Meteorologas apžvelgė savaitės orus: atbundančią gamtą kone kasdien laistys lietus

Prieš 1 metus 56

„Ši šiluma ankstyva, <...> bus dar visko“, – pavasariškus pastarųjų dienų orus komentuoja meteorologas Silvestras Dikčius. Anot jo, artimiausiomis dienomis vyraus kiek vėsesni ir lietingesni orai, tačiau lauke itin nemalonu nebus – pasitaikys saulės, o ir temperatūra nekris drastiškai.

Pirmadienis šiaurės pusrutulyje – pavasario lygiadienis, o tai reiškia, kad dienos ir nakties trukmė susilygino ir nuo šiol iki pat Joninių dienos šalyje ilgės. Tuo pačiu, lygiadienis žymi astronominio pavasario pradžią. Nors S. Dikčius pabrėžia, kad tiek kalendorinis, tiek astronominis pavasaris nėra tas pats, kas meteorologinis, lygiadienis reiškia, kad saulės Lietuva gaus daugiau.

„Meteorologiškai žiūrint, šiek tiek prieš lygiadienį [Saulės] spinduliuotės balansas Lietuvoje tampa teigiamas, tai reiškia, kad šiluma, kurią Žemė gauna, jos sukaupia jau daugiau negu prieš tai beveik pusę metų trukusį šaltą ir tamsų laikotarpį. <...> Žengiame vis labiau į tą tikrą pavasarį“, – LRT TELEVIZIJOS laidai „Labas rytas, Lietuva“ teigia S. Dikčius.

S. Dikčius pataria pavasario ženklų dairytis ir gamtoje.

„Per šią savaitę pamatysime ir daugiau ženklų gamtoje, kad kažkur pietiniuose šlaituose žolė pradės žaliuoti, ankstyvi pumpurai vis labiau skleisis“ – teigia meteorologas.

Anot jo, tokia šiluma nors ir ne rekordinė, nėra visiškai įprasta kovo pabaigai ir labiau primena balandžio antrą pusę.

„O tai reiškia, kad ir toliau turėsime įprastą mūsų platumai ir Lietuvai orų bangavimą“, – prognozuoja pašnekovas ir iškart priduria, kad ši savaitė jau bus vėsesnė ir drėgnesnė, nors šilumos vis tiek netrūks.

Pasak meteorologo, skėčiai šią savaitę bus reikalingi, nes praktiškai kasdien vienur ar kitur palis.

Trečiadienio naktį vietomis, pragiedrėjus, temperatūra gali nukristi iki 1 laipsnio šalčio, kai kur galimas plikledis.

Ketvirtadienį ir penktadienį šils iki 8-13 laipsnių šilumos, o šeštadienį temperatūra laikysis panaši, tačiau turėtų būti mažiau kritulių.

Sekmadienį taip pat bus gana sausa, tačiau atvės – šils viso labo iki 5-10 laipsnių šilumos.

Vis dėlto, nors ši savaitė ir turėtų būti drėgnoka, meteorologas ramina – netgi lietingos dienos bus malonesnės.

„Pavasaris išsiskiria tuo, kad lietaus pobūdis nebe toks, kaip rudenį. Lietūs dažniau būna trumpi. Net jeigu ir drėgnesnė diena, vis tiek kartas nuo karo gali pasirodyti saulė“, – akcentuoja S. Dikčius.

Kita savaitė turėtų atnešti vėsesnius orus. Pasak S. Dikčiaus, temperatūra gali būti netgi truputį žemesnė nei įprasta.

Daugiau – specialioje LRT.lt orų skiltyje.

Visą orų prognozę su S. Dikčiumi žiūrėkite laidos įraše.

Skaityti visą pranešimą