Meilės dieną šventusi Kauno savivaldybė darbus atliko anksčiau nei suformino sutartis

Prieš 1 metus 101

Vasario 14-ąją Kauno gatvėmis kursavo romantiškai išpuoštas 14-ojo maršruto troleibusas, tačiau šventinę nuotaiką kauniečiams sukurti užsimojusi Kauno miesto savivaldybė uždelsė atlikti svarbią užduotį. Ji troleibuso puošybos darbus atliko anksčiau, nei sudarė viešųjų pirkimų sutartį.

Didžiąją dalį Kauno apjuosiantis 14 maršruto troleibusas, šv. Valentino dieną kursavo nuo Islandijos plento pro centrą ir Geležinkelio stotį, o troleibusų keleivių laukė saldūs siurprizai bei gyva muzika.

Darbus atliko anksčiau, nei sudarė sutartį

Kaip parodė viešai prieinami duomenys, šventinę nuotaiką Kauno savivaldybė kūrė ne visai korektiškai. Rausvomis širdelės troleibusą savivaldybė išpuošė dar vasario 13-ąją ar anksčiau ir apie tai pranešė savo socialinių tinklų paskyrose, o „Viešojo transporto priemonės apipavidalinimo paslaugų pirkimą” Kauno miesto savivaldybės administracija atliko tik vasario 14-ąją.

Pirmiausiai buvo sudaryta sutartis dėl dekoravimo paslaugų Šv. Valentino projektui pirkimo. Ji sudaryta anksčiausiai, vasario 13 dieną su įmone „Ponas Balionas”, jos vertė 629 eurai.

Valentino dieną, kuomet nuo ankstyvo ryto miesto gatvėmis jau riedėjo išpuoštas troleibusas, sudaryta sutartis su dviem muzikos atlikėjais už 1020 eurų, taip su  įmone „Be pavadinimo”, kuri atliko troleibuso apklijavimo paslaugą. Darbų vertė 1603 eurai.

Pažymima, kad įprastai įmonių, o tuo labiau biudžetinių įstaigų praktikoje taikoma formulė, kuomet pirmiausiai sudaromos sutartys ir tik tuomet vykdomi darbai. Tiesa, kaip rodo Kauno miesto savivaldybės praktika šiuo atveju, darbai buvo atlikti pirmiau nei suformintos žodinės sutartys, tad galima daryti prielaidą, kad savivaldybė, vykdžiusi šį reklaminį projektą, iš anksto sutarė su dalyviais ir tik vėliau tai įformino sutartimis.

Savivaldybės pozicija: šventės idėja kilo ekspromtu

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune” teigė Kauno miesto savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Visockienė, dėl troleibuso apipavidalinimo buvo sutarta dar anksčiau, žodiniu būdu, bet sutarties sudarymo data Viešųjų pirkimų portale vis tiek nesutampa.

„Šventinio troleibuso apipavidalinimo paslauga buvo nupirkta apklausos (žodžiu) būdu. Apipavidalinti tūkstančius kauniečių sužavėjusį troleibusą su paslaugos teikėju sutarta vasario 12 dieną, o apklausos pažyma įforminta vasario 14 dieną”, – teigė G. Visockienė.

Pasiteiravus, ar pirmiausia darbai neturėtų būti įforminti, o tik po to atlikti, G. Visockienė atviravo, kad šventės idėja kilo kone ekspromtu.

„Tikrai, taip. Tiesiog šis atvejis išskirtinis, nes idėja papuošti troleibusą kilo likus vos kelioms dienoms iki Valentino dienos”, – atviravo G. Visockienė.

Pagal Viešųjų pirkimų įstatymą (VPĮ), žodinės sutarties duomenis galima skelbti vieną kartą per ketvirtį – per 15 kalendorinių dienų ankstesniam ketvirčiui pasibaigus apie per jį žodžiu sudarytas sutartis (tačiau išlieka galimybė skelbti ir anksčiau).

Skaityti visą pranešimą