Nausėda: įsitikinome, kiek daug nelaimių gali atnešti laiku nepažabotos imperinės ambicijos

Prieš 1 metus 58

Iškilmingoje Baltijos valstybių vėliavų pakėlimo ceremonijoje prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad Vasario 16-oji kiekvienais metais vis kitokia, bet kaskart ypatinga.

„Amžiams paženklinta drąsaus laisvės siekio žyme. Ne tik auganti iš pasididžiavimo savo šalimi, bet ir ją auginanti“, – savo kalboje sakė prezidentas.

G. Nausėda prisiminė Anapilin iškeliavusi disidentą Antaną Terlecką.

„Simboliška, kad būtent šiandien netekome vieno ryškiausių kovotojų už Lietuvos laisvę – Antano Terlecko. Bebaimio žmogaus, kuris niekada nesusitaikė su sovietinės okupacijos primesta tikrove ir ryžtingai gynė nepriklausomos valstybės palikimą“, – pažymėjo prezidentas.

Pasak jo, šiandienos iššūkių akivaizdoje remiamės būtent į Lietuvos valstybingumo tradiciją, o jėgų mums teikia žinojimas, kad valstybė, kuri buvo sunaikinta ir kurią siekta ištrinti ne tik iš žemėlapių, bet ir iš žmonių atminties, sugebėjo atgimti ir pakilti iš pasaulinio karo griuvėsių.

„Iki šiol nuoširdžiai žavimės Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės epocha, kuri mums atnešė neblėstančią meilę laisvei, stiprią valstybingumo tradiciją, galiausiai – mūsų sostinę Vilnių, kurio jubiliejų minime šiais metais.

Tačiau žengiame jau Vasario 16-osios signatarų pėdomis, kurdami modernią demokratinę valstybę, kuri turi būti atvira ir vienodai teisinga visiems“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas tvirtino, kad Vasario 16-osios žygis, prasidėjęs prieš 105 metus, tęsiasi ir šiandien.

„Kovo 11-osios Lietuva tvirtai stovi ant pamatų, kurie buvo sudėti Jono Basanavičiaus ir kitų amžininkų, o vėliau apginti narsių savanorių. Ir pirmiausia nuo mūsų sąmoningumo, sumanumo bei ryžto priklauso, ar sugebėsime deramai puoselėti nepriklausomos Lietuvos valstybingumo rūmą“, – kalbėjo prezidentas.

G. Nausėda paminėjo ir Rusijos vykdomą karą Ukrainoje: „Per praėjusius metus įsitikinome, kokia trapi yra taikaus sugyvenimo mūsų regione viltis, ir kiek daug nelaimių gali atnešti laiku nepažabotos imperinės ambicijos“.

„Niekšingai užpultos Ukrainos gynėjai šiandien tęsia kovą ne tik už savo tėvynės, bet ir už visos Europos likimą. Už mūsų visų teisę gyventi taikoje ir ramybėje.

Tikiu, kad ukrainiečiai nugalės, ir prie to bus prisidėjusi solidi Lietuvos žmonių parama bei visokeriopas palaikymas. Ne mažiau svarbu, kad ir mes patys, pasimokę iš skaudžių patirčių, nuo šiol visuomet skirtume pakankamai dėmesio savo valstybės saugumui“, – pabrėžė prezidentas.

Kaip pridūrė G. Nausėda, „didžiausia protėvių dovana mums – teisė ir pareiga kurti tokią Lietuvą, kokios norime mes patys, o ne kažkas už mūsų šalies sienų“.

„Linkiu, kad kiekviena Vasario 16-oji mums kaip pats gražiausias simbolis primintų, kiek laiko, pastangų ir aukų prireikė, kad iškovotume nepriklausomą valstybę. (...) Esu tikras, kad šią šventą teisę mes garbingai perduosime savo vaikams ir vaikaičiams“, – linkėjo prezidentas.

Skaityti visą pranešimą