LRT trumpai. Tarptautinį skandalą sukėlę Remigijaus Žemaitaičio pasisakymai – kas ir kaip vyko?

Prieš 11 mėnesius 100

Atgarsiai dėl Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio pasisakymų apie žydus ir Izraelį nusirito ir per Atlantą. Portalas LRT.lt paaiškina, kaip kilo skandalas ir kokių reakcijų sulaukta.

Skandalas dėl partijos „Laisvė ir teisingumas” atstovo Seime R. Žemaitaičio pasisakymų užvirė savaitės pradžioje, politikui socialiniame tinkle paskelbus žydus niekinantį įrašą.

LRT TRUMPAI

  • R. Žemaitaičio pasisakymai sukėlė pasipiktinimą ir Lietuvoje, ir už jos ribų.
  • Tyrimą pradėjo Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija.
  • R. Žemaitaitis atsiprašyti kol kas neketina.

„Pasirodo, be Putino dar vieni gyvuliai atsirado Pasaulyje – IZRAELIS. Vienas su tankais mokyklas griauna, kitas su traktoriais!” – socialiniame tinkle rašė R. Žemaitaitis.

Taip Seimo narys sureagavo į žinią, kad, Izraeliui nugriovus palestiniečių mokyklą, šalis sulaukė ES priekaištų.

„Po tokių įvykių nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką”, – pridūrė R. Žemaitaitis.

Šis jo įrašas iš socialinių tinklų dingo. Savo auditorijai politikas teigė ne pats pašalinęs įrašą, o esą jis buvo išimtas paties feisbuko.

Negana to, politikas savo žodžių išsižadėti ir atsiprašyti, panašu, neketina. Portalui LRT.lt komentuodamas kilusį pasipiktinimą, jis sakė: „Vienas barbaras gyvena Rusijoje, dabar, pasirodo, Izraelis yra barbarai.“

Tarptautinės reakcijos

Tokie parlamentaro žodžiai netruko sulaukti tarptautinės reakcijos. Dar pirmadienį griežtai sureagavo Izraelio ambasada Lietuvoje. Ambasada tokius žodžius vadino antisemitiniais ir teigė, kad R. Žemaitaitis „siekė legitimuoti antisemitines nuostatas bei susidorojimą su žydais“.

Į tokį Seimo nario pasisakymą sureagavo Izraelio ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein.

„Griežtai smerkiame tokį Seimo nario komentarą ir visas antisemitizmo bei neapykantos formas“, – pažymėjo ambasadorė Hadas Wittenberg Silverstein.

Vėliau dėl R. Žemaitaičio išsakytų minčių socialinėje erdvėje sureagavo ir Vokietija. Šios šalies ambasada išplatino pranešimą, kuriame teigia esanti „pasibaisėjusi ir pasibjaurėjusi antisemitiniu nuokrypiu“.

Į R. Žemaitaičio žodžius sureagavęs JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas tvirtino, kad antisemitizmas neturėtų būti pateisinamas.

Į įžeidžius Lietuvos parlamentaro išsireiškimus sureagavo ir Nyderlandų ambasadorius Lietuvoje Jackas Twissas.

„Galima kritikuoti Izraelį, Lietuvą, Nyderlandus ar bet kurią kitą šalį. Tačiau antisemitinis šlamštas yra nepriimtinas. Reiškiu visišką solidarumą su žydų bendruomene“, – tviteryje rašė J. Twissas.

Reakcijos Lietuvoje

Ne ką mažiau reakcijų į skandalingus R. Žemaitaičio pareiškimus skambėjo ir iš Lietuvos politikų. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad R. Žemaitaitis turi turi atsakyti už savo komentarą.

„Izraelio veiksmus dėl nugriautos mokyklos prilyginti Putino karui Ukrainoje ir tokiame kontekste ištraukti lietuviško buitinio antisemitizmo pavyzdį, taip pademonstruojant nepagarbą tiek Lietuvos, tiek viso pasaulio žydams, yra išskirtinis akibrokštas“, – sakė ji.

Į tarptautines reakcijas sukėlusius Remigijaus Žemaitaičio žodžius apie Izraelį ir žydus sureagavo ir prezidentas Gitanas Nausėda.

„Tokie neatsakingi pareiškimai kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje ir dvišaliams santykiams“, – prezidento G. Nausėdos poziciją Eltai perdavė patarėjas Tomas Beržinskas.

R. Žemaitaičio žodžius komentavo ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mane šokiruoja R. Žemaitaičio antisemitiniai pareiškimai ir žmogiškai pikta, kad parlamentarui trūksta adekvatumo ir supratingumo. Tokiam elgesiui negali būti jokio pateisinimo. Viliuosi, kad prokuratūra netrukus ištirs galimai neapykantą skleidžiantį R. Žemaitaičio įrašą. Labai apgailestauju dėl šios situacijos“, – teigė jis.

Ėmėsi tyrimo

Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorai antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neapykantos skatinimo bei kurstymo.

„Tyrimas pradėtas įvertinus Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtą įrašą, kuriame gali būti įžvelgiamos antisemitizmo ir neapykantos skleidimo formos“, – teigiama antradienį išplatintame prokuratūros pranešime.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tyrimą pradėjo ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK), gavusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos skundą, kurį pasirašė ir Liberalų sąjūdžio bei Laisvės frakcijų vadovai, taip pat dėl to buvo gautas piliečio skundas.

Skaityti visą pranešimą