Memorialas sovietų kariams Klaipėdoje turėtų pastebimai keistis: siūlo atsisakyti kardo, karių grupės ir penkiakampės žvaigždės

Prieš 2 metus 153

Gali būti, kad kitąmet gegužės 9-ąją minintys uostamiesčio rusakalbiai rinksis jau prie gerokai kitaip nei dabar atrodančio memorialo sovietų kariams. Lietuvoje kilus idėjai demontuoti sovietinę armiją šlovinančius paminklus, dėl uostamiestyje esančio memorialo likimo diskutavo specialiai tam suburta ekspertų grupė, kuri jau baigė darbą ir miesto valdžiai siūlo pašalinti memorialo centre esantį kardą, taip pat bronzinių karių grupę ir penkiakampę raudoną žvaigždę.

Paskutinis ekspertų darbo grupės posėdis įvyko penktadienį. Nors diskusijų dėl to, ką reikėtų daryti su memorialu sovietiniams kariams, prie kurio gegužės 9 d. įprastai gausiai renkasi ir Pergalės dieną mini Klaipėdos rusakalbiai, būta įvairių, specialistams pavyko suformuoti vieningą nuomonę ir miesto valdžiai pateikti rekomendacijas.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, kuris ir vadovavo darbo grupei, pastebėjo, kad su memorialu susiję klausimai yra labai jautrūs, o laiko į šiuos klausimus atsakyti, buvo skirta nedaug – specialistai dirbo nuo balandžio 25 d.

„Nepaprastas laikas, matyt, reikalauja nepaprastų sprendimų. Mūsų rekomendacijos aiškios, bet turi tam tikras sąlygas. Jeigu skaityti vien tai, ką mes siūlome demontuoti, gali pasirodyti gana drastiškos rekomendacijos, tam tikros visuomenės dalies nesuprastos ar pan., bet skaitant in corpore mes paaiškiname savo motyvus“, – netrukus po paskutinio darbo grupės posėdžio LRT.lt sakė V. Juška.

Ekspertai miesto valdžiai siūlo pašalinti bronzinę trijų karių grupę, kalaviją, taip pat demontuoti memorialo priešakyje, centre esančią penkiakampę raudoną žvaigždę su vadinamos amžinosios ugnies įrenginiu, kuris jau ilgokai neveikia.

„Ir šiuo metu yra pasikeitęs Lietuvos Respublikos Administracinių nusižengimo kodeksas ir ta sovietinė, raudona, penkiakampė žvaigždė, tuo pagrindu sudarytas simbolis ir įrenginys šiuo metu yra viešai demonstruojamas. Tai laikoma administraciniu nusižengimu. Vertinome šį objektą dabartinio įstatymo prizmėje. Tai siūlome nuimti. Jis prarado savo funkciją ir neatitinka teisės aktų“, – sakė pašnekovas.

Tiesa, akcentuojama, kad neturėtų būti liečiami palaidotų karių palaikai, taip pat siūloma išsaugoti plokštes su jų pavardėmis, kariniais laipsniais.

„Nebent ateityje būtų pertvarkomas šitas memorialas. Tas momentas dėl memorialo pertvarkymo ir naujos kokybės suteikimo, mano galva, labai svarbus ir mūsų grupė akcentuoja būtinybę. Desovietizacija nesibaigia nuėmus kelis objektus. Apskritai, turėtų būti išspręstas šio memorialo klausimas, perprojektuojant, suteikiant naują architektūrinę kokybę, surengus architektūrinį konkursą ir su visa derama pagarba palaidotiems kariams. Mūsų darbo grupės nuostata buvo, kad taip pat ir tie kariai yra Antrojo pasaulinio karo aukos, tik vėliau tas propagandinis naratyvas aplipdė herojiškumo aureole“, – dėstė V. Juška.

Tiek demontuotą kardą, tiek bronzinių karių grupę siūloma nuimti taip, jog vėliau būtų galima perduoti muziejui.

Lietuvai išsiuntus Rusijos ambasadorių ir iš Maskvos atšaukus savąjį, idėją atlikti ir dar vieną „apsivalymo“ žingsnį – demontuoti sovietinę armiją šlovinančius paminklus iškėlė žurnalistas, rašytojas, visuomenės veikėjas Andrius Tapinas.

Skaityti visą pranešimą