Meteorologės prognozės: neįprastai šilti sausio orai tęsis, bet juos lydės įvairūs krituliai ir nerimstantis vėjas

Prieš 1 metus 60

Nors sausio vidurys jau ant nosies, tačiau sniegą Lietuvoje galima išvysti ne visur. Pirmasis sausio dešimtadienis, anot Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) vyriausiosios specialistės Izoldos Marcinonienės, buvo gerokai šiltesnis ir ypač drėgnas – kritulių sulaukėme beveik du kartus daugiau nei įprasta.  

„Prognozė rodo, kad šios nakties atšilimas keliauja ir toliau, o per dvi likusias sausio savaites, panašu, kad temperatūra bus apie pusantro laipsnio aukščiau normos, kritulių taip pat šiek tiek daugiau nei norma“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ nurodo sinoptikė.

Pašnekovė taip pat pastebi, kad artėjantys orai bus banguoti – daugiau kritulių sulauksime tai rytiniuose, tai vakariniuose rajonuose. Be to, visą laiką nerims vėjas.

Ketvirtadienį sniego danga ir toliau nyks, nes sulauksime dulksnos, lietaus, kai kur rytiniuose rajonuose – ir šlapdribos.

Pūs gana stiprokas pietų, pietvakarių krypties vėjas, pajūryje jis gali įsismarkauti ir pasiekti net 15–18 m/s greitį. Tačiau I. Marcinonienė priduria – vėjas bus šiltas.

Temperatūra visoje Lietuvoje turėtų pakilti virš 0 laipsnių – ji svyruos tarp 2–6 laipsnių šilumos.

Sinoptikė nurodo, kad penktadienio naktį išsilaikys panaši temperatūra – bus 1–6 laipsnių šilumos, o daugiausia lis vakariniuose ir centriniuose rajonuose.

„Vėjai pajūryje dar išliks gūsingi“, – priduria I. Marcinonienė. Sinoptikė taip pat primena rytą pasisaugoti, nes šiaurės rytiniuose rajonuose gali būti susiformavęs plikledis.

Diena bus apniukusi ir beveik visoje Lietuvoje sulauksime negausaus lietaus, bet džiugins neįprasta šiluma: „Kai kur pietvakarių Lietuvoje, kur ir sniego nėra, (temperatūra pakils – LRT.lt) iki 7 laipsnių šilumos“.

Šeštadienio naktis, pripažįsta sinoptikė, bus nekokia: „Vėsiausia turėtų būti centro Lietuvoje – tik apie 1–2 laipsnius šilumos“.

Daugelyje rajonų protarpiais numatomi krituliai, daugiausia nedideli, vyraus lietus. Dieną vakariniuose rajonuose pietų, pietvakarių krypties vėjo gūsiai vietomis sieks 15–17 m/s greitį.

Temperatūra vėl sušils net iki 3–7 laipsniai šilumos.

„Kaip sausiui, labai šilta“, – akcentuoja sinoptikė.

Sekmadienį pasimėgauti orais taip pat bus sudėtinga – naktį vakariniuose rajonuose sulauksime šlapdribos ir lietaus, o dieną šie mišrūs krituliai kris jau daug kur.

Be to nerims ir pietų, pietvakarių krypties vėjo gūsiai – jie daug kur sieks 15–20 m/s greitį.

Temperatūra naktį svyruos tarp 0–4, o dieną – tarp 1–6 laipsnių šilumos.

Pirmadienio naktį vakariniuose rajonuose pasirodys pragiedruliai. Dieną šiaurės vakariniuose rajonuose numatomi trumpi krituliai, daugiausia tai bus nedidelis lietus, šlapdriba. Dėl to naktį kai kur formuosis plikledis.

Šiaurės vakariniuose rajonuose pietvakarių vėjo gūsiai sieks 15–20 m/s greitį.

„Vėjai visą laiką bus pietų, tai kažkokio šalto oro nėra, bet vis tiek tokia švelniai neigiama temperatūra jau šį kartą gali būti Žemaitijoje, o rytiniai rajonai bus su teigiama temperatūra“, – aiškina I. Marcinonienė.

Taigi temperatūra naktį svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 4 šilumos, o dieną pasieks 1–5 laipsniai šilumos.

Antradienį vėl pateksim į ciklonų įtaką, nurodo sinoptikė. Daug kur numatomi krituliai, daugiausia – nedideli, vyraus šlapdriba, sniegas.

Naktį ir rytą vėl daug kur formuosis plikledis.

Temperatūra naktį svyruos nuo 3 laipsnių šalčio iki 2 šilumos, o dieną bus 0–4 laipsniai šilumos.

Daugiau apie orus – specialioje LRT.lt skiltyje.

Skaityti visą pranešimą