Meteorologas: „islandišką vasarą“ pakeis Estijai būdingi orai

Prieš 1 metus 81

Šiandien šalį merkęs lietus jau rytoj turėtų pereiti į kitą fazę – jo sulauksime trumpesnio ir ženkliai mažesnio kiekio. Meteorologo Silvestro Dikčiaus teigimu, į Lietuvą atėjusi šiaurės Europos šalims būdinga vasara užsibus bent iki šios savaitės pabaigos. Karštų orų mėgėjams meteorologas LRT RADIJO eteryje siunčia blogą žinią – artimiausią savaitę aukštos temperatūros nebus fiksuojamos, o tokios karščio bangos, kokią turėjome birželio pabaigoje, sulauksime tik rugpjūtį.

Jei vėsesnius ir lietingus vasaros orus vadiname „lietuviška vasara“, tai šios dienos orus galėjome drąsiai praminti „islandiška vasara“, juokiasi S. Dikčius. Išties, didžiojoje šalies dalyje šiandien lietaus tikrai netrūko. Vis tik pirmasis liepos dešimtadienis, anot meteorologo, statistiškai buvo šiltesnis už ankstesnių metų vidurkį.


„Vienu laipsniu buvo šilčiau. Tai vieno laipsnio anomalija yra gana ženkli. Liepos pradžia tikrai buvo šilta ir net karšta. O štai antrasis liepos dešimtadalis, panašu, bus ženkliai vėsesnis. Kaip ir buvo prognozuota, šią vasarą labiau kaista ir kais Pietų bei Vakarų Europa. Tai ir dabar ten to karščio netrūksta. Šią savaitę Prancūzijoje termometrai rodo ir rodys iki 38 laipsnių karštį. Net Anglijoje temperatūra turėtų kilti iki 32 laipsnių. Ispanijoje svilina 40 laipsnių karštis. Antroje šios savaitės pusėje tas 40-ties laipsnių karštis persikels į Šiaurės Italiją ir Balkanus. Tikėjomės, kad dalis to karščio pateks ir į Lietuvą, tačiau sulaukėme ciklonų iš Vakarų. Tie ciklonai neleis karščiui pasiekti mūsų šalies. Panašu, kad bent jau liepą Lietuvoje įsigalės labiau lietuviška vasara. Pasitaikys šiltesnių dienų, gal ir karštesnių, bet kad užgriūtų tokie karščiai, kokius turėjome birželio pabaigoje, greičiausiai taip nebus. Ilgalaikės prognozės rodo, kad didesnė šiluma į Lietuva atkeliaus tik rugpjūtį“, – sako S. Dikčius.

Artimiausiomis dienomis lis mažiau ir trumpiau, bus vidutiniškai šilta. Trečiadienio naktį daug kur prognozuojamas lietus, vietomis, daugiausia vakariniuose rajonuose, smarkus. Pūs šiaurinių krypčių, 9–14 m/s, kai kur gūsiai 15–20 m/s, pajūryje iki 23 m/s, vėjas. Nakties oro temperatūra svyruos nuo 11 iki 16 laipsnių. Tik pajūryje turėtų išsilaikyti ne žemesnė kaip 18 laipsnių šiluma. Dieną vietomis, daugiausia Vakarų Lietuvoje, palis. Pūs besikeičiančios krypties, 8–13 m/s, vėjas. Termometro stulpeliai kils nuo 17 iki 22, o kai kuriose šiaurinių ir centrinių rajonų vietovėse – iki 24 laipsnių.

„Šilčiau bus ten, kur labiau pragiedrės, – sako meteorologas. – Kritulių sulauksime tikrai mažiau, oras nebus toks vėsus kaip šiandien, tad iš tos „islandiškos vasaros“ pereisime į estiškąją. Beje, reikia pabrėžti, kad mūsų klimatas nuo Latvijos, o juo labiau nuo Estijos gerokai skiriasi. Jei mes sulaukiame tokių karščio bangų vasarą ne kartą, tai Estijoje jie būtų absoliučiai rekordiniai – ten 30 laipsnių yra gerokai rečiau pasitaikanti oro temperatūra.“

Ketvirtadienio naktį daugiausia šiaurės rytiniuose rajonuose, dieną daug kur trumpai palis, kai kur galima perkūnija. Pūs pietvakarių, vakarų, 8–13 m/s, vietomis gūsiai 15–17 m/s, vėjas. Oro temperatūra naktį kris iki 10–15, pajūryje – iki 16–18 laipsnių. Dieną tesušils nuo 18 iki 23 laipsnių.

Penktadienio naktį daugiausia vakariniuose, dieną daugelyje rajonų numatomi trumpi lietūs, kai kur su perkūnija. Pūs vakarų, pietvakarių, 8–13 m/s, pajūryje gūsiai 15–17 m/s, vėjas. Naktis bus gaivi – atvės iki 10–15 laipsnių. Dieną termometro stulpeliai kils dar labiau nenoriai – vos nuo 16 iki 21 laipsnio.

Šeštadienio naktį vietomis, dieną daug kur prognozuojami trumpi lietūs, kai kur lydimi perkūnijos. Vėjas naktį pietvakarių, vakarų, 7–12 m/s, dieną vakarų, šiaurės vakarų, 9–14 m/s, pajūryje gūsiai iki 16 m/s. Naktį dar labiau atvės – termometro stulpeliai kris iki 9–14 laipsnių. Dienos oro temperatūra nesiskirs nuo penktadienio ir sieks vos 16-21 laipsnį.

Sekmadienio naktį vietomis, dieną daug kur trumpai palis, kai kur galima perkūnija. Pūs vakarų, šiaurės vakarų, 8–13 m/s, vėjas. Prognozuojama dar vėsesnė naktis – nuo 8 iki 13 laipsnių. Dienos oro temperatūra išliks tokia pati, kaip ir pastarųjų dienų – nuo 16 iki 21 laipsnio. „Tikrai pasijaus tokia „estiška vasara“. Savaitgalio orai nebus šilti“, – sako meteorologas S. Dikčius.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Orų prognozės su sinoptiku S. Dikčiumi klausykitės ir stebėkite radijo bei televizijos įrašuose.

Parengė Vismantas Žuklevičius.


Skaityti visą pranešimą