Mirus seksualine prievarta kaltintam kunigui, vyskupija sustabdė baudžiamąjį procesą

Prieš 1 metus 72

Praėjusią savaitę mirus Vilniaus arkivyskupijos kunigui A. B., kaltintam dėl seksualinės prievartos, baudžiamasis procesas sustabdytas, portalą LRT.lt informuoja Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Živilė Peluritienė. Kaip tvirtina ji, Vilniaus arkivyskupija informuos Tikėjimo mokymo kongregaciją apie kaltinamojo mirtį ir lauks informacijos dėl tolesnių veiksmų.

Portalas LRT.lt primena, kad kreipimąsi dėl prieš 17 metų galimai patirto seksualinio išnaudojimo parašė menininkas, visuomenės veikėjas D. Kolomyckis. Prieš metus jis portalui LRT.lt pasakojo, kad buvo seksualiai išnaudojamas katalikų kunigo vasaros stovykloje, skirtoje remiamų šeimų vaikams.

Praėjusią savaitę paskelbta apie kunigo mirtį.

„Vadovaujantis Katalikų Bažnyčios Kanonų teisės kodeksu, baudžiamasis procesas prieš kaltinamą asmenį yra sustabdomas kaltinamam asmeniui mirus“, – LRT.lt sako Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Ž. Peluritienė.

Pasak jos, pagal Vatikano patvirtintą dokumentą, mirus kaltinamam dvasininkui, vykdant baudžiamąjį procesą, informuojama Tikėjimo mokymo kongregacija.

„Vilniaus arkivyskupija informuos Tikėjimo mokymo kongregaciją apie kaltinamojo mirtį ir lauks informacijos, kokių tolesnių veiksmų imtis“, – tvirtina Ž. Peluritienė.

Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė teigia, kad kaltinimai kunigui buvo pateikti vieno asmens, o daugiau tokio ar panašaus nusikaltimo kaltinimų kunigui nebuvo gauta.

Atliktas pirminis tyrimas

Kaip pasakoja Ž. Peluritienė, gavus kaltinimą, vyskupijoje buvo atliktas pirminis tyrimas, kurio metu ir vėliau kunigo atžvilgiu taikyta atsargumo priemonė – kunigas neatliko viešai kunigiškų pareigų.

„Tikėjimo mokymo kongregacija, įvertinusi pirminio tyrimo medžiagą, gautą iš vyskupijos, įžvelgė, kad yra pakankamas pagrindas, kuriuo remiantis kaltinimą galima laikyti tikėtinu, ir nurodė pradėti baudžiamąjį procesą.

Pagal Kanonų teisę, Baudžiamojo proceso metu siekiama patikrinti kaltinimų pagrįstumą (kaltumą ar nekaltumą). Po šios žinios vyskupija, vadovaudamasi Kanonų teisės kodeksu, buvo pradėjusi baudžiamąjį procesą. Vadovaujantis kanonais, baudžiamasis procesas dėl kaltinamo asmens mirties sustabdomas“, – pastebi Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovė.

Ji priduria, kad „teisingumas Bažnyčiai yra neatsiejamas nuo gailestingumo“.

„Dar kartą verta priminti arkivyskupo žodžius, kad net ir vienas nepilnamečių išnaudojimo atvejis yra per daug. Visi atvejai turi būti ištirti, o nepilnamečiai, pažeidžiami asmenys ar tie, kurie turi pagrįstos informacijos apie Bažnyčioje patirtą prievartą prieš nepilnamečius ar pažeidžiamuosius, kviečiami kreiptis į vyskupijose paskirtus tyrėjus. Taip pat prašome kreiptis į teisėsaugos institucijas“, – ragina Ž. Peluritienė.

Pasak Vilniaus arkivyskupijos kurijos atstovės, siekiant apsaugoti nepilnamečius ir pažeidžiamus asmenis, Vilniaus arkivyskupijoje rengiami susitikimai dvasininkams ir bažnyčios darbuotojams, paskaitos seminarijos studentams.

„Asmenys, dirbantys ar savanoriaujantys su vaikais ar pažeidžiamais asmenimis, tikrinami (teikia pažymas) dėl teistumo. Funkcionuoja pranešimų apie atvejus sistema“, – atkreipia dėmesį Ž. Peluritienė.

Pasakojo patyręs seksualinį išnaudojimą vaikystėje

Portalas LRT.lt primena, kad prieš metus visuomenininkas D. Kolomyckis kreipėsi į Vilniaus arkivyskupiją. Tuomet, gavusi kreipimąsi, Vilniaus arkivyskupija pradėjo tyrimą. Kaltinamas kunigas buvo nušalintas nuo viešų kunigo pareigų atlikimo, buvo žadėta, kad, atlikus tyrimą vyskupijoje, medžiaga bus perduota į Vatikaną – Tikėjimo mokymo kongregacijai, kuri pateiks nurodymus dėl tolesnių veiksmų.

Pasak D. Kolomyckio, tuo metu, kai patyrė kunigo išnaudojimą, jam buvo 10 ar 12 metų. Vasaros stovyklą tada organizavo viena katalikų organizacija. Kaip pasakojo menininkas, vienas stovykloje buvęs kunigas kiekvieną vakarą ateidavo prie jo lovos ir jį glostydavo, visur vesdavosi kartu.

„Tada atrodė: oho, aš esu unikalus, nes suaugęs žmogus man skiria tiek daug dėmesio. Ir vėlgi, tai ne šiaip suaugęs žmogus, tai – kunigas, labai garbingas žmogus, ir aš tuo labai džiaugiausi“, – tuomet pasakojo D. Kolomyckis.

Vieną vakarą užmigęs vaikas pabudo, kelnaitėse pajutęs kunigo ranką. Menininko teigimu, tada suprato tik tiek, kad nepatinka tai, kas vyksta, bandė išsisukti ir apsimesti miegančiu, tačiau pažymėjo negalėjęs atsimerkti ir pasakyti „stop“.

Anot D. Kolomyckio, kitas epizodas nutiko tada, kai su kartu su kitais vaikais žaidė kunigo kambaryje. Likus dviese su kunigu, šis pasiūlė likti nakvoti tame pačiame kambaryje, o vėliau pasikvietė ir į savo lovą, pasakojo menininkas.

Atsigulus į kunigo lovą, pasakojo menininkas, kunigas ir vėl numovė kelnaites, jį lietė. Vėliau naktį D. Kolomyckis sugrįžo į savo kambarį, o kitą dieną apie įvykius papasakojo stovyklos vadovei, kuri, anot pašnekovo, teigė, kad taip negalėjo nutikti.

Kaip prieš metus LRT.lt sakė Vilniaus arkivyskupijos kurijos komunikacijos koordinatorė Ž. Peluritienė, gavus laišką, buvo iš karto susisiekta su besikreipusiuoju ir sutarta dėl artimiausio susitikimo, taip pat pradėtas išankstinis tyrimas.

Skaityti visą pranešimą