Milijonieriaus R. Karpavičiaus testamento paslaptis narpliojęs teismas paskelbė ilgai lauktą sprendimą

Prieš 1 metus 113

Vilniaus miesto apylinkės teismas, vieną kartą jau atidėjęs, vakare priėmė sprendimą vienoje mįslingiausių palikimo bylų, kurioje buvo aiškinamasi, kaip buvo sudarytas žinomo verslininko, mecenato Raimondo Karpavičiaus testamentas.

Po 61 metų verslininko mirties, kuri jį ištiko 2019 metų rugpjūčio 9-ąją, jo testamentą užginčijo sūnus Rokas Karpis. Daugiau kaip trejus metus vykęs civilinis procesas buvo uždaras. Šiandien vakare, apie 19 valandą, paskelbtas teismo sprendimas yra nepalankus R.Karpiui, nes jo ieškinys yra atmestas.

Milijonieriaus sūnus visą tą laiką buvo įsitikinęs, kad jo tėvo turtą buvo siekiama užvaldyti klasta, todėl 2019 metų spalio mėnesį įteikdamas ieškinį teismui prašė pripažinti testamentą negaliojančiu kaip sudarytą apgaulės būdu.

R.Karpavičiaus testamentas buvo patvirtintas 2019 metų kovo 5 dieną Kauno notarų biure. Tuo metu verslininką alino sunki liga – smegenų vėžys, su juo negalėjo susisiekti nei pirmoji šeima, nei draugai. Tą patį mėnesį Kaune buvo sudaryta jo antroji santuoka su kauniete Aiste Grybauskiene, kuri po slaptų vestuvių pasikeitė pavardę ir tapo Karpavičiene.

R.Karpavičiaus paliktas turtas yra vertinamas apie 120 milijonų eurų. Jį sudaro Lietuvoje ir užsienyje esančių įmonių akcijos, nekilnojamasis turtas, piniginės lėšos.

Aistė Karpavičienė / T. Bauro nuotr.

Pagal testamentą namas Nidoje ir vila Tenerifėje, kuri iš tiesų priklauso įmonei „Rarkarpis“ ir negalėjo būti užrašyta kaip asmeninis turtas, palikta kaunietei Aistei Grybauskienei. Visas kitas turtas – akcijos, piniginės lėšos, vertybiniai popieriai lygiomis dalimis užrašyti A.Grybauskienei ir milijonieriaus broliui Henrikui Karpavičiui iš Šiaulių.

Kai kurie milijonieriaus bičiuliai, kalbėdami su „Lietuvos rytu“, Aistę Karpavičienę įvardijo kaip buvusią Karpavičių vilos Nidoje tvarkytoją, o pati kaunietė viešai yra sakiusi, kad su R.Karpavičiumi kartu gyveno dvejus metus. Tikėtina, kad tokią versiją ji dėstė ir teismui, nes proceso pradžioje ieškojo, kas tai paliudytų. Našlė ne vieną R.Karpavičiaus draugą bandė palenkti į savo pusę, kad liudytų jos naudai, bet jie kategoriškai atsisakė kalbėti netiesą.

Testamento sudarymo aplinkybių jaunoji našlė nekomentuoja, nė karto neatsakė į jai pateiktus portalo lrytas.lt klausimus. Ji dar iki verslininko mirties galėjo žinoti testamento turinį.

Testamento sudarymo aplinkybių viešai nekomentuoja ir H.Karpavičius. R.Karpavičiaus pirmosios šeimos teigimu, verslininkas su broliu daug metų beveik nebendravo, nekvietė jo ir į asmenines šventes, pavyzdžiui 60-ojo jubiliejaus šventę.

H.Karpavičių teismas buvo paskyręs laikinai administruoti brolio paliktą turtą. Tačiau neseniai teismas jį nuo šių pareigų nušalino, nes įsivėlė į interesų konfliktą. Yra paskirtas nepriklausomas palikto turto administratorius.

Daug klausimų dėl verslininko R.Karpavičiaus buvusios valios ir sveikatos būklės kilo atsiradus garso įrašui, kuris buvo darytas Kauno notaro biure testamento patvirtinimo dieną.

Iš garso įrašo paaiškėjo, kad smegenų vėžio alinamas verslininkas notaro biure skundėsi, jog nemato, ką jam padavė pasirašyti. Jis kalbėjo nerišliai, painiojo faktus, į kai kuriuos klausimus iš viso neatsakė. Tą dieną notaro kontoroje kartkartėmis skambėjo moteriškas juokas. Moterys juokėsi ir tada, kai buvo kalbama apie mirtį, laidojimo būdą.

Notarė, kuri tvirtino milijonieriaus testamentą, netrukus po to baigė tarnybą sulaukusi pensijinio amžiaus, o į „Lietuvos ryto“ siųstus klausimus ir telefono skambučius ji nė karto neatsakė. Notarė teisme galimai aiškino, kad jai nekilo abejonių dėl verslininko sveikatos būklės ir valios.

Į notaro biurą milijonierių lemtingą dieną palydėjo kaunietė advokatė, kuri yra Aistės Karpavičienės bičiulė. Ši teisininkė iki tol niekada netvarkė R.Karpavičiaus reikalų, o šalia milijonieriaus atsirado tik jam jau pakliuvus į Kauno klinikas. Ši liudytoja teismui ir baudžiamąją bylą dėl galimo didelės vertės turto užvaldymo tiriantiems pareigūnams galimai pateikė skirtingas versijas apie milijonieriaus sveikatos būklę ir jo valią dėl palikimo.

Prieštaringas išvadas yra pateikę ir ekspertai. Nepriklausomi ekspertai, labai išsamiai ištyrę didelės apimties duomenis, pabrėžė, kad dėl sunkios ligos ir kitų veiksnių testatorius galėjo nesuvokti savo veiksmų ir jų teisinių pasekmių. O Valstybinės teismo psichiatrijos tarnybos specialistas pateikė išvadą, kad testatorius galėjo suprasti savo veiksmų reikšmę. Kartu jis pripažino, kad verslininko ligos istorijoje nėra objektyvių medicininių duomenų apie reikšmingus psichikos sutrikimus, psichikos būklė nevertinta, o liudininkų parodymai prieštaringi.

Tikėtina, kad paciento neurologinė būklė, kol jis buvo dar gyvas, nebuvo išsamiai ištirta, nes ligos istorijoje išliko tik pavieniai įrašai, pavyzdžiui, kad blogėja jo regėjimas, trinka kalba, nugaroje rasta pragula, sunkiai eina, skundžiasi dideliu silpnumu, „vizitacijos metu per minutę tapo nekontaktiškas, nereagavo į paliepimus“, „sąmonės būklė sutrikusi, nereaguoja į garsinį ar skausminį dirgiklį“.

Milijonieriaus sūnus R.Karpis bei kiti artimieji yra ir toliau įsitikinę, kad į ligos gniaužtus patekusiu verslininku buvo pasinaudota siekiant užvaldyti didelės vertės turtą, o prie to prisidėjo grupė žmonių.

Tikėtina, kad mūšis dėl testamento pripažinimo negaliojančiu dar nesibaigė, gali persikelti ir į apeliacinę instanciją.

Dėl įspūdingo palikimo vyksta ir daugiau teisminių ginčų. Klaipėdos apygardos teismas nagrinėja pirmosios milijonieriaus žmonos Audronės Karpavičienės ieškinį, kuriuo prašoma visą paliktą turtą pripažinti bendrąja daline nuosavybe ir jį padalinti. Šis procesas yra sustabdytas iki tol, kol baigsis bylinėjimasis dėl testamento.

Audronė Karpavičienė su verslininku R.Karpavičiumi kartu gyveno 40 metų. Ji paskutinį kartą jį gyvą matė 2018 metų lapkričio mėnesį, kai jis atsidūrė ligoninėje. Nei Audronė Karpavičienė, nei sūnus R.Karpis, nei verslininko anūkai negalėjo patekti į palatą, prie kurios budėjo specialiai pasamdyta apsauga.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Skaityti visą pranešimą