Mitinge už Ukrainos laisvės kovą sudalyvavusi Sabaliauskaitė: pralaimi tie, kas pripranta

Prieš 1 metus 84

Tęsiasi Pirmadienio mitingų maratonas, skirtas remti Ukrainos kovą už laisvę. Į penkioliktąjį mitingą Katedros aikštėje susirinkusieji laikosi vieningos nuomonės – svarbu neužsimerkti ir palaikyti Ukrainą iki pergalės.

Penkioliktojo mitingo tema – „Jokių nuolaidų kruvinam Putino režimui!“.

Mitingo metu Seimo narė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė džiaugėsi, kad ukrainiečiai yra lietuvių broliai ir seserys, o tautos yra labai artimos ir jas jungia neištrinama istorija.

„Labai svarbu ne tik susitikti kiekvieną pirmadienį gyvai, bet ir išlaikyti tą ritmą širdyse“, – pabrėžia ji.

Kiekvieną pirmadienį į mitingus ateinantis baltarusis Kirilas Matusevičius įsitikinęs, kad tokie renginiai ir palaikymas Ukrainai yra labai svarbūs.

„Bandau parodyti, kad baltarusiai jaučia ukrainiečių skausmą ir juos supranta“, – tvirtina K. Matusevičius.

Pasak vaikino, situacija Baltarusijoje panaši, todėl yra tikras, kad Ukrainai laimėjus karą, padėtis pagerės ir jo gimtinėje.

„Noriu parodyti, kad baltarusiai ne tokie kaip rusai, dauguma mūsų yra prieš Putino rėžimą, – sako K. Matusevič. – Neturiu daug pinigų aukoti, tačiau bent taip galiu parodyti, kaip palaikau Ukrainą“.

„Visoje mūsų šeimoje yra įskiepytas tiek Lietuvos, tiek Ukrainos patriotiškumas“, – sako tėčiui mitingą padedantis organizuoti Tadas Vinokūras.

Anot vyro, nors patys turime savų problemų, kaip infliacija, kainų kilimas ir pan., tačiau privalome kalbėti apie tai, kad jei karas prasidėtų Lietuvoje, visos šios problemos nueitų į antrą planą.

„Karas vyksta jau kelerius mėnesius ir blogiausia, kas gali atsitikti, yra tai, jog įprasime gyventi jo fone“, – teigia rašytoja Kristina Sabaliauskaitė.

Rašytoja įsitikinusi, kad kiekvieną dieną mūšio lauke ir europinėje arenoje sprendžiasi šio karo rezultatas, todėl jokiu būdu negalima sustoti ir priprasti prie to, kas vyksta.

„Mūsų laukia dar labai ilgas kelias, todėl turime savo įniršį ir kovą už laisvę pasukti labai kryptingai. Pralaimi tie, kas pripranta“, – tvirtina K. Sabaliauskaitė.

Baltarusis Maksimas, kurio žmona yra ukrainietė, tikina, kad mitinguose dalyvauja norėdamas atkreipti dėmesį į tai ką daro Rusija.

„Mūsų šalys – Lietuva, Ukraina ir Baltarusija – turi tokias pat problemas: tą pati agresorių, todėl svarbu būti vieningiems ir atremti visas provokacijas“, – teigia vyras.

Anot Maksimo, žmonės, kurie šiuo metu yra saugūs, neturi teisės sakyti, kad pavargo nuo karo: „Nuo karo pavargę žmonės yra Mariupolyje ir kituose Ukrainos okupuotose teritorijose“.

Jis pabrėžia, kad Vakarams karas gali pasirodyti toli, tačiau „tarp kasdienių darbų neturėtume pamiršti Ukrainos. Tai mūsų regionas, ši tema turėtų būti prisimenama kasdien“.

Pasak mitinge dalyvavusio Taivano atstovybės vadovo Erico Huango, Ukrainos žmonėms dabar yra ypač sunkus metas, todėl kaip niekad reikia vienybės ir palaikymo. Anot E. Huango, Pirmadienio mitingai pirmą kartą buvo vykdomi svarbiu metu – kai laisvės siekė Lietuva, todėl šių mitingų kartojimas Ukrainos karo fone turi dar didesnę prasmę: „Tai puikus būdas skleisti demokratijos ir laisvės žinią“.

Šiandienos mitingus įkvėpė 1990–1991-mais metais Stokholme vykę Pirmadienio mitingai, kuomet dešimtys tūkstančių švedų rėmė Baltijos šalių išsivadavimą iš sovietų okupacijos.

Pasak organizatorių, Pirmadienio mitingai vyks kiekvieną pirmadienį tol, kol Ukraina paskelbs pergalę prieš okupantus.

Skaityti visą pranešimą