Nausėda ragina Europą atsitokėti: Zelenskis kalbėjo apie išprievartautą kūdikį, kas dar baisesnio turi atsitikti?

Prieš 2 metus 214

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina Europos lyderius aktyviau remti Ukrainą ir atsisakyti rusiškų energetikos šaltinių. Jis priminė, kad Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis, kreipdamasis į Lietuvos Seimą, pasakojo, kad Rusijos karys išprievartavo kūdikį. G. Nausėda pabrėžė, kad didesnius baisusmus sunku įsivaizduoti, tad, anot jo, Europa neturėtų delsti, spręsdama dėl griežtesnių sankcijų Rusijai.

„Prezidentas Zelenskis visiškai teisus, teigdamas, kad mes toli gražu, nepadarėme visko, kad padėtume didvyriškai kovojančiai ukrainiečių tautai“, – Seime žurnalistams antradienį po V. Zelenskio kreipimosi į parlamentą sakė prezidentas G. Nausėda.

„Kuomet Europoje yra svarstoma, kad štai pasilikime sau erdvės sugriežtinti sankcijas ateityje ir pasilikime tam tikrą manevro laisvę, jei Rusijos elgesys keistųsi, aš manau, kad šitoks požiūris yra klaidingas iš esmės, nes mes matome, kad mes jau pasiekėme tokį lygį, kuri didesnių baisumų įsivaizduoti jau tiesiog neįmanoma ir šiandien prezidentas V. Zelenskis kalbėjo apie išprievartautą kūdikį. Tai kas turi atsitikti dar baisesnio, kad mes pagaliau suprastume, kad turime spausti akseleratorių iki galo, nes tik tokiu būdu galime pasiekti realaus rezultato ir sustabdyti Rusiją šiame nežmoniškame kare?“, – tęsė prezidentas.

Jis ragino Europos šalių vadovus priimti sprendimus, atsisakant rusiškų energetikos šaltinių. Prezidentas priminė, kad Lietuva tavo pirmoji Europoje, kuri ėmėsi tokių veiksmų.

„Štai, kodėl ir toliau raginu Europos partnerius, Europos kolegas pasinaudoti mūsų pavyzdžiu, Lietuvos pavyzdžiu“, – pažymėjo šalies vadovas.

„Manau, kad jau šiandien visos valstybės turi puikias galimybes pakeisti rusišką naftą kitų valstybių, kitų gamintojų nafta, nes tai yra tokia rinka, kurioje, skirtingai negu gamtinių dujų rinkoje, nereikia būtinai tiekti (naftą – LRT.lt) dujotekiais ir galima įsivežti laivais, ką mes sėkmingai ir darome“, – dėstė G. Nausėda.

Jis priminė, kad JAV yra pasirengusi padėti valstybėms, kurios ieško alternatyvų energetikos šaltiniams iš Rusijos.

G. Nausėdos manymu, reikėtų pripažinti, kad daliai Europos lyderių tiesiog trūksta politinės valios nukirsti energetinius ryšius su Rusija. Prezidentas siūlė jiems pasižiūrėti į karo vaizdus iš Ukrainos ir dar kartą apsispręsti, ar verta taupyti, svarstant apie būsimas sankcijas Rusijai.

„Manau, kad nereikia ieškoti atsiprašinėjimų, argumentų, pasiteisinimų. Reikia tiesiog pasakyti – trūksta politinės valios. O, kas jos netruktų, tiesiog siūlyčiau pasižiūrėti tuos vaizdus, kurių yra itin gausu, pasižiūrėti kaip žmonėms, o ne kaip politikams, ir padaryti išvadą, ar mes dar turime kažką taupyti ir taupytis, ar turime daryti ir daryti dabar“, – komentavo G. Nausėda.

Skaityti visą pranešimą