Nausėda Europos dienos išvakarėse: vieningos Europos idėja įpareigoja mus ginti laisvę ir demokratiją

Prieš 2 metus 114

Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda sekmadienį pasveikino Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje ir Europos kultūros sostinės „Kaunas 2022“ renginio „Europos diena. Vienybės simfonija“ dalyvius bei visus Lietuvos žmones, rašoma prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

Vaizdo sveikinime šalies vadovas pabrėžė, kad Europos diena, švenčiama gegužės 9 dieną, šiais metais kaip niekad ryškiai atskleis dvi skirtingas Europos vizijas.

Viena jų, prieš 72 metus suformuluota tuometinio Prancūzijos užsienio reikalų ministro Robert‘o Schumano, išreiškia siekį užgydyti Europoje po Antrojo pasaulinio karo likusias istorinių nuoskaudų, nesantaikos ir įtarumo žaizdas.

„Užgimusi Europos valstybių bendruomenė tapo taikos, stabilumo ir gerovės erdve. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi, kad prieš 18 metų prie šios bendruomenės prisijungė ir Lietuva. Tai mums ne tik atvėrė iki tol neregėtų galimybių, paskatino ūkio augimą, bet ir leido aktyviai dalyvauti kuriant ateities Europą, atvirą visiems, kas išpažįsta laisvės ir demokratijos vertybes“, – sakė prezidentas.

Pasak šalies vadovo, kitą Europos viziją, paremtą imperine nostalgija, istorijos iškraipymu, militarizmu ir galios diktatu, pastarosiomis dienomis demonstruoja brutali Rusijos karinė agresija prieš Ukrainą, primenanti Antrojo pasaulinio karo laikus.

„Negalime leisti, kad agresyvios tironijos įgeidžiai toliau draskytų Europą. Turime visomis išgalėmis palaikyti Ukrainos žmones, nes jie kovoja taip pat ir už mūsų laisvę“, – sakė prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad puoselėti Europos istorinę atmintį bei kovoti už laisvę, demokratiją, teisingumą ir žmogiškąjį orumą reikia visą laiką. Todėl svarbu, kad kiekvienas šioje kovoje dalyvautų, rodydamas asmeninį pavyzdį, kaip tai daro „Metų europiečio“ apdovanojimą gavęs švedų kilmės režisierius, paramos Ukrainai organizatorius Jonas Ohmanas ir „Metų jaunoji europietė“, Jaunuolių dienos centro savanorė Roberta Beleckaitė, rašoma prezidentūros pranešime žiniasklaidai.

Asociacija Europiečių judėjimas Lietuvoje, siekdama pagerbti asmenis, labiausiai prisidėjusius prie Europos vertybių sklaidos ir ES keliamų tikslų įgyvendinimo Lietuvoje, „Metų europiečio (-ės)“ rinkimus surengė antrą kartą. Europos Komisijai 2022-uosius metus paskelbus Europos jaunimo metais, šiemet nuspręsta išrinkti ir „Metų jaunąjį europietį (-ę)“.

Skaityti visą pranešimą