Mamoms prakalbus apie galimą smurtą prieš vaikus Kauno darželyje, policijos verdiktas – pažeidimų nerado

Prieš 1 metus 54

Dvi kaunietės mamos vasario pabaigoje su LRT.lt pasidalijo istorijomis apie galimą smurtą prieš vaikus Kauno lopšelyje-darželyje „Bitutė“. Pasak jų, nerimą sukėlė pasikeitęs vaikų elgesys. „Ji man sako, aš tave mušiu, ir pradėjo smaugti, paskui ranką spausti. <...> Paklausiau, kas tau taip daro, ji sako, kad teta“, – tąkart pasakojo mama Skaistė. Paviešinus šią istoriją tyrimo ėmėsi vaiko teisių gynėjai ir teisėsauga. Kauno policija LRT.lt  nurodė, kad darželyje pažeidimų nenustatyta, o informacija apie smurtą – nepasitvirtino. 

Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (Kauno AVPK) nurodė, kad tiriant įvykio aplinkybes apklaustas ugdymo įstaigos personalas ir kiti susiję asmenys, bendradarbiauta su Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT).

„Policijos pareigūnai, tikslindami įvykio aplinkybes, apklausė ugdymo įstaigos personalą ir pažeidimų nenustatyta, smurtas nepasitvirtino“, – komentare LRT.lt nurodė Kauno AVPK.

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Andželika Vežbavičiūtė teigė, kad kalbėjosi su tėvais, tačiau apie netinkamą elgesį pasisakė tik vienas.

„Reaguodami į gautą informaciją apie galimai netinkamą personalo elgesį ikimokyklinėje įstaigoje, aiškinomės, ar šeimoms bei vaikams yra reikalinga pagalba. Apie galimai netinkamą personalo elgesį su vaiku pasisakė vienas iš tėvų. Po pokalbio su kitais tėvais, išklausius vaikų nuomonę, pagalbos vaikams poreikio nenustatėme“, – sakė ji ir pridūrė, kad informacija buvo perduota policijos pareigūnams.

Pasak jos, bendradarbiaujant su miesto Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistais pateiktos prevencinių priemonių rekomendacijos, o darželio bendruomenė paskatinta kylančius sunkumus spręsti iškart ir atvirai.

„Svarbu pastebėti, kad minimu atveju aiškinomės prieš kurį laiką galimai nutikusius įvykius“, – pridūrė A. Vežbavičiūtė.

LRT.lt pabandė dar kartą susisiekti su lopšelio-darželio administracija, tačiau, kaip ir anksčiau, to padaryti nepavyko nei telefonu, nei el. paštu.

Įtarimų sukėlė pasikeitęs vaikų elgesys

LRT.lt primena, kad kaunietė Samanta vasario pabaigoje socialiniame tinkle „Instagram“ pasidalijo istorija apie galimai prieš vaikus naudojamą smurtą Kauno lopšelyje-darželyje „Bitutė“, liūdnai pagarsėjusiame 2016-aisiais, kai į ligoninę pakliuvo darželyje raminamaisiais vaistais apnuodytas dvimetis.

Po šio skandalo prabėgus keleriems metams Kauno lopšeliui-darželiui „Bitutė“ tėvai pažėrė naujų kaltinimų. Jie įtarė, kad prieš vaikus gali būti smurtaujama. Tąkart su LRT.lt savo istorijomis dalijosi dvi kaunietės mamos.

Vienai jų, Samantai, įtarimų sukėlė darželį lankyti pradėjusios dukros elgesys.

„Pavyzdžiui, mano vaikas niekada nežinojo, ką reiškia žodis sprandas <...>. Ji ateina namo po darželio ir man sako: man (neminėsiu vardo tos auklėtojos) davė per sprandą.“ Ji pridūrė, kad tąkart paprašyta parodyti, apie kurią kūno vietą kalba, dukra tiksliai parodė sprandą. Mama pagalvojo, kad galbūt vaikas visa tai išsigalvojo, tačiau bėgant laikui įspėjančių ženklų atsirado ir daugiau.

„Mušiu“, „tave mušiu“, „eik į kampą“ – tokių frazių iš namo sugrįžusios dukros girdėdavo Samanta. Pasak jos, nieko panašaus namuose vaikas nėra girdėjęs, visa tai parsinešė ir darželio. Be to, pasakojo ji, dvimetė vis užsimindavo, kad mušami ir kiti vaikai.

Kita LRT.lt kalbinta mama Skaistė dalijosi panašia patirtimi. Pasak jos, pradėjusi lankyti Taikos pr., Kaune, įsikūrusį vaikų darželį dukra pasikeitė: „Atėjom į darželį, ta adaptacija... Mes atsiimdavom ją mieguistą, aš galvodavau, kad tiesiog daug verkė. Vieną kartą, kitą kartą... Sakau, čia kažkas negerai, bet mane nuramino aplinka, kad negali taip būti. Mes net nežinojom apie tą incidentą (skandalą dėl vaikų svaiginimo psichotropinėmis medžiagomis – LRT.lt).“

Kaip ir Samantos atveju, Skaistės dukros žodyną papildė agresyvūs žodžiai: „Ji man sako, aš tave mušiu, ir pradėjo smaugti, paskui ranką spausti. <...> Paklausiau, kas tau taip daro, ji sako, kad teta“, – pasakojo mama ir pridūrė, kad vėliau dukra darželyje parodė kelias „tetas“, kurios ją skriaudžia.

Plačiau šia tema skaitykite:

Skaityti visą pranešimą