Nausėdos interviu CNN: diplomatinės pastangos reikalingos, bet Ukrainos ateitis bus nulemta mūšio lauke

Prieš 2 metus 221

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda interviu CNN teigė, kad Ukrainai pirmiausia reikia suteikti kuo didesnę karinę, finansinę, politinę paramą ir tik tuomet imtis diplomatinių pastangų.

Apie Austrijos kanclerio vizitą į Maskvą paklaustas G. Nausėda CNN eteryje kalbėjo, kad nors diplomatinės pastangos yra reikalingos, labiau tikėtina, kad Ukrainos ateitis bus nulemta mūšio lauke.

„Deja, tokia yra situacija. Turime ieškoti visų priemonių, kaip paremti Ukrainą, kuri šiuo metu kovoja dėl savo laisvės ir dėl visos Europos laisvės. Manau, turime remti Ukrainą ne tik karine, bet ekonomine, finansine, politine prasme. Turime izoliuoti Rusiją nuo tarptautinės bendruomenės.

Tik šios priemonės gali turėti įtakos, rezultatų. Ir kaip papildoma priemonė gali būti naudojamos diplomatinės pastangos“, – kalbėjo šalies vadovas.

Prezidentas taip pat teigė, kad tokias pačias sankcijas, kokios yra pritaikytos Rusijai, reikia pritaikyti ir Baltarusijai: „Tai yra šalis, kuri prarado paskutinius nepriklausomybės ženklus po netikrų rinkimų, vykusių 2020-aisiais. Dabar jie koloboruoja su Rusija, o Baltarusijos teritorija yra visiškai prieinama rusų karinėms operacijoms.

Jie turi būti politiškai nubausti, jiems turi būtų pritaikytos sankcijos. <...> Manau, kad turime pritaikyti papildomas sankcijas ir paveikti dviejų diktatorių elgesį.“

G. Nausėda dar pakartojo, kad jei Lietuva gali visiškai atsisakyti rusiškų dujų importo, tai gali padaryti ir kitos valstybės. Jis skatino jas to ir imtis.

Portalas LRT.lt primena, kad Rusiją vasario 24 dieną pradėjo karą prieš Ukrainą. Per laikotarpį nuo karo pradžios, Vakarų šalys Rusijai įvedė penkis sankcijų paketus. Taip pat dalis sankcijų pritaikyta ir Baltarusijai.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą