Ministrė aptarė ukrainiečių švietimą su Rados atstove, paragino šeimas aktyviai registruoti vaikus į mokyklas

Prieš 1 metus 219

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė susitiko su Ukrainos Rados deputate Yuliia Ovchynnykova aptarti aktualių ukrainiečių Lietuvoje ugdymo klausimų. Ministrė išsakė prašymą paskatinti į Lietuvą atvykusias ukrainiečių šeimas aktyviai registruoti vaikus į mokyklas, kad jos spėtų tinkamai pasirengti artėjantiems mokslo metams, rašoma Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pranešime.

„Palaikome ukrainiečių norą grįžti namo ir atkurti Tėvynę. Tačiau nežinome, kada bus galima saugiai sugrįžti, todėl visus čia laikinai įsikūrusius vaikus kviečiame tapti mūsų bendruomenės nariais – mokytis, būti su bendraamžiais, žaisti, lankyti būrelius. Tai labai svarbu vaikų gerovei. O kad vaikai išsaugotų ryšius su savo Tėvyne, daugumoje Lietuvos mokyklų sudaryta galimybė mokytis ukrainiečių kalbos ir istorijos, įdarbinami iš Ukrainos atvykę mokytojai“, – sakė ministrė J. Šiugždinienė.

Ministrė pabrėžė, kad ukrainiečių vaikus priimančios mokyklos pirmiausia suteikia emocinę paramą bei pagalbą, taiko individualų adaptacinį laikotarpį, neskuba rašyti pažymių.

Rados narė Y. Ovchynnykova pritarė, kad karo traumą patyrusiems vaikai svarbiausia yra emocinė, psichologinė pagalba, galimybė pagaliau pasijusti saugiai.

Vasarą ukrainiečių vaikai galės dalyvauti vasaros stovyklose kartu su kitais Lietuvos vaikais. Tokioms stovykloms rengti Švietimo, mokslo ir sporto ministerija skiria 870 tūkst. Eur.

Susitikimo metu buvo aptarti ir brandos egzaminų organizavimo ukrainiečiams klausimai. Lietuvoje besimokantys abiturientai iš Ukrainos turi galimybę Lietuvoje laikyti savo šalies mokyklos baigimo testą arba rinktis lietuviškus brandos egzaminus ir įgyti Lietuvos mokyklos atestatą – tokiu atveju užduotys bus išverstos į ukrainiečių kalbą. Egzaminus išlaikiusieji galės pretenduoti į Lietuvos aukštąsias mokyklas.

Lietuvos darželius ir mokyklas lanko apie 11 tūkst. iš Ukrainos atvykusių vaikų, aukštosiose mokyklose studijuoja apie 500 studentų. Lietuvoje gyvena daugiau kaip 21 tūkst. nuo karo bėgančių ukrainiečių vaikų.

Lietuvos valstybė ukrainiečių švietimo reikmėms yra skyrusi per 10 mln. Eur.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą