Ministerija stiprins edukologijos mokslinius tyrimus, tačiau rezultatą žada po 10 metų

Prieš 1 metus 57

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija steigia programą edukologijos krypties moksliniams tyrimams stiprinti. Pasak ministerijos, tai padės sustiprinti ir pedagogų rengimo programas, o vėliau ir ugdymo kokybę bei mokinių rezultatus. Tačiau, anot ministerijos, ilgalaikė priemonė didžiausią rezultatą pasieks po 10 ar net 20 metų.

Pernai viena iš metų mokytojų tapusi Kauno Martyno Mažvydo progimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Auksė Pukinskienė sako kiekvieną rugsėjį pasižadanti skirti daugiau laiko bendravimui su kiekvienu mokiniu, nes tai – viena svarbiausių gero mokytojo savybių. Ne ką mažiau svarbu dalykus paaiškinti suprantamai.

„Jeigu mokytojas stengiasi išgirsti, išklausyti, pakartoti, papildomai paaiškinti, kitaip paaiškinti, rasti kitų nestandartinių būdų išaiškinti savo dalyką, savo temą, tai žinoma vaikui lengviau suprasti, lengviau priimti, negu šaltai valdiškai išdėstytą medžiagą“, – LRT TELEVIZIJAI sako pedagogė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sieks, kad stiprių mokytojų būtų daugiau. Teigia, tam būtina ilgalaikė priemonė – edukologijos krypties moksliniai tyrimai.

„Kad turėtume stipresnius mokytojus, turime žengti dar vieną žingsnelį. Turime turėti stipresnius mokytojų rengimo centrus. Tam, kad juos tokius turėtume, turime turėti stipresnius mokslininkus ir jų turime turėti pakankamai“, – aiškina švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas.

Edukologijos krypties mokslinių tyrimų plėtros programai ministerija skirs daugiau nei 21 milijoną eurų ir sieks pritraukti per 30 mokslininkų komandų, kurios ir teiks paraiškas veikloms finansuoti.

„Jos turėtų kiekviena, aišku, paraišką rengdama pasakys, kaip jos ką įgyvendins, kad pastiprintų ir susietų savo rezultatą su geresniu studijų procesu – ar paruošti studentų rengimo programą naują, ar mokymo programą parengti, kartu ir parodyti savo mokslo lygį ir publikuotis, pavyzdžiui, tarptautiniuose žurnaluose su savo atradimais“, – tikina viceministras.

Pasak jo, komandos privalomai turės pritraukti ir stiprų tyrėją iš užsienio bei doktorantą. Kiekviena iš komandų galės pretenduoti į pusės milijono eurų finansavimą veikloms. Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos kanclerė tokį žingsnį sveikina.

„Dabar yra, ko gero, labai aiškiai pasakyta – mes tikrai turiem labai daug iššūkių švietime ir kad tuos iššūkius spręsti, tikrai reikalinga ir mokslininkų aktyvus įsitraukimas ir galimų sprendimų paieška“, – pabrėžia Vytauto Didžiojo universiteto akademijos kanclerė Lina Kaminskienė.

„Pas mus daugiau būdavo tokio pribėgimo prie tyrimų – kažkas kažką padaro kažkokiam lauke ir tiek, o nuolatinės stebėsenos ir analizės labai trūkdavo. Ir trūkdavo netgi priėjimo prie duomenų“, – pabrėžia Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas Ainius Lašas.

Beveik 3 milijonais bus finansuojama ir edukologijos krypties doktorantūros stiprinimo programa.

Skaityti visą pranešimą