LRT trumpai. Ką tikrina pas kompensacijos prašančius gyventojus atvykę seniūnijų darbuotojai?

Prieš 1 metus 60

Pas asmenis, kurie kreipėsi šildymo kompensacijos, į namus gali pasiprašyti seniūnijos darbuotojas. Jo darbas – įvertinti į paramą pretenduojančio asmens gyvenimo sąlygas. Tiesa, ką konkrečiai darbuotojas vertins, nėra visiškai aišku. 

Kaip jau skelbė portalas LRT.lt, kompensacijos šildymui besikreipę gyventojai nustebo sulaukę žinios apie seniūnijos darbuotojų vizitą į jų namus. Paaiškėjo, kad seniūnijos darbuotojai turi teisę tikrinti tokių žmonių gyvenimo sąlygas, o jei gyventojai jų neįsileidžia, gresia netekti kompensacijos.

Apie tai daugiau galite skaityti ČIA.

Tačiau ką vertina į namus pas kompensacijos prašančius žmones atvykę seniūnijos darbuotojai? Kokios turi būti kompensacijos prašančio asmens gyvenimo sąlygos, kad prašomą paramą jie iš tikro gautų?

Portalas LRT.lt to paklausė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM). Tiesa, konkretaus kriterijų sąrašo gauti nepavyko.

„Kokios turi asmens gyvenimo sąlygos, kad jis galėtų pretenduoti į kompensaciją? Galbūt galite pateikti reikalavimų/sąlygų sąrašą?“, – portalas LRT.lt paklausė ministerijos.

Tačiau sąrašo ministerija nepateikė. SADM komentare rašo, kad ministerijos specialistų nuomone, prieš priimant sprendimą skirti piniginę socialinę paramą ar jos neskirti, visais atvejais labai svarbu tinkamai ir kompetentingai įvertinti, kokia informacija apie šeimą (asmenį) reikalinga ir iš kokių šaltinių ji bus surinkta.

„Asmenys, apie kuriuos renkama informacija, turi būti įtraukti į informacijos rinkimo procesą. Paramos gavėjas turi būti aiškiai informuotas, kokiu tikslu (dėl kokių priežasčių) jo gyvenimo sąlygos turi būti tikrinamos aiškinantis aplinkybes, turinčias įtakos nustatant teisę į piniginę socialinę paramą“, – dėstė ministerija.

Kaip nurodė SADM, savivaldybės administracija, teikdama piniginę socialinę paramą, turi teisę papildomai apklausti asmenis, kurie kreipiasi dėl piniginės socialinės paramos skyrimo ar gauna šią paramą, tikrinti jų pateiktus dokumentus ir reikalauti papildomų duomenų, įrodančių bendrai gyvenančių asmenų arba vieno gyvenančio asmens teisę į piniginę socialinę paramą.

Skaityti visą pranešimą