Meteorologas Dikčius: įsitvirtins „lietuviškos vasaros“ orai – netrūks kritulių, termometro stulpeliai nekils aukščiau 25 laipsnių

Prieš 1 metus 87

Visą ateinančią savaitę sulauksime daugiau ar mažiau kritulių, sausiems išlikti pavyks sunkiai, LRT RADIJUI sako meteorologas Silvestras Dikčius. Pasak jo, mūsų šalyje įsitvirtins vadinamoji lietuviška vasara, o tai reiškia, kad ir toliau tęsis drėgni ir maloniai šilti orai – kaitra ir karštis į mūsų šalį bent jau artimiausią savaitę tikrai negrįš.

Liepos 6-ąją dauguma šalies rajonų sulaukė gausių kritulių. Pasak S. Dikčiaus, sostinėje Valstybės dieną iškrito net pusė viso mėnesio normos kritulių. „Liepos 6-ąją į Lietuvą, kartu su gausiais krituliais, atkeliavo ir ryškus atvėsimas, kuris, beje, įsitvirtins mūsų krašte tam tikrą laiką. Vadinamoji lietuviška vasara lems ir savaitgalio orus – netrūks kritulių ir nebus labai šilta“, – tikina meteorologas.


Rytoj, šeštadienį, daugelyje šalies rajonų numatomas lietus. Pasak S. Dikčiaus, lietų vietomis lydės ir nugriausianti perkūnija. „Tiesa, prie jūros šeštadienį lietaus tikimybė bus maža, – geromis žiniomis poilsiaujantiesiems prie jūros dalinasi pašnekovas. – O visoje kitoje Lietuvoje arba dienos metu, arba vakare trumpalaikis lietus tikrai turėtų pasitaikyti. Pūs apysmarkis vėjas. Naktį oras atvės iki 10-15 laipsnių, o dieną sušils nuo 19 iki 24 laipsnių.“

Sekmadienį prognozuojama kiek mažiau lietaus, tačiau krutuliai vis tiek žemę laistys didesnėje šalies teritorijoje. Anot meteorologo, daugiau lietaus sulauksime sekmadienio dieną. Naktis turėtų būti sausesnė. „Vėlgi gali nugriaudėti perkūnija. Naktį išliks 10-15 laipsnių oro temperatūra, o dieną šils nuo 18 iki 23 laipsnių“, – sekmadienio orus apžvelgia S. Dikčius.

Kitos savaitės pradžia taip pat nestokos kritulių. Pirmadienio dieną į Lietuvą atkeliaus gausesnių lietų kupini debesys. „Toliau tęsis taip vadinama lietuviška šiluma – pirmadienį šils iki 20-25 laipsnių. Gal jau esame pripratę ir prie 30-ties laipsnių karščio, tačiau tokia temperatūra Lietuvos klimatui yra anomalija, – primena meteorologas. – Kai kur lietų ir vėl lydės perkūnija.“

Antradienį Lietuvą pasieks labiau ištisiniai lietūs, sako S. Dikčius. „Bus debesuota, tad ir naktis prognozuojama šiltesnė – nuo 12 iki 17 laipsnių. Tačiau diena bus vėsesnė – šils vos iki 17-22 laipsnių“, – drėgnus ir gan vėsius orus prognozuoja meteorologas.

Kitos savaitės viduryje orai nesikeis. Pasak S. Dikčiaus, lietingos turėtų būti ir kitos dienos. „Panašūs orai laikysis visą kitą savaitę – tarpais su lietumi, o dienos vidutiniškai šiltos“, – trumpai orų savaitės prognozę užbaigia meteorologas S. Dikčius.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Orų prognozės su sinoptiku S. Dikčiumi klausykitės radijo įraše.

Parengė Vismantas Žuklevičius.


Skaityti visą pranešimą