vilniaus šiaurinio apvažiavimo dalimi. Tačiau kelias nuo 1968 metų neatsirado, tiltas taip pat, o ant upės pakrantės – jau seniai nebe daržai.

Į LRT GIRDI besikreipę Balsių gyventojai neslepia žinoję, kad kažkada čia planuotas ir kelias, ir tiltas, tačiau savivaldybėje planams nugulus į stalčių, leidimai naujoms statyboms buvo gauti.

„Kai kurie iš namų statyti prieš porą metų“, – sako vietiniai.

Tačiau pastaraisiais metais leidimai nei statyboms, nei pastatų rekonstrukcijai nebeišduodami.

„Tarp žemės ir dangaus visi Ožkiniai ir dalis Balsių. Tas kelias yra už mokyklos, tai jau vaikams bus nesaugu nueiti. O čia gyventojams teks atsisveikinti su savo namais, nes kažkuriuo metu duoti leidimai. Tad kyla klausimas – kam tie visi reikalingi tarnautojai, kurie savo laiku neatliko darbo? Namas juk ne šuns būda“, – piktinasi Balsių bendruomenės pirmininkė Neringa Kleniauskienė.

Paskutinį kartą šiame ruože statybų leidimas išduotas 2014 metais. Savivaldybės darbuotojai negali paaiškinti, kodėl buvo išduoti leidimai statyboms ten, kur galbūt kada nors gali atsirasti kelias tilto link, nes tai vyko ankstesnės valdžios laikais. Visgi idėjų įgyvendinti projektą tolimoje ateityje neatsisakoma.

„Taip, buvo numatyta trasa per kolektyvinius sodus ir ją privalome išsaugoti. Niekas nepasikeitė per pastaruosius 30 metų, šitie miesto planai visada buvo ir keliems sodų sklypams yra apribojimas. Jie toliau gali sėkmingai tęsti sodininkystės veiklą, bet ne visi gali pasistatyti gyvenamą namą“, – aiškina Vilniaus vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis.

Patys Balsių gyventojai žeria priekaištus ir dėl netinkamai pasirinktos tilto vietos.

„Pasirinkta tilto vieta netikusi – sudėtingas reljefas nuo skardžio iki skardžio, be to, ir finansiškai projektas yra labai neprotingas“, – įsitikinęs Balsių gyventojas Mantas Bielinskas.

„Reikia suprasti, kad su tokiu objektu sudėtinga bėgioti per sklypus ir ieškoti kitos vietos, nes leisdamas statyti kitoje vietoje, uždedi apribojimus ten – nuo vienų žmonių galvų užlipi ten. Buvo kažkada padaryti sprendimai, buvo rezervuota teritorija, tai, tiek viešojo intereso, tiek planavimo prasme yra svarbiau nei bandymai nuo vienų gyventojų problemas perkelti kitiems“, – sako M. Pakalnis.

Šiuo metu savivaldybė neskaičiuoja ir kiek galėtų kainuoti sklypų išpirkimas, nes, pasak vyriausiojo architekto, savivaldybė nėra įsipareigojus išpirkti teritorijų vien todėl, kad po 50 metų gal reikės gatvei nutiesti ar tiltui pastatyti.

Skaityti visą pranešimą