LRT trumpai. Seksualiniai santykiai su sutikimu: ką tai reiškia ir kaip tai veiktų

Prieš 1 metus 63

Ketvirtadienį grupė Seimo narių įregistravo Baudžiamojo kodekso pataisas, kurios nurodytų, kad, norint lytiškai santykiauti, turėtų būti aiškiai išreikštas laisvanoriškas sutikimas. Portalas LRT.lt paaiškina, ką tai reiškia.

Registruotos pataisos skamba taip: „Tas, kas grasindamas panaudoti smurtą, panaudodamas kitokią psichinę prievartą, pasinaudodamas asmens priklausomumu arba nesant kito žmogaus aiškiai išreikšto laisvanoriško sutikimo, privertė jį lytiškai santykiauti ar kitaip tenkinti lytinę aistrą su kaltininku ar kitu asmeniu, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.“

Tai reiškia, jei tokios pataisos būtų priimtos, prieš lytinius santykius turėtų būti aiškiai išreikštas sutikimas, kuris suprantamas kaip laisvanoriško pasirinkimo dalyvauti seksualiniuose veiksmuose išraiška žodžiu arba išoriškai pastebimu, nedviprasmišku elgesiu, kuris yra akivaizdus pagal konkrečią situaciją ir kontekstą.

Kaip nurodoma projekto aiškinamajame rašte, laisvanoriškas sutikimas suprantamas kaip sutikimas dalyvauti lytiniuose santykiuose ar kitokio pobūdžio seksualiniuose veiksmuose laisva valia.

Sutikimas nelaikomas laisvanorišku, jeigu:

- jis gautas naudojant psichologinį ir (ar) ekonominį smurtą,

- naudojamasi asmens priklausomumu,

- yra klystama dėl kito dalyvaujančio asmens tapatybės, veiksmo pobūdžio ir paskirties,

- sutikimas kyla iš kieno nors kito, o ne pačio asmens,

- pasinaudojama netikėtumu ar apgaule.

Anot projekto iniciatorės Seimo narės Morganos Danielės, toks modelis reikštų, kad aiškintumės nebe tai, ar auka priešinosi, tačiau tai, ar buvo duotas sutikimas lytiškai santykiauti. Viliamasi, kad tokie pakeitimai užtikrintų geresnę apsaugą seksualinio smurto aukoms.

Lietuva nebūtų pirmoji Europos šalis, priėmusi tokį reguliavimą – jis veikia Belgijoje, Kipre, Kroatijoje, Liuksemburge, Maltoje, taip pat Jungtinėje Karalystėje. Savo teisės aktus koregavo Vokietija, Airija, Islandija ir Švedija, Graikija, taip pat Danija ir Slovėnija bei Ispanija, o Nyderlandai tokią teisėkūros iniciatyvą svarsto šiuo metu.

Skaityti visą pranešimą