Ligoninės vadovas neigia, kad Kačerginės vaikų reabilitacijos skyrius bus uždarytas, tačiau apie ateitį kalba miglotai

Prieš 1 metus 55

LSMU Kauno ligoninės generalinis direktorius Albinas Naudžiūnas kategoriškai neigia viešoje erdvėje pasirodžiusią informaciją, kad daugiau kaip 60 metų Kačerginėje veikiantį vaikų reabilitacijos skyrių „Žibutė“, geriau žinomą kaip vaikų sanatorija, planuojama uždaryti ir perkelti į Kauną. Vis dėlto apie „Žibutės“ ateitį įstaigos vadovas kalba miglotai. „Ir jeigu pavyks pagerinti ir turėti pacientų gerą srautą, kad bus populiaru ir bus daug pacientų, tai tas klausimas net nebus keliamas“, – LRT.lt sakė jis.

LRT.lt jau anksčiau rašė, kad sausio 13-ąją į netikėtą susitikimą su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės administracijos atstovais, tarp kurių buvo ir generalinis direktorius A. Naudžiūnas, sukviesti „Žibutės“ darbuotojai išgirdo apie planus vaikų reabilitacijos skyrių iš ramaus Kačerginės miestelio perkelti į Kauną. Anot kalbintų darbuotojų, kada tiksliai tai įvyks susirinkime nebuvo pasakyta, tačiau paminėta, kad tokie procesai gali užsitęsti ir kelerius metus.

Kačerginės miestelio bendruomenė, prašydama „Žibutę“ išsaugoti, surinko apie 600 parašų, kreipėsi į Kauno rajono savivaldybę ir LSMU Kauno ligoninės dalininkus – Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM), Lietuvos sveikatos mokslų universitetą (LSMU).

Šia tema taip pat skaitykite:

Į gyventojų pagalbos prašymą sureagavo Kauno rajono savivaldybė. Kaip teigė meras Valerijus Makūnas, savivaldybė yra pasirengusi perimti Kačerginės „Žibutės“ sanatoriją ir pritaikyti ją visuomenės poreikiams. „Geriausiai tai būtų galima padaryti partnerystėje su LSMU Kauno ligonine“, – teigė jis.

LSMU Kauno ligoninės Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Saulius Tvirbutas anksčiau teigė, kad „jokių sprendimų dėl LSMU Kauno ligoninės vaikų reabilitacijos skyriaus „Žibutė“ priimta nėra.“

Ketinimus skyrių uždaryti paneigė ir SAM. Pakomentuoti situaciją LRT.lt paprašė ir kito įstaigos dalininko – LSMU.

„Žibutė“ reorganizuojama, bet iš Kačerginės iškelta nebus

Komentare LRT.lt LSMU Vidinės ir išorinės komunikacijos skyriaus vadovas Tautvydas Bulvičius priminė, kad po Respublikinės Kauno ligoninės ir Kauno klinikinės ligoninės sujungimo 2020-ųjų gegužės mėnesį dalininkų susirinkime buvo patvirtintos reorganizavimo sąlygos, kuriose numatyta, jog veiklą tęsianti LSMU Kauno ligoninė „pateiks siūlymus dėl procesų tobulinimo, teikiant kokybiškas ir savalaikes paslaugas pacientams, medicininių padalinių struktūros ir pareigybių sąrašų.“

„Atsižvelgiant į LSMU Kauno ligoninės pateiktus siūlymus, 2022-06-20 d. visuotiniame dalininkų susirinkime buvo pritarta LSMU Kauno ligoninės valdymo struktūrai, kurioje numatyta įkurti ir Vaikų ligų kliniką, veikiančią keletu adresų, o vaikų reabilitacijos skyrių „Žibutę“ (J. Zikaro g. 14, Kačerginė) 2023 m. numatyta reorganizuoti, siekiant paslaugų pacientams kokybės gerinimo bei racionalaus išteklių naudojimo bendrame LSMU Kauno ligoninės veiklų ir išteklių kontekste, o visi pakeitimai numatyti atlikti laikantis teisės aktų reikalavimų. Prie klausimų, susijusių su reorganizavimo procesais, dar bus grįžtama“, – nurodė T. Bulvičius.

Nei Kačerginės vaikų reabilitacijos skyrių valdanti LSMU Kauno ligoninė, nei viena iš jos dalininkų – SAM – apie reorganizaciją anksčiau neužsiminė.

LRT.lt paprašius patikslinti, kaip konkrečiai planuojama reorganizuoti skyrių ir ar tai susiję su jo perkėlimu į Kauną, universiteto atstovas nebeatsakė – paragino kreiptis į LSMU Kauno ligoninę.

Anot LSMU Kauno ligoninės atstovo S. Tvirbuto, minėtame dalininkų susirinkime buvo patvirtintas visų medicininių padalinių reorganizavimo planas.

„Pagal jį LSMU Kauno ligoninės Vaikų ligų klinikos Vaikų reabilitacijos skyrius „Žibutė“ jau ir yra Vaikų ligų klinikos sudėtyje. Apie „Žibutės“ likvidavimą ar perkėlimą į kitą adresą sprendimo nebuvo ir ligoninė dėl to į dalininkus nesikreipė“, – pabrėžė jis.

Darbuotojus išgąsdinusį susirinkimą vadina „diskusija“, aiškaus „ne“ neišgirdo

LRT.lt pavyko pasikalbėti su LSMU Kauno ligoninei vadovaujančiu A. Naudžiūnu, kuris planus perkelti vaikų reabilitacijos skyrių paneigė, tačiau apie „Žibutės“ ateitį kalbėjo miglotai. Jis patvirtino, kad birželį vykusiame dalininkų susirinkime buvo kalbėta apie medicininių padalinių apjungimą, tačiau jokių kalbų, anot jo, apie vaikų sanatorijos perkėlimą nebuvo.

Minėta reorganizacija susijusi ne su perkėlimu, o su Vaikų ligų klinikos, prie kurios jungiamas Vaikų ligų skyrius ir Vaikų poliklinika, taip pat Vaikų priėmimo, reanimacijos bei reabilitacijos skyriai, steigimu. Anot pašnekovo, visi šie skyriai – išskyrus Kačerginėje teikiamas vaikų reabilitacijos paslaugas – veiks po vienu stogu.

Ligoninės vadovas LRT.lt sakė, kad sausio 13-osios susirinkimas, taip išgąsdinęs darbuotojus, tebuvo „diskusija“, o kalbos apie Kačerginės vaikų sanatorijos perkėlimą – tik vienas iš pasiūlymų. Jis taip pat neigia žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, kad dėl įstaigos perkėlimo darbuotojai iš vadovų patiria spaudimą.

„Norai buvo labai paprasti ir geri – kaip pagerinti pagalbą vaikams“, – kalbėjo A. Naudžiūnas ir pridūrė, kad šiuo metu „Žibutės“ veiklos profilis gana siauras – teikiama pagalba vaikams, sergantiems diabetu, susiduriantiems su nutukimo problema, gyjantiems po traumų. Jis lygino, kad suaugusiems teikiama daugiau paslaugų, pavyzdžiui, reabilitacija po koronaviruso. Be to, svarstė jis, dirbti būtų paprasčiau, jeigu visos paslaugos būtų vienoje vietoje.

LRT.lt kalbintas A. Naudžiūnas taip pat pabrėžė, kad perkėlus „Žibutę“ darbuotojai nebūtų atleisti.

„Toks buvo vienas iš pasiūlymų jiems pagalvoti“, – tikino jis ir pridūrė susirinkimo metu pakvietęs darbuotojus atvykti „apsižiūrėti“ į Kauną – kur vietoje Geriatrijos skyriaus galėtų įsikurti „Žibutė“ – ir tada priimti sprendimą. Aiškaus „ne“ A. Naudžiūnas susirinkime sakė neišgirdęs.

LRT.lt paklaustas, ar apie 600 surinktų parašų nėra pakankamai aiškus atsakymas, pašnekovas svarstė, kad tai ne darbuotojų, o miestelio gyventojų parašai, kuriuos jis sieja su Kauno rajono savivaldybe ir artėjančiais rinkimais.

Tiesa, A.Naudžiūnas teigė išgirdęs rajono valdžios pažadą prisidėti prie „Žibutės“ renovacijos ir išsaugojimo bei sakė esąs pasiruošęs bendradarbiauti, tačiau pabrėžė, kad vieši mero V. Makūno pasisakymai – rinkiminės kampanijos dalis. Savivaldybės vadovas, anot jo, šį klausimą galėjo išspręsti kreipdamasis tiesiai į LSMU Kauno ligoninės vadovus.

Kalbas apie uždarymą neigia, bet ir apie ateitį kalba miglotai

Paklaustas, ar nėra taip, kad planus uždaryti Kačerginės vaikų sanatoriją atideda tik dėl kilusio šurmulio, kuriam nurimus galiausiai „Žibutė“ bus iškelta į Kauną, A. Naudžiūnas atsakė: „Mano kaip vadovo, kaip žmogaus, kaip ilgamečio gydytojo noras, kad būtų teikiama efektyviai pagalba. Ir jeigu pavyks pagerinti ir turėti pacientų gerą srautą, kad bus populiaru ir bus daug pacientų, tai tas klausimas net nebus keliamas.“

O jeigu, pavyzdžiui, po metų paaiškės, kad pacientų srautas nepadidėjo? Konkrečiai į šį klausimą pašnekovas neatsakė, tačiau svarstė, kad šiuo metu spręsti, kas bus po metų ar kelerių, negalima. Vis dėlto jis pabrėžė, kad artimiausiu metu vaikų reabilitacijos skyrius iš Kačerginės iškeltas nebus.

„Atsakingai pareiškiu, kad toks variantas nenumatytas ir net tas pasikalbėjimas prie kavos (sausio 13 d. vykęs susirinkimas su darbuotojais, – LRT.lt) buvo kaip siūlymas, tiesiog gal žmonės ne taip suprato <...>“, – sakė A. Naudžiūnas ir pabrėžė, kad žiniasklaidoje pasirodžiusios kalbos apie galimą mobingą – jį žeidžiantis melas.

„Vakar ilgai kalbėjausi su vedėja, kuri grįžo po 10 mėnesių biuletenio ir ji irgi sako, kaip taip galima kalbėt apie kažkokį mobingą. Ir dar iš manęs, kad būtų... Nežinau, gal jie patiria iš kažko kito, bet lyg tai irgi ne. Tikrai tokių dalykų nėra. Išvis mes savo įstaigoj tokių dalykų netoleruojam“, – trečiadienį LRT.lt sakė LSMU Kauno ligoninės vadovas.

Paklaustas, galbūt norėdamas nuraminti darbuotojus Kačerginės vaikų reabilitacijos skyriaus darbuotojus aplankys darkart, A. Naudžiūnas paaiškino su skyriaus vedėja sutaręs, kad tai ji atstovaus LSMU Kauno ligoninės administracijai, tačiau čia pat pridūrė: „Žinoma, nuvyksiu pasikalbėti, mano pareiga kalbėtis su žmonėmis.“

Ministerija paragino nuraminti darbuotojus

Nuraminti įtampą dėl viešoje erdvėje pasklidusios informacijos apie galimą „Žibutės“ perkėlimą patiriančius darbuotojus LSMU Kauno ligoninę paragino SAM.

Ministerijos Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis patvirtino, kad dalininkų susirinkime Kačerginės Vaikų reabilitacijos skyriaus perkėlimo klausimas nebuvo svarstomas.

„Ministerija laikosi pozicijos, kad sprendimas dėl „Žibutės“ skyriaus turėtų būti aptartas per dalininkų susirinkimą kaip atskiras klausimas, o to nebuvo padaryta. Jokių siūlymų dėl iškėlimo, kaip ir sprendimų, nėra“, – patikino jis.

Skaityti visą pranešimą